EXCLUSIV Medicii legiști confirmă că intervenția violentă a jandarmilor a contribuit la moartea bărbatului din Vatra Dornei. Cauza directă a decesului: „Insuficiența cardio-respiratorie acută”. Bărbatul a fost strâns de gât, apăsat cu genunchii în zona plămânilor și i-a fost pulverizat spray lacrimogen direct în căile respiratorii



StiriSuceava.net a intrat în posesia Certificatului Medical Constatator al Decesului nr. 96/21.07.2019 privindu-l pe Ioan Csapai (foto dreapta), bărbatul care a murit după ce un echipaj de jandarmi ar fi utilizat violență excesivă și i-au difuzat spray lacrimogen în căile respiratorii.

Conform certificatului semnat de șefa Secției de Medicină Legală Suceava, cauza directă a decesului a fost „insuficiența cardio-respiratorie acută”. La cauze antecedente au fost înscrise „Peritonită generalizată” și „Infarct enteromezenteric total”.

Cauza imediată a decesului, conform medicilor legiști, a fost așadar faptul că bărbatul nu a putut să respire, asta în condițiile în care în imagini se observă că bărbatul are strâns puternic în zona gâtului, era apăsat cu genunchii în zona plămânilor și i-a fost pulverizat spray lacrimogen direct în căile respiratorii.



Incidentul a avut loc vineri, 19 iulie, în timpul Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineret din Vatra Dornei. În împrejurări încă neelucidate, bărbatul ar fi fost acuzat de comportament nepotrivit față de o minoră și tătăl fetei ar fi sesiat un echipaj de jandarmi din zonă.

În imaginile surprinse de un martor se poate vedea că bărbatul era deja imobilizat la pământ, iar doi jandarmi sunt peste el încercând să-i pună cătușele. La un moment dat, jandarmerița se apleacă și pulverizează gaz lagrimogen direct în fața suspectului, de la o distanță de doar câțiva centimetri.



Bărbatul are câteva zvâcniri după care rămâne inert. Jandarmii îi pun cătușele, și abia după ce încearcă să-l ridice își dau seama că omul nu dă niciun semn de viață. În zonă apar doi polițiști care încep să se agite. Jandarmii îi scot cătușele și îl întind cu fața în sus. Din imaginile filmate, niciunul nu acordă primul ajutor victimei. Jandarmerița care a pulverizat spray-ul nu intervine deloc, stând tot timpul deoparte.


Ancheta a fost preluată de Parchetul Militar Iași.
Mai nouă Mai veche