VIDEO Directorul unui gimnaziu din regiunea Cernăuţi, demis pentru activitatea sa în apărarea limbii române

Ştefan Mitric a fost eliberat din funcţia de director al gimnaziului din Crasna (regiunea Cernăuţi) - o instituţie de învăţământ cu predare în limba română - chiar la început de an şcolar, aceasta intervenind pe fondul tensiunilor generate în zonă de noua Lege a educaţiei, care restrânge progresiv spaţiul acordat disciplinelor studiate în colegii şi în licee în limbile minorităţilor naţionale, printre care şi cea română, în avantajul limbii ucrainene, informează agenţia de presă BucPress.

Într-un interviu acordat duminică platformei BucPress TV, Ştefan Mitric - pedagog român din nordul Bucovinei şi consilier regional în Cernăuţi - a declarat că el consideră eliberarea sa din funcţie drept un act ''de intimidare a românilor'' din regiunea Cernăuţi.

Mitric a explicat faptul că motivul demiterii sale ar fi participarea sa la diferite manifestaţii româneşti, activităţi de apărare a limbii române în şcoli, refuzul de a deschide clase cu predare în limba ucraineană, dar şi acţiunile sale în apărarea limbii şi culturii române din funcţia de consilier regional.



El a precizat că decizia de eliberare din funcţia de director i-a fost comunicată în data de 1 septembrie 2018, după careul tradiţional de început de an şcolar (în Ucraina şcoala începe la 1 septembrie), adăugând că va contesta această decizie în instanţă.

Întrebat de jurnalişti, Mitric a declarat că a abordat în permanenţă problema limbii române în şcoli, a participat la un protest paşnic împotriva Legii educaţiei adoptată în septembrie 2017 de Rada Supremă (parlamentul ucrainean) şi a refuzat să deschidă clase cu predare în limba ucraineană la Gimnaziul din Crasna, în pofida unor presiuni enorme exercitate de conducerea locală. ''Multor nu le-a plăcut (poziţia mea)'', adaugă el.

El mai spune că se exercitau presiuni asupra sa pentru a ''deschide clase cu predare în limba ucraineană, dar eu am refuzat, argumentând că părinţii nu vor, că trebuie organizată adunarea generală a părinţilor...''.

Ştefan Mitric este şi preşedinte al Asociaţiei Malanca din Crasna, organizaţie-partener a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni de la Bucureşti în proiectul acordării de burse etnicilor români din regiunea Cernăuţi. Mai mult, Mitric este consilier regional şi a iniţiat în 2017 o procedură de apel în cadrul Consiliului Regional Cernăuţi către Rada Supremă pentru anularea Legii educaţiei, însă iniţiativa sa nu a fost susţinută de majoritatea deputaţilor ucraineni.

Ştefan Mitric consideră că autorităţile încearcă în acest mod să intimideze directorii de şcoli cu predare în limba română, argumentând că, în afară de el, a fost eliberat din funcţie şi Valeriu Leviţchi, director la şcoala din Ropcea, raionul Storojineţ, pentru că ''nu a vrut să deschidă o clasă în limba ucraineană''.
Mai nouă Mai veche