25 de încălcări ale legislației depistate de inspectorii Gărzii Forestiere care au confiscat lemn rotund și cherestea în valoare de 241.000 de lei


În săptămâna care s-a încheiat pe 3 martie 2019, Garda Forestieră Suceava a avut o activitate susținută de verificare a respectării regimului silvic pe raza județului Suceava.

Pe lângă controalele în exploatările forestiere sau în cantoanele silvice, s-au efectuat controale privind circulația materialelor lemnoase pe drumurile publice și la operatorii economici care prelucrează/depozitează/comercializează material lemnos.

În total, s-au identificat 25 de cazuri de încălcare a legislației în vigoare, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 102000 lei. În afară de lemnul confiscat fizic, s-au confiscat valoric aproape 200 mc de lemn rotund, 186 mc cherestea rășinoase, cu o valoare de 241000 lei. Majoritatea controalelor care au vizat operatori economici au fost efectuate împreună cu polițiștii suceveni, în cadrul planurilor de acțiune comune.

Un caz care ne-a atras atenția a fost cel constatat de delegații Gărzii Forestiere Suceava la un operator economic din Brodina: acesta a semnat reprimirea unei partizi la sfârșitul anului trecut, fără a fi consemnat stocul de lemn rămas în partida respectivă. Ulterior reprimirii partizii, a transportat materialul lemnos din pădure în depozit. Doar că, în cazul acesta, legile în vigoare consideră lemnul fără proveniență legală astfel încât s-a impus confiscarea cantității de 77,7 mc lemn rotund rășinoase, cu o valoare estimată la 19036 lei. Pentru expedierea de material lemnos fără proveniență legală a fost aplicată și o amendă de 5000 lei.

Repetăm recomandarea ca operatorii economici forestieri să fie foarte atenți la documentațiile legate de autorizarea, predarea și reprimirea partizilor forestiere, la întocmirea avizelor de însoțire a materialului lemnos, pentru că un lemn, pe care îl consideră recoltat legal la un moment dat, își poate pierde proveniența legală prin nerespectarea obligațiilor impuse de legislația în vigoare.
Mai nouă Mai veche