Norman Manea, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, despre Suceava și New York, orașe care sunt “puncte de reper” ale biografiei sale



Norman Manea, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, despre Suceava și New York, în dialog transatlantic cu Mihaela Crăciun, jurnalista care l-a readus „acasă”, convingindu-l cu mult timp înainte de vizita din aprilie 2008, în România, să filmeze, la New York, două documentare, în 2006 și 2007. Norman Manea a fost însoțit în Bucovina, începând din 26 aprilie 2008, de prietenul său Antonio Tabucchi, iar excursia a început cu noaptea de Înviere la Mănăstirea Dragomirna.

„Suceava a fost și a rămas pentru mine un punct cardinal al biografiei, care, împreună cu New York, stabilește un fel de cod sau dialog spiritual între două localități extrem de diferite din toate punctele de vedere, care au fost puncte de reper ale biografiei mele. Acum, atât Suceava cât și New York sunt asaltate de această urgie invizibilă pe care nu știm cum să o înfruntăm încă și căreia îi cad victimă în fiecare zi sute și chiar mii de oameni. Nu e nimic de spus mai mult decât, din punct de vedere uman, de exprimat solidaritatea și încrederea că după acest uragan, după această năpastă, după această ciumă, vom ieși la lumină cu o învățătură mai profundă despre oameni, despre solidaritate, despre destinul nostru uman”, a spus scriitorul Norman Manea.

Norman Manea este un scriitor și om de cultură născut în România în 1936, evreu care trăiește din 1986 în Statele Unite ale Americii. Este unul dintre cei mai traduși romancieri români, fiind considerat totodată unul din marii scriitorii români din exil.

Mai nouă Mai veche