UPDATE Trei alpiniști care au urcat tricolorul pe Călimani, prinși sub zăpadă de o avalanșă. Căutările se desfășoară în condiții dificile

Trei alpiniști suceveni, doi bărbați si o femeie, care astăzi, de Ziua Națională a României, au urcat drapelul național pe Masivul Călimani au fost prinși de o avalanșă. Doi dintre cei trei sunt pompieri militari. Este vorba despre Lucian Drăgan, Liviu Sorin Pandelea și Nathy Josse. Incidentul ar fi avut loc pe drumul de întoarcere, în zona Valea Haitii, la 1.500-1.600 de metri, sub Vârful Pietrosu.

Unul dintre ei a reușit să ia legătura cu Salvamont Vatra Dornei. Le-a spus că a fost surprins de avalanșă, că e prins în zăpadă și că nu mai poate rezista mult.  Salvamontiștii s-au mobilizat și încearcă să îi salveze.

Apelul la 112 a fost făcut la ora 17.17.

UPDATE 18.20: Pentru salvarea celor trei persoane surprinse de avalansa intervin, in echipe mixte, 38 pompieri, 9 jandarmi, 14 salvamontisti si 2 lucratori de la Rezervatia Calimani, in total cu 9 autospeciale, o autosenilata, o ambulanta SMURD, un cuplu chinotehnic si mai multe autoturisme de teren.

UPDATE 19.10: O persoană a fost găsită. Este conștientă și cooperantă. Se pregătește coborârea. Sunt continuate căutările celorlalte doua persoane. Persoana găsită este Lucian Drăgan. Bărbatul a suferit degerături, are un umăr dislocat și posibile fracturi. Este transportat la Spitalul Județean Suceava.

UPDATE 20.35: A fost găsită a doua persoană, femeia, în stare de inconstienta. Se fac manevre de resuscitare. Căutările continua pentru a treia persoana.

UPDATE: 21.35 După o oră de manevre de resuscitare a fost declarat decesul femeii. Salvatorii contină căutările pentru identificarea lui Liviu Sorin Pandelea.

UPDATE: 21. 45 Forțele participante la operațiunile de căutare au crescut la 46 pompieri, 9 jandarmi montani, 14 salvamontisti din Vatra Dornei si de la Consiliul Judetean, 6 militari de la UM Rosu, 5 lucratori de la Ocolul Silvic Vatra Dornei si 2 de la Rezervatia Calimani. Au fost mobilizate 10 autospeciale, 2 autosenilate, o ambulanta SMURD, un cuplu chinotehnic si mai multe autoturisme de teren. Se folosesc generatoare cu un balon pt iluminat si telefoane satelitare pt zonele fara semnal.

UPDATE: 1.30: Căutările au fost întrerupte din cauza viscolului puternic de pe munte. Vor fi reluate sâmbătă dimineață

Pe același subiect:













Mai nouă Mai veche