Asociația Rădăuțiul Civic a montat primul aparat de măsurare a calității aerului din municipiu

Asociația Rădăuțiul civic a montat, în centrul municipiului Rădăuți, în apropiere de Piața Garoafelor, primul aparat de măsurare a calității aerului din oraș. Aparatul a fost achiziționat din fondurile proprii ale asociației și a costat aprox. 1.400 de lei, fonduri provenite din cotizațiile membrilor acesteia. Ideea privind achiziția și montarea unui astfel de aparat în municipiul Rădăuți a apărut încă din anul 2018, iar în toamna anului 2019, asociația a achiziționat aparatul din Statele Unite.

În prezent, în județul Suceava, potrivit paginii www.calitateaer.ro, conform Hărții Calității Aerului realizată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) există doar 4 stații de măsurare a calității aerului (două la Suceava, una la Siret și una în apropiere de Vatra Dornei).

În luna iunie 2019, Asociația Rădăuțiul Civic a transmis o solicitare către ANPM și Agenția Județeană pentru Protecția Mediului din județul Suceava, solicitând montarea unei stații de măsurare a calității aerului în Municipiul Rădăuți, o stație care ar fi avut capacitatea să măsoare atât concentrația de particule fine PM 10 sau PM 2.5, dar și alți indicatori precum temperatură, umiditate, concentrație de formaldehidă. Cu privire la acest ultim subiect, în Municipiul Rădăuți au existat nenumărate discuții, dar mereu fără date și fără măsurători făcute în oraș.

Răspunsul ANPM din luna iulie 2019 a explicat că în amplasarea stațiilor de măsurare a calității aerului se realizează în funcție de încadrarea zonei respective într-un anumit regim de evaluare (A, B sau C), în funcție de rezultatele măsurătorilor privind calitatea aerului. Județul Suceava este incadrat în regimul de evaluare A pentru particule în suspensie PM10 și PM2.5, în regimul B pentru benzen și monoxid de carbon și în regim C pentru restul poluanților. ANPM ne-a mai comunicat că în vederea achiziției unei stații suplimentare de măsurare a calității aerului este nevoie ca autoritățile locale să fundamenteze această nevoie, prin realizarea unui studiu de calitate a aerului.

Cum pot fi accesate și urmărite măsurătorile aparatului AirVisual?

În urmă cu două zile, pe 18 iunie 2020, aparatul nostru a devenit stație publică de măsurare a calității aerului în Rețeaua internațională IQ Air, după ce a fost monitorizat timp de peste 2 săptămâni de cei care coordonează această rețea. Astfel, el poate fi accesat prin simpla instalare a aplicației mobile Air Visual, disponibilă atât pentru dispozitivele Android, cât și cele iOS sau direct la adresa: https://www.iqair.com/romania/suceava/radauti/radautiul-civic.

De asemenea, pe site-ul https://www.radautiulcivic.ro/, în partea de jos a paginii, în cadrul secțiunii ,,Calitatea aerului” pot fi consultate, în timp real, informațiile furnizate de aparat, care este conectat în permanență la WiFi și transmite măsurătorile direct în această platformă. Aparatul măsoară concentrația de particule PM 2.5 (concentrația maximă admisă la nivelul UE fiind de 25ug/m3 în medie pe an), concentrația de dioxid de carbon, temperatura și umiditatea.

Particulele PM 10 și PM 2.5 sunt particule foarte fine (de 5 ori, respectiv de 20 de ori mai fine decât grosimea unui fir de păr) care pot proveni din multiple surse: praful stradal, fumul caselor din zonă care încă funcționează pe lemne, polen, traficul din oraș și particulele generate de țevile de eșapament etc.

Sperăm ca în viitor să putem achiziționa și monta și alte aparate de măsurare a calității aerului chiar mai performante decât acesta, care să măsoare inclusiv alți indicatori (cum ar fi și formaldehida despre care deși s-a discutat atât de mult, nu avem încă date, iar datele transmise pe panoul din centrul orașului nu sunt relevante pentru că măsurătorile nu se fac în oraș și nici în timp real), așa cum și în alte orașe, societatea civilă s-a mobilizat pentru a ști ce aer respiră. Spre exemplu, platforma https://aerlive.ro/ a fost dezvoltată de ONG-uri din București și cuprinde acum o rețea de măsurare a calității aerului cu zeci de astfel de aparate. De la astfel de date, concrete, reale, poate porni o dezbatere așezată despre aerul pe care îl respirăm în Rădăuți, despre poluarea, traficul, praful sau alți poluatori din oraș.
Mai nouă Mai veche