Cepraga Ionuţ Gheorghe, Covalciuc Iulian Cătălin, Covalciuc Dumitru Sorin, Burduja Anrei Ciprian, Z.Ş.C. (minor) - tâlhăria calificată, lipsirea de libertate în mod ilegal

Cepraga Ionuţ Gheorghe, Covalciuc Iulian Cătălin, Covalciuc Dumitru Sorin, Burduja Anrei Ciprian, Z.Ş.C. (minor) - tâlhăria calificată, lipsirea de libertate în mod ilegal
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe Judecătoria Vatra Dornei este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 22.01.2016 ca urmare a sesizării Poliţiei municipiului Vatra Dornei prin S.N.U.A.U. 112 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei s-a înregistrat cauza penală având ca obiect comiterea infracţiunilor de „tâlhăria calificată” faptă prev. şi ped. de art. 233- art 234 alin. 1 Cod penal şi „lipsirea de libertate în mod ilegal”, faptă prev. şi ped. de art. 205 alin. 3 Cod penal, cercetările fiind efectuate faţă de autori necunoscuţi de către Secţia de poliţie rurală nr. 15 Iacobeni, jud. Suceava.

În urma investigaţiilor efectuate de către lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Secţiei de poliţie rurală nr. 15 Iacobeni cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale şi sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, s-a reuşit stabilirea autorilor, în persoana numiţilor Cepraga Ionuţ Gheorghe, Covalciuc Iulian Cătălin, Covalciuc Dumitru Sorin, Burduja Andrei Ciprian, şi minorului Z.Ş.C.

Prin ordonanţa procurorului din data de 02.02.2016 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Cepraga Ionuţ Gheorghe, Covalciuc Iulian Cătălin, Covalciuc Dumitru Sorin şi minorul Z.Ş.C. pentru comiterea infracţiunilor de „tâlhăria calificată” faptă prev. şi ped. de art. 233- art 234 alin. 1 lit. a, d şi f Cod penal şi „lipsirea de libertate în mod ilegal”, faptă prev. şi ped. de art. 205 alin. 3 lit. a Cod penal, precum şi faţă de inculpatul Burduja Andrei pentru comiterea complicităţii la infracţiunile de „tâlhăria calificată”, faptă prev. şi ped. de art. 48 alin. 1 din Cod penal raportat la art. 233- art 234 alin. 1 lit. a, d şi f Cod penal şi „lipsirea de libertate în mod ilegal”, faptă prev. şi ped. de art. 48 alin. 1 din Cod penal raportat la art. 205 alin. 3 lit. a Cod penal.

În fapt, s-a reţinut că în dimineaţa zilei de 22.01.2016, în jurul orei 05.00, inculpaţii Cepraga Ionuţ Gheorghe, Covalciuc Iulian Cătălin, Covalciuc Dumitru Sorin şi Z.Ş.C. s-au deplasat cu autoturismul marca Opel Vectra cu numărul de înmatriculare BT-05-HRL condus de către inculpatul Burduja Andrei Ciprian pe raza com. Dorna Candrenilor, sat Poiana Negrii, jud. Suceava, unde au pătruns în locuinţa persoanei vătămate N.C., în vârstă de 75 ani, după care l-au legat pe acesta de mâini folosind cablul unui prelungitor electric şi de picioare cu o sârmă, ameninţându-l totodată cu un cuţit pus la gât, cerându-i să le predea sumele de bani pe care le are în casă.

În acele împrejurări, inculpaţii Cepraga Ionuţ Gheorghe, Covalciuc Iulian Cătălin, Covalciuc Dumitru Sorin şi Z.Ş.C. au căutat şi au găsit sub o cutie din una din camerele casei suma de 1.500 lei pe care au sustras-o.

Alături de bani, autorii faptelor au mai sustras telefonul mobil marca Nokia, aparţinând persoanei vătămate N.C. şi încă un telefon mobil marca Samsung, aparţinând altei persoane, ce-şi uitase telefonul la persoana vătămată.

În urma agresiunii fizice victima N.C. a suferit leziuni care necesită pentru vindecare 8-10 zile îngrijiri medicale.

Iniţial lucrătorii de poliţie au reuşi prinderea a doi dintre inculpaţi, respectiv Cepraga Ionuţ Gheorghe şi Burduja Andrei Ciprian, care au fost reţinuţi, ceilalți sustrăgându-se de la urmărirea penală.

Prin încheierea din data de 02.02.2016 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Vatra Dornei faţă de inculpatul Cepraga Ionuţ Gheorghe s-a dispus luarea măsurii arestului preventiv pe o durată de 30 zile de la 2.02.2016 până la 2.03.2016 inclusiv, iar faţă de inculpatul Burduja Andrei Ciprian s-a luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând cu data de 2 februarie 2016.
Prin aceeaşi încheiere s-a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpaţilor Covalciuc Iulian Cătălin, Covalciuc Dumitru Sorin şi Z.Ş.C.

În baza mandatelor emise de Judecătoria Vatra Dornei, în urma unei ample acţiuni întreprinse de lucrătorii de poluție judiciară, în dimineaţa zilei de 04.02.2016 s-a reuşit prinderea inculpaţilor Covalciuc Iulian Cătălin şi Z.Ş.C., care de îndată au fost prezentaţi la Judecătoria Vatra Dornei în vederea confirmării arestării preventive.

Punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă procesuală specifică a urmăririi penale, aceasta neînlăturând nicidecum prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază inculpatul.


PRIM-PROCUROR,
Bazeliuc Dumitru

purtător de cuvânt,
PROCUROR,
Stanciu-Horeani Ciprian-Laurenţiu
Mai nouă Mai veche