Raport privind activitatea desfăşurată de IŞJ Suceava, unităţile conexe şi unităţile şcolare în anul şcolar 2014-2015

În anul școlar 2014-2015 reţeaua școlară a judeţului a fost alcătuită, din 806 unităţi şcolare în învăţământul de stat, din care 218 cu personalitate juridică şi 588 structuri, cuprinzând un număr de 118.869 elevi, organizați în 5478 clase, la care predau 7990 cadre didactice. La acestea se adaugă cele 22 de unități școlare particulare, ce acoperă toate nivelurile de școlaritate.
Sintetiza datelor extrase din analiza activităţii domeniilor funcționale ale I.S.J., în conformitate cu informările inspectorilor şcolari şi responsabililor compartimentelor de execuţie, corelată cu evidenţele existente privind derularea programelor specifice şi cu rezultatele obţinute, este structurată pe patru domenii instituționale, în prezentul raport.
  1. Management instituțional
În perioada analizată structura I.Ş.J. Suceava a cuprins un număr de 29 posturi de inspectori scolari ( 17 posturi cu normă întreagă şi 12 cu ½ normă ). Conform programării M.E.C.Ș. în intervalul 20 mai – 4 iunie a avut loc concursul pentru ocuparea funcțiilor vacante de inspector școlar. În prezent în organigrama ISJ Suceava, 22 posturi sunt ocupate prin concurs , iar 7 posturi sunt ocupate prin detașare în interesul învățământului.
Principalele activităţi derulate în anul şcolar 2014 – 2015 au vizat gestionarea eficientă a resurselor umane, didactice, financiare şi informaţionale, coordonarea managementului instituţiilor şcolare din reţea, evaluarea directorilor şi a unor cadre didactice, coordonarea activităţilor specifice pe discipline, a activităţilor de formare continuă, a programelor educaţionale, a proiectelor, organizarea, monitorizarea și pregătirea examenelor naţionale, a concursurilor şi olimpiadelor şcolare.


Graficul unic de control al I.S.J. Suceava a cuprins 11 săptămâni de control tematic, 16 săptămâni de inspecţie de specialitate şi 12 săptămâni de control general.
Inspecţiile tematice au oferit o imagine destul de obiectivă asupra subiectelor abordate, finalizându-se cu recomandări şi precizări, utilizate ca instrumente de reglare.
Organizarea inspecţiilor de specialitate a avut în vedere evaluarea cadrelor didactice prin programe de dezvoltare profesională (definitivat şi grade didactice), direcţiile de dezvoltare a disciplinelor de învăţământ, precum şi analiza activităţii din cele 16 unităţi şcolare verificate prin control general.
La propunerea M.E.C.Ș. şi I.Ş.J. Suceava, în cursul anului școlar încheiat au intrat în procesul de evaluare externă periodică 46 de unităţi de învăţământ în cadrul a două proiecte strategice ale A.R.A.C.I.P.: „Sprijinirea școlilor pentru creșterea calității serviciilor educaționale”, ID 138879 şi „Educație de calitate în școlile din mediul rural”, ID 133316.


