Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai solicită premierului să-l demită pe ministrul PSD al Educaţiei pentru ”erorile” pe care le-a făcut la alocarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019

Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca solicită premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, pentru ”erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019”. ”Este clar că nu avem un partener de dialog în persoana domnului ministru, valorile, viziunea şi angajamentul academic ale UBB pentru societatea românească fiind incompatibile cu cele ale ministrului actual”, transmit reprezentanţii Universităţii.



Conducerea UBB a transmis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, dar şi coaliţiei de guvernare, în care solicită demiterea ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa.

”Am încercat, în ultimele săptămâni, să-l determinăm pe domnul ministru al Educaţiei Naţionale să înţeleagă erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 către universităţile tradiţionale din marile centre academice ale ţării. (...) Prin astfel de politici se condamnă pe termen lung competitivitatea mediului academic românesc în aria europeană a educaţiei şi a cercetării, cu impact negativ asupra dezvoltării ţării. Am primit, în schimb, pseudoexplicaţii bazate pe motivaţii vetuste şi pe date eronate sau expirate, prezentate însă cu un curaj şi o siguranţă incredibile, făcându-ne astfel să ne îngrijorăm serios cu privire la responsabilitatea celor care le-au oferit”, se arată în document.

Oficialii UBB susţin că nu au ”un partener de dialog în persoana domnului ministru, valorile, viziunea şi angajamentul academic ale Universităţii Babeş-Bolyai pentru societatea românească fiind incompatibile cu cele ale ministrului actual”.

”În consecinţă, suntem datori societăţii româneşti să solicităm public demisia sau demiterea acestui domn ministru al Educaţiei Naţionale. Noi vom continua să avem poziţii publice prin care să apărăm – atât cât se poate în acest context politic nefast pentru mediul academic românesc – normalitatea academică şi, astfel, şansa de dezvoltare a ţării. Cu siguranţă, când la Minister va reveni o personalitate academică şi/ sau politică deschisă înţelegerii mediului universitar românesc şi internaţional şi rolului acestuia în dezvoltarea ţării, aceste derapaje vor fi corectate. Dorinţa de stimulare a performanţei în învăţământul superior – afirmată de domnul ministru – este incompatibilă cu sancţionarea celor mai vechi, mai mari şi mai bine plasate universităţi din România în clasamentele internaţionale, adică a universităţilor care aduc prestigiu şi recunoaştere mondială şcolii româneşti contemporane”, se mai arată în scrisoare.

Repartizarea locurilor pentru studiile universitare de licenţă, master şi doctorat finanţate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019, propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale la începutul lunii aprilie, a generat o mulţime de critici din partea marilor universităţi din ţară.
Mai nouă Mai veche