Un offshore din Cipru vrea să construiască opt parcuri eoliene de peste 1.000 MW în Horodniceni, Ilișești, Todirești, Stroiești, Bosanci, Ciprian Porumbescu, Moara și Bălăceana

Un offshore din Cipru vrea să construiască opt parcuri eoliene de peste 1.000 MW în Horodniceni, Ilișești, Todirești, Stroiești, Bosanci, Ciprian Porumbescu, Moara și Bălăceana
Opt proiecte de parcuri eoliene cu amplasamente în județul Suceava, cu același dezvoltator și gândite să aibă o putere instalată cumulată de peste 1.000 MW, se află în pregătire, relevă date analizate de Profit.ro.

Unitățile de producție de energie regenerabilă din vânt ar urma să fie amplasate în localitățile sucevene Horodniceni (peste 312 MW), Ilișești (peste 269 MW), Todirești (115 MW), Stroiești (100 MW), Bosanci (aproape 90 MW), Ciprian Porumbescu (66 MW), Moara (50 MW) și Bălăceana (50 MW). Proiectele se află deocamdată în stadiul elaborării studiilor de soluție pentru racordarea la rețea.

Dezvoltatorul este compania Bucovina Renewables SRL, înființată în urmă cu 3 ani.
{inAds}
Aceasta este deținută în proporții egale, de câte 50% din capital, de firma înregistrată în Cipru ECG Central European Gas Limited, cu acționariat necunoscut, și de societatea românească 4P Renewables SRL, la care asociați sunt Ionel Corneliu Pintea (50%), Carsten Wilhelm Schlau (40%) și Ciprian Glodeanu (10%).

Potrivit unui document oficial din 2022 al dezvoltatorului, analizat de Profit.ro, acționarul ECG Central European Gas Limited a fost reprezentat în anul respectiv de către Rareș Criste, manager, expert și consultant în domeniul energetic, care a deținut și condus în trecut traderul de energie Energon Power&Gas SRL și a fost și consilier al CEO-ului Premier Energy.

Bucovina Renewables are și un proiect de parc fotovoltaic, aflat într-un stadiu mai avansat de avizare. Parcul ar urma să aibă o putere instalată de 25 MW, plus instalație de stocare, cu amplasament în comunele Stroiești și Șcheia din Suceava.
Mai nouă Mai veche