  1. Curriculum și inspecție școlară
În anul școlar 2014 -2015 Domeniul Curriculum şi inspecție școlară și-a desfăşurat activitatea prin diversificarea activităţilor de inspecţie şcolară, pornind de la respectarea principiilor descentralizării instituţionale şi curriculare.
În acest sens, în cadrul inspecțiilor școlare de specialitate au fost vizate toate aspectele muncii cadrului didactic la clasă, pornind de la proiectarea activității proprii, până la evaluare și performanță școlară.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale dimensiunii calitative a învățământului sucevean este numărul important de premii și medalii pe care elevii noștri, îndrumați de profesori, susținuți de școală, părinți și comunitate le obțin la diferite etape ale olimpiadelor si concursurilor din aproape toate domeniile. În anul școlar 2014 - 2015 la etapele nationale ale olimpiadelor și concursurilor școlare s-au înregistrat peste 183 de participări, obținându-se un număr de 123 de premii, medalii și mențiuni. Dintre aceștia, 7 elevi participanți la olimpiadele internaționale s-au întors cu premii și medalii, îmbogățind palmaresul școlii sucevene.
Ca și în anii precedenți I.S.J. Suceava a fost gazda dar și organizator al unor evenimente naționale ce au avut drept scop competiția performantă în rândul elevilor. În semestrul II al anului școlar precedent în județul nostru s-au derulat Olimpiada națională de interpretare instrumentală pentru clasele III-VIII, Concursul național cu participare internațională Lira de Aur, Olimpiada națională pentru tehnologii – domeniul Protecția mediului, Concursul național pentru istoria și tradițiile ucrainenilor, Olimpiada natională de limba polonă maternă, Sesiunea națională de referate și comunicări la geografie pentru elevii din învățământul liceal.
Cu scopul susținerii performanței școlare la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava, în anul școlar încheiat s-au derulat activitățile Centrului de Pregătire pentru Elevii Capabili de Performanță, la disciplinele matematică și informatică, la care sunt înscriși 235 elevi din județ, de clasele V-XII.
Și la alte discipline au fost organizate sub diferite forme, programe complementare pentru elevi, având ca impact formarea și dezvoltarea unor competențe și abilități practice, dezvoltarea spiritului civic, dezvoltarea creativităţii, cultivarea laturii artistice şi culturale europene (învăţământ preşcolar, învăţământ primar, limba și literatura română, fizică, istorie, discipline socio-umane).
Un punct important din activitatea domeniului Curriculum și inspecție școlară îl reprezintă organizarea, desfășurarea și monitorizarea examenelor naționale. În anul școlar precedent s-au desfășurat evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, pentru un număr de 20.762 de elevi din cele trei nivele de clase. Centralizarea rezultatelor testelor susținute de elevi a indicat faptul că în toate cazurile, procentul răspunsurilor corecte a fost semnificativ mai mare decât cele ale răspunsurilor incomplete sau incorecte.
Examenul de evaluare națională pentru elevii clasei a VIII-a desfășurat în 159 de centre de examen și 11 centre de evaluare s-a finalizat cu procente de 79, 97% a mediilor peste cinci obținute de candidați.
La examenul de Bacalaureat, procentele de promovabilitate obținute au fost de 71,12% în sesiunea iunie-iulie si 26,05% in sesiunea august-septembrie.
Procente bune de promovabilitate ( 96,05% - 98,76%) s-au înregistrat și în cazul examenelor de certificare a calificărilor profesionale, desfășurate în perioada februarie – iulie.
Educația permanentă, domeniu vast de activitate s-a caracterizat printr-o mare varietate de conținuturi. În rețeaua școlară județeană au funcționat 2751 profesori diriginți, alături de 218 consilieri educativi. Dintre programele educative naționale cel mai des întâlnite au fost ”Educație pentru sănătate”, derulat în 71 de școli, precum și ”Educație ecologică și protecția mediului” derulat în 112 școli.
Activitatea din Palatul și Cluburile Copiilor s-a desfășurat cu 665 grupe de elevi, notabile fiind rezultatele obținute de elevi la competiții de nivel județean, regional, național și internațional – 1485 premii la concursurile din cadrul CAEN și 244 premii în competiții din afara CAEN.
În anul școlar 2014-2015 au fost numeroase exemplele de bune practici în asigurarea siguranței elevilor, a educației rutiere, în prevenirea consumului de droguri și a traficului de persoane.
La nivelul județului a crescut semnificativ rolul Asociațiilor de părinți cu personalitate juridică, ce au fost constituite în 67 de școli cu scopul optimizării parteneriatului școală – familie.
Siguranța în mediul școlar a reprezentat deasemenea una dintre prioritațile activității instituției noastre, pornind de la constituirea unei utile baze de date și continuând cu facilitarea accesului la cadrul instituţional care să asigure dezvoltarea armonioasă a personalităţii tinerilor şi formării unui sistem de valori bazat pe respectarea normelor morale şi legale.
Învățământul în limba maternă ilustrează într -o formulă educaţională adecvată, cu rezultate şcolare şi extraşcolare de calitate, pluralismul şi multiculturalitatea în contextul învăţământului sucevean.
La nivelul județului învață peste 6372 de elevi de etnii diferite, la toate nivelurile de învățământ, dintre care 800 elevi studiază limba polonă maternă în 10 unități școlare; 66 elevi studiază în 3 clase limba maternă germană, 1955 elevi ucrainieni studiază limba maternă în 15 școli. Din cei 3551 elevi romi, declarați în școlile sucevene 553 sunt vorbitori de limbă romani.
În unitățile de învățământ cu studiu al limbii materne se constată că, atât cadrele didactice cât şi conducerile şcolilor depun eforturi pentru ridicarea învăţământului pentru minorităţi la standardele de performanţă vizate de Uniunea Europeană. Un mare sprijin în această activitate îl acordă organizaţiile etniilor din judeţ, atât în ceea ce priveşte dotarea şcolilor cu materiale necesare cabinetelor, cât şi prin facilitarea schimburilor de elevi şi profesori, posibilitatea de a petrece o parte din vacanţe în aceste ţări, participarea la concursuri sau cursuri de perfecţionare.

