Icoană a Fecioarei Maria de la Cacica, dăruită noului episcop catolic de Cernăuți



La Cernăuţi, sâmbătă, 18 noiembrie 2017, a fost celebrată Liturghia de întronizare a episcopului Yosafat Moschych, în noua Eparhie de Cernăuţi, desprinsă din Eparhia de Kolomyia-Cernăuţi. Onorând invitaţia care i-a fost adresată, PS Petru Gherghel a participat la această celebrare însoţit de delegaţie formată din 15 persoane, printre care s-au aflat şi şapte preoţi greco-catolici care slujesc în comunităţi greco-catolice din Bucovina românească, dar şi Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Celebrarea Liturghiei de întronizare a episcopului Yosafat Moschych, ales la 12 septembrie ca primul episcop de Cernăuţi, a început la ora 12.00. La începutul sfintei Liturghii, printr-o cântare solemnă, au fost întâmpinaţi noul păstor al Eparhiei de Cernăuţi, toţi ierarhii şi oaspeţii veniţi la sărbătoare.

Printre ierarhi au fost prezenţi şi ÎPS Sviatoslav Şevciuc, arhiepiscop major de Kiev şi Halici, care a prezidat sfânta Liturghie, Mons. Claudio Gugerotti, nunţiu apostolic în Ucraina, PS Edward Kawa OFMConv., episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Lvov, 13 episcopi greco-catolici din Ucraina, dar şi preoţi şi credincioşi ucraineni greco-catolici. Biserica a devenit neîncăpătoare.

La începutul sfintei Liturghii a fost prezentat istoricul înfiinţării Bisericii Greco-Catolice în Bucovina, aparţinând la început de Arhiepiscopia de Lvov (şi Episcopia de Siret a aparţinut de această arhiepiscopie între 1371-1434). Printre altele, s-a putut afla că noua catedrală din Cernăuţi, în care s-a săvârşit Liturghia întronizării, a fost în timpul comuniştilor depozit de hârtie, fiind redobândită de la Biserica Ortodoxă după căderea comunismului, răscumpărând iconostasul cu 10.000 de dolari, donaţi de binefăcători americani.

În continuare s-a dat citire decretului de înfiinţare a noii Eparhii Greco-Catolice de Cernăuţi şi a decretului de numire a episcopului Yosafat Moschych ca episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cernăuţi.

Continuându-se cu celebrarea sfintei Liturghii în ritul greco-catolic, cuvântul de învăţătură a fost rostit de către ÎPS Sviatoslav Şevciuc, bazându-se pe cuvintele din Evanghelia după sfântul Luca, capitolul 9, versetele 1-6, unde Isus le-a dat îndemn apostolilor, pe care tocmai i-a ales, cum să meargă în misiune: "Să nu luaţi nimic la drum: nici baston, nici desagă, nici pâine, nici arginţi şi nici să nu aveţi câte două tunici" (Lc 9,3). ÎPS Sviatoslav Şevciuc, arhiepiscopul major de Kiev şi Halici, i-a amintit episcopului Yosafat că "toiagul" despre care vorbeşte evanghelia va fi de acum înainte cuvântul Domnului pe care trebuie să-l predice turmei sale; "tunicile" vor fi milostivirea lui Dumnezeu asupra vieţii sale şi asupra poporului, care îl vor îmbrăca în toată misiunea sa; iar "pâinea" va fi sfânta Euharistie de unde va trebui să se hrănească şi să ofere această hrană turmei sale.

La sfârşitul Liturghiei, ÎPS Sviatoslav Şevciuc, printre mulţumirile rostite tuturor celor prezenţi şi îndemnurile la început de misiune, date noului episcop de Cernăuţi, a mulţumit şi episcopului Petru Gherghel pentru prezenţă şi pentru surpriza plăcută pe care i-a făcut-o întâlnindu-l şi la Cernăuţi, după ce deseori s-au întâlnit la Sinodul Episcopilor de la Roma.

Şi PS Yosafat Moschych, noul episcop întronizat, a adresat mulţumiri oaspeţilor, pentru prezenţă şi pentru rugăciunea pe care au făcut-o şi o vor face pentru el, pentru a păstori cât mai bine turma încredinţată.

După celebrarea sfintei şi dumnezeieştii Liturghii, a avut loc o agapă frăţească, unde PS Petru Gherghel l-a felicitat din nou pe noul episcop Yosafat - oferindu-i un tablou mozaic cu icoana sfintei Fecioare Maria de la Cacica, un album cu fericitul Anton Durcovici şi un album cu Municipiul Iaşi - şi l-a salutat pe ÎPS Sviatoslav Şevciuc. PS Petru a fost invitat să ia cuvântul. "Beatitudine, Excelenţa Voastră, Preasfinţite Yosafat, dragi prieteni şi prietene, ajungând aici în Cernăuţi, de câte ori am fost în Bucovina noastră, m-am simţit mereu acasă. De fapt, sfântul papă Ioan Paul al II-lea spunea că noi oriunde suntem, suntem acasă. Suntem între fraţi. De aceea, mă bucur tare mult ca în numele delegaţiei noastre să vă spun un dor şi o dorinţă, de a rămâne mereu uniţi. Vă mulţumim pentru invitaţie şi vă aşteptăm cu bucurie la noi acasă, în România, şi într-un chip special în Bucovina noastră, pentru că vrem împreună să trăim şi să construim o lume mai unită şi mai bună!", au fost cuvintele rostite de păstorul Diecezei de Iaşi, traduse în ucraineană, mesaj încheiat în aplauzele tuturor celor prezenţi.

Pr. Adrian Blăjuţă
Mai nouă Mai veche