Ministrul Nelu Tătaru: Nu este momentul ca spitalele COVID să se redeschidă pacienţilor cu alte afecţiuni



Ministerul Sănătăţii evaluează în ce măsură spitalele speciale pentru Covid-19 pot fi redeschise pentru toate categoriile de pacienţi, şi cu alte afecţiuni în afară de infecţia cu noul coronavirus.

Într-o primă etapă, ar urma ca la aceste spitale să rămână măcar un pavilion destinat persoanelor contaminate cu SARS-CoV-2.

„Suntem în momentul în care putem începe modificarea sau readaptarea acestor spitale, în condițiile în care avem un pavilion separat în care putem gestiona numărul mic de cazuri de infecții Covid care au mai rămas, și putem reface acele circuite în spitale pentru patologie non-covid, dar condițiile rămân aceleași: personal separat, tot ce înseamnă circuite separate. Dar suntem la un început de evaluare. Deocamdată, rămân pentru non-covid spitalele județene, cele care sunt cele mai complexe, cu dotarea cea mai bună în acest moment. Readaptarea sau revenirea în spitalele suport-covid se va face progesiv, odată cu scăderea numărului de cazuri până la epuizare de infecții Covid. Menționez că aceste spitale, de fază 1, fază 2 sau suport, rămân în rezervă în eventualitatea unui al doilea val”, a declarat Nelu Tătaru, pentru Europa FM.

Aproape 50 de spitale din toată ţara primesc, de la jumătatea lunii aprilie, numai bolnavi de COVID.

În ultimele săptămâni, asociaţii ale bolnavilor s-au plâns că pacienţii care suferă de alte afecţiuni nu au unde să fie trataţi.

Este cazul suferinzilor de cancer sau al celor cu diabet.

Preşedintele Consiliului Județean Suceava declara, la sfârşitul săptămânii trecute, că activitățile din cadrul Spitalului Județean de Urgență trebuie reluate coform programului de dinainte de pandemie. Gheorghe Flutur preciza că solicită acest lucru după ce executivul Consiliului Județean a făcut o analiză, împreună cu conducerea Spitalului, axată în special pe evoluţia numărului de pacienţi COVID şi non-COVID.
Mai nouă Mai veche