  1. Resurse umane, educaționale și facilități
Inspectoratul Şcolar şi Casa Corpului Didactic, prin atribuţiile ce le revin au coordonat activitatea de formare continuă pe direcţiile de acţiune propuse prin planul managerial al acestui an școlar. Astfel, au fost constituite și funcționează în județ 242 cercuri pedagogice pe discipline la nivel zonal, cu respectarea prevederilor din Metodologia de formare continuă a personalului didactic din învăţămîntul preuniversitar.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Casa Corpului Didactic Suceava au pregătit și în acest an baza de date și documentația în vederea continuării programului de formare pentru 387 cadre didactice debutante, în vederea pregătirii pentru examenul de definitivare în învăţământ.
A fost organizată conform Metodologiei pentru definitivarea în învăţământ înscrierea pentru examenul de definitivare în învățământ din 9 iulie 2015. Au fost depuse un număr de 387 dosare de înscriere.
Activitatea de mentorat pentru practica pedagogică a fost organizată în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Astfel, pentru anul şcolar 2014-2015, au fost aprobate un număr de 28 unităţi şcolare în care se desfăşoară practica pedagogică a studenţilor coordonată de un număr de 98 mentori de practică pedagogică.
În cursul anului școlar 2014 – 2015, Casa Corpului Didactic a continuat derularea de programe de formare continuă avizate și acreditate pentru toate specialitățile, la acestea participând conform statisticilor 3375 de cursanți.
    De asemenea Casa Corpului Didactic s-a implicat în organizarea de simpozioane, sesiuni de referate și comunicări științifice, mese rotunde pe teme de actualitate, în parteneriat cu unități de învățământ din județul Suceava, în colaborarea cu instituţii şcolare, de cultură şi parteneri MEDIA pentru toate evenimentele desfăşurate de instituţie.

Activitatea Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică
În cadrul CJAP – CSAP, în anul şcolar 2014-2015 funcţionează 51 de cabinete şcolare de asistenţă psihopedagogică şi 49 de profesori consilieri școlari.
Începând cu data de 17.03.2015, conform Ordinului MECS nr.3171/09.02.2015, a demarat evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor în vederea înscrierii în grupa mare/clasa pregătitoare/clasa întâi pentru anul şcolar 2015-2016.
Au fost evaluaţi psihosomatic, un număr de 1419 preşcolari, emiţându-se recomandări pentru orientarea scolară.
Pe parcursul anului școlar 2014 - 2015  un număr de 4 452 de elevi au beneficiat de servicii de consiliere individuală, din care 3 456  elevi pentru consiliere pentru carieră.
De asemenea s-au derulat 322  activități de consiliere de grup  a elevilor.
Pe parcursul anului școlar 2014-2015, Serviciul de Evaluare și Orientare Școlară și Profesională (SEOSP) a funcționat în cadrul CJRAE Suceava cu un număr de 3 specialiști (psiholog, psihopedagog și logoped) și un asistent social cu rol de secretar pentru Comisia de Orientare Școlară și Profesională.
Serviciul a efectuat evaluarea complexă și orientarea școlară și profesională a copiilor, elevilor și tinerilor cu cerințe educative speciale (CES) cuprinși în învățământul preuniversitar, pe baza solicitărilor venite de la beneficiari (familie, cadre didactice, unități aparținând sistemului de învățământ special și special integrat).
Pe baza certificatului de orientare școlară și profesională, Serviciul de Evaluare a întocmit pentru fiecare caz în parte un Plan de Servicii Individualizat prin care propune măsuri compensatorii și recuperatorii pentru elevii cu dizabilități astfel încât beneficiind de serviciile propuse să realizeze progrese din punct de vedere psiho-educațional.

