Bilca are de astăzi trei noi cetățeni de onoare



În data de 11 noiembrie 2015, Consiliul Local al Comunei Bilca a hotărât să acorde titlul de cetățean de onoare pentru trei persoane ce și-au adus contribuț ia la creșterea renumelui comunei noastre: doamna Despina Cârdei, domnul Alexandru Brăilean, și tânărul Luca Ciubotaru.

Ceremonia a avut loc începând cu ora 14:00 la Primăria Bilca, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliul Local.

Doamna Despina Cârdei, cu o vârstă de 80 de ani, este fondatoarea echipei de dansuri femeieşti, numit „Babele”.  Echipa de dansuri femeiești din Bilca a câștigat distinsul trofeu „Cântarea României”, după multă muncă, dar mai ales prin dedicarea și prin truda doamnei Despina Cârdei. Echipa de dansuri a participat la festivaluri internaționale, obținând numeroase premii și distincții.
A fost coordonatoare a cercului pedagogic cu învățătorii din Bilca, și un promotor activ al vieții culturale din Bilca.   Formația înființată în noiembrie 1968 cu un număr de 19 femei, a avut în repertoriul permanent două dansuri: „Polobocul bătrânesc”, și „Altița”, iar numărul membrilor formației variind, ajungând și la 35. Melodiile dansurilor sunt pe baza melodiei tradiționale „Bătrâneasca de la Bilca”. Absolventă a Școlii Pedagogice din Gura Humorului, repartizată și a lucrat până la ieșirea la pensie la Școala din Bilca, fiind răsplătită cu titlul de „Învățător evidențiat”, de către Ministerul Educației.



În anul 1972 i se conferea Medalia Muncii pentru dedicarea și pentru pasiunea cu care a înțeles să fie învățătoare la Scoala generală nr. 1 din Bilca, judetul Suceava.

Domnul Alexandru Brăilean, născut la 17 noiembrie 1935, la Bilca, a urmat cursurile Școlii din Bilca, terminându-le la anul 1950. Ulterior s-a înscris la Școala Pedagogică din Siret, iar din 1 noiembrie 1955 a fost transferat la Școala din Bilca.

În perioada 1962 – 1974 a fost director coordonator al școlilor din Bilca, conducând destinele educaționale ale tinerilor din Bilca, într-o perioadă dificilă: înscrierea la gospodăria agricolă colectivă, alfabetizarea, munca culturală impusă, etc.

A realizat generalizarea învățământului de 8 clase din comună, din 1964, și trecerea învățământului de 10 clase. Până în anul 1974 și-a obținut gradul didactic I.  În perioada noiembrie 1990 – februarie 1992 a fost numit primar al comunei, la insistențele bilcanilor, rămânând un exemplu demn de urmat.  A fost răsplătit în mai multe rânduri cu titlul de „învățător evidențiat”, de către Ministerul Educației, fiind și coordonator de cerc pedagogic.

Tânărul Luca Ciubotaru are 23 de ani, s-a născut în Bilca, localitate în care a și copilărit până la vârsta de 14 de ani, când a urmat cursurile Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. A absolvit liceul ca șef de promoție în anul 2010, având în acești patru ani numeroase participări și premii la competiții de informatică, economie, sau matematică. În toamna anului 2010 a început cursurile Facultății de Drept din Iași, iar în anul 2012 a început cursurile Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, ambele la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Absolvent de Drept în anul 2014, Luca a derulat în acești patru ani numeroase acțiuni dedicate studenților, devenind astfel reprezentantul lor la nivel de facultate și universitate, beneficiind și de o bursă internațională de studiu în Franța, la Universitatea Paris 13, Sorbona. 

În luna septembrie 2014, Luca Ciubotaru câștigă concursul național organizat de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Afacerilor Externe și devine vocea tinerilor din România la Organizația Națiunilor Unite, reprezentând astfel România pe durata unui an de zile, prin trei deplasări la New York, la sediul ONU, la ultima dintre acestea participând în aceeași delegație cu Președintele României și cu Ministrul Afacerilor Externe. Fiind și cel mai tânăr cetățean de onoare al Municipiului Rădăuți, în prezent, Luca este în conducerea Consiliului Tineretului din România,  și urmează cursurile Institutului Diplomatic Român, dorindu-și o carieră în diplomație.





Cinste lor și comunei din care au plecat!
Mai nouă Mai veche