Trimitere în judecată: Lenţa Sebastian - delapidare, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală

Trimitere în judecată: Lenţa Sebastian - delapidare, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscalăProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LENŢA SEBASTIAN, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de „delapidare” şi „complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală” .

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 10.03.2004, S.C. L. CMC S.R.L. Suceava a încheiat cu inculpatul Lenţa Sebastian un contract individual de muncă, pe durată nedeterminată. Ulterior în urma deciziei asociaţilor S.C. L. CMC S.R.L. şi S.C. L. S. S.R.L., în cursul lunii aprilie 2013 s-a procedat la transferul activităţilor comerciale din portofoliul S.C. L. CMC S.R.L. în cel al S.C. L. S. S.R.L. Ca urmare, la data de 18.04.2013, S.C. L. S. S.R.L. Suceava a încheiat cu inculpatul Lenţa Sebastian un nou contract individual de muncă, acesta fiind angajat ca agent de vânzări şi potrivit fişei postului se subordona direct administratorilor societăţii.

În urma cercetărilor s-a stabilit ca inculpatul Lenţa Sebastian s-a folosit de activitatea de agent de vânzări pentru a săvârşi fapte de natură penală, procedând astfel: după ce primea o comandă de la una din societăţile comerciale evazioniste (destinatar real al mărfurilor), comunica departamentului aprovizionare al S.C. L. CMC S.R.L. sau S.C. L. S. S.R.L. comanda, însă o transmitea ca venind de la un alt client (destinatar fictiv al mărfurilor), ascunzând în acest fel destinatarul real al mărfurilor. Comanda era preluată de către asistentul manager şi transmisă furnizorilor. În comandă era arătat şi locul livrării mărfurilor cât şi numărul de telefon al lui Lenţa Sebastian.

După ce furnizorii societăţilor comerciale S.C. L. CMC S.R.L. sau S.C. L. S. S.R.L. încărcau mărfurile în mijloacele de transport auto, şoferi îl contactau telefonic pe Lenţa Sebastian, iar acesta le spunea că a fost schimbat locul livrării mărfurilor şi îi dirija spre depozitele societăţilor comerciale evazioniste (destinatarii reali ai mărfurilor). Marfa era descărcată la societăţile comerciale evazioniste, ai căror administratori îi dădeau lui Lenţa Sebastian diverse sume de bani, iar ei nu-şi înregistrau marfa în contabilitate şi o vindeau mai departe fără documente fiscale.

După ce dispunea livrarea mărfurilor către un client complice (destinatar real al mărfurilor), inculpatul Lenţa Sebastian solicita emiterea facturilor către clienţii pentru care făcuse comanda (destinatari fictivi ai mărfurilor). După facturare, facturile erau ridicate de către Lenţa Sebastian, care trebuia să le comunice clienţilor spre a fi confirmate, să le remită un exemplar lor, iar al doilea exemplar să-l predea la contabilitate. Inculpatul Lenţa Sebastian, în cazurile frauduloase, în care solicita facturarea mărfurilor către alte societăţi decât societăţile la care el personal dispusese livrarea, fie nu mai preda la contabilitate facturile, fie le preda semnate şi ştampilate de societăţile pentru care făcuse comanda.

Din verificările efectuate s-a stabilit că pentru a obţine o ştampila pe facturile de marfă neconforme cu realitatea, inculpatul Lenţa Sebastian inducea în eroare pe clientul său, falsifica semnătura unor clienţi şi profitând de neatenţia lor ştampila acele facturi.

Astfel inculpatul Lenţa Sebastian, în perioada noiembrie 2012 – iulie 2013, şi-a însuşit, cu intenţie mărfuri aparţinând societăţilor S.C. L. CMC S.R.L. Suceava şi S.C. L. S. S.R.L. Suceava în valoare de 362.995,82 lei, pe care ulterior le-a comercializat către societăţi comerciale complice. Pentru toate aceste operaţiuni inculpatul Lenţa Sebastian nu le emitea vreun document justificativ cu care agenţii economici să poată evidenţia în contabilitate mărfurile respective cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale faţă de bugetul de stat.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului faţă de bunurile mobile si imobile aparţinând inculpatului Lenţa Sebastian, respectiv asupra unui autoturism şi a unui apartament.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU
Mai nouă Mai veche