În domeniul Managementului resurselor umane, procedurile de încadrare cu personal și de mobilitate a cadrelor au fost aplicate, în conformitate cu regulamente, metodologii și principii de planificare, recrutare, selecție și motivare, asigurându-se coerența cu anii anteriori.
În anul școlar 2014-2015, în rețeaua educațională au funcționat 7990 de cadre didactice (dintre care 6648 titulare și 1342 suplinitori), 1070 cadre didactice auxiliare și 1866 personal nedidactic.
Activităţile specifice managementului resurselor umane au fost coordonate astfel încât în procesul de recrutare și selecţie a personalului didactic s-au evidențiat:
- o creştere a numărului de cadre didactice titulare cu 0.13%, fapt care asigură stabilitate sistemului de învăţământ;
- o scădere cu 14.57% a suplinitorilor calificaţi în comparaţie cu anul şcolar precedent, o parte din ei reuşind să se titularizeze prin concurs sau în baza art. 253 din Legea nr. 1/2011;
- o creştere cu 35.48% a suplinitorilor în curs de calificare, având loc o reorientare a candidaţilor ţinând cont de specialitatea posturilor/catedrelor cu caracter predominant disponibile în oferta de posturi/catedre de la nivelul judeţului.
În unele unităţi şcolare din mediul rural, unităţi izolate sau unice la nivel de localitate, se regăsesc încă norme mozaic, în condiţiile unui număr insuficient de ore în specialitate, ceea ce este în detrimentul calităţii actului educaţional dar, în schimb, a determinat o creştere a interesului personalului didactic de a participa la diferite forme de reconversie profesională de specialitate.

Administrarea programelor sociale Bani de liceu (beneficiari 7351 de elevi), Bursa profesională ( 2561 beneficiari), Transport elevi ( 6540 elevi), Rechizite școlare pentru 40.850 elevi în valoare de 1.101429 lei, Corn și Lapte ( beneficiari 16422 prescolari si 66610 elevi de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a) a fost coordonată la nivelul școlii și I.S.J. produsele/serviciile ajungând la beneficiari, majoritatea elevi dezavantajați socio-economic.





  1. Relaţii comunitare, programe și parteneriate
Promovarea dimensiunii europene s-a realizat și în acest an în cadrul programelor specifice și colaborărilor internaționale.
În anul 2014 -2015 Inspectoratul Școlar a fost implicat în derularea a 4 proiecte cu finanțare externă, în cadrul cărora instituția noastră a avut atât rol de beneficiar cât și de partener. Toate cele 4 proiecte au avut un impact pozitiv real, evaluat obiectiv prin monitorizare constantă și elemente de feedback provenite din rândul managerilor școlari, a cadrelor didactice dar și a principalilor beneficiari – elevii. Acestea au vizat pregătirea pentru examenele naționale de final de ciclu – bacalaureat și evaluare națională, dar și oferirea de oportunități de dezvoltare personală pentru tineri din grupuri dezavantajate.
Începând cu martie 2014 au început depunerile de aplicații în noul program Erasmus +, pe cele două acțiuni: KA1 privind proiectele de mobilitate și KA2 pentru parteneriate strategice în domeniul școlar. De remarcat este faptul că județul Suceava a fost clasat pe primul loc în depunerea și aprobarea de proiecte de mobilitate KA1, respectiv cu 7 proiecte și 5 parteneriate strategice cu coordonatori români. Acest fapt se datorează unei informări constante și susținute a școlilor în domeniul proiectelor educaționale europene, realizată de către compartimentul de specialitate. În cursul anului s-au desfașurat seminarii de informare și formare organizate pe zone, la care s-a adăugat cursul de formare ECVET în context Erasmus+ cu formatori ai Agentiei Naționale București, adresat directorilor, inspectorilor și responsabililor din școli, cu accent pe liceele tehnologice.

Prin întreaga sa activitate, Inspectoratul Școlar doreşte să menţină și să dezvolte calitatea procesului didactic, urmărind promovarea unui învăţământ modern şi flexibil, asigurarea unei bune comunicări strategice interinstituţionale și dezvoltarea competențelor profesionale, care vor oferi un model educaţional viabil.



Inspector Şcolar General,
prof. Gheorghe Lazăr
Mai nouă Mai veche