IPJ Suceava: În cinci din șase accidente înregistrate luni au fost implicați bicicliștiLa nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a fost iniţiat un plan special de măsuri pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor. Demersul are la baza atât experienţa anilor anteriori privind frecvenţa acestor tipuri de evenimente pe perioada verii cât şi dinamica operativă înregistrată în primele luni ale acestui an.

Deşi au fost intensificate acţiunile preventive în teren, purtându-se discuţii cu bicicliştii şi fiind distribuite veste reflectorizante şi alte elemente reflectorizante pentru biciclete, în continuare o parte din participanţii la trafic în calitate de biciclişti aleg să îşi pună viaţa în pericol şi ignoră regulile rutiere, riscând să fie implicaţi în accidente grave sau să fie sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de peste 800 de lei.

Numai în cursul zilei de luni 5 biciclişti au fost implicaţi în evenimente rutiere, în toate cazurile aceştia făcându-se exclusiv vinovaţi de producerea accidentelor.

Astfel, la data de 10.07.2017, în jurul orei 08.28, o femeie de 44 ani, din comuna Mălini, în timp ce se deplasa pe o bicicletă pe str. ,,La Bărgăuanu”, din localitatea de domiciliu, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea circulabilă a drumului, suferind leziuni ușoare.
Biciclista a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La 10.07.2017, în jurul orei 10.50, un minor de 13 ani, din satul Brașca, comuna Ilișești, în timp ce conducea o bicicletă pe D.J.178, în localitatea de domiciliu, datorită unei manevre necorespunzătoare s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil suferind leziuni ușoare.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”.

La 10.07.2017, în jurul orei 16.30, un tânăr de 23 ani, din satul Gulia, oraş Dolhasca, în timp ce circula pe bicicletă, pe Bulevardul Corneliu Coposu, din municipiul Suceava, la intersecţia cu str. Calea Obcinilor, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi s-a izbit de bordura de pe partea dreaptă a drumului, suferind leziuni ușoare.
Biciclistul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit un dosar ce cercetare penală sub aspectul infracţiunii de „ vătămare corporală din culpă”.

La 10.07.2017, în jurul orei 20.30, un bărbat de 68 de ani, din municipiul Rădăuți, în timp ce conducea o bicicletă pe str. Mihai Viteazul, din localitatea de domiciliu, ajungând la intersecția cu str. Bogdan Vodă s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă, suferind leziuni ușoare.
Biciclistul a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest și să îi fie recoltate probe în vederea stabilirii alcoolemiei.

La 10.07.2017, în jurul orei 23.30, la Spitalul Municipal Rădăuți a fost adus un bărbat de 49 ani, din comuna Horodnic de Sus, care a declarat că a căzut de pe bicicletă pe raza localității de domiciliu.
În urma verificărilor efectuate a rezultat că la 10.07.2017, în jurul orei 19.00, bărbatul se deplasa cu bicicleta pe DC neclasificat din localitatea Horodnic de Sus, pe sector de drum acoperit cu pietriș, moment în care s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil suferind leziuni corporale ușoare.
După accident a fost anunțat fiul acestuia, care în jurul orei 22.00 l-a transportat cu autoturismul proprietate la spital.
Victima a declarat că a consumat bere, dar a refuzat testarea cu aparatul etilotest și recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Reamintim cetăţenilor faptul că nerespectarea legislaţiei specifice de către biciclişti se sancţionează cu amenzi din clasa a trei de sancţiuni. Nerespectarea acestor reguli se sancţionează cu 6 - 8 puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, deci 145 lei.

Astfel, se interzice conducătorilor de biciclete:

a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia "Accesul interzis bicicletelor";
b) să înveţe să conducă biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;
c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
d) să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
e) să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate;
f) să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
g) să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
h) să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
i) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;
j) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;

Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
- Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte casca de protecţie omologată.
- Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea, precum şi mopedele vor fi conduse numai pe pista respectivă.

În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie:
  • prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;
  • prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;
  • dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzice echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;
  • echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;
  • echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spiţele roţilor.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.