Scandal între liderii PNL pe numele viitorului premier. Cîțu nu cedeză, Orban negociază din nou cu USR-PLUS şefia Camerei Deputaţilor. UDMR nu are nicio preferință

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu i-a transmis liderului PNL Ludovic Orban că nu se retrage „sub nicio formă” din cursa pentru funcţia de premier, au declarat surse liberale pentru News.ro. Cîţu a fost susţinut în partid de Robert Sighiartău, Rareş Bogdan şi Raluca Turcan. Ludovic Orban le-a transmis colegilor de partid că vrea să obţină ori şefia Camerei Deputaţilor, ori funcţia de premier. UDMR este dispusă să-l susțină fie pe Ludovic Orban, fie pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, declară surse politice pentru News.ro. Formațiunea maghiară consideră că PNL, partidul cu cele mai multe mandate în viitoarea coaliție de guvernare, are dreptul să propună premierul.

Liderul PNL Ludovic Orban a propus marţi-seara, într-o şedinţă restrânsă la sediul partidului, ca Florin Cîţu să renunţe la funcţia de prim-ministru. Astfel, Ludovic Orban ar deveni candidatul partidului pentru poziţia de premier, iar USR PLUS ar primi şefia Camerei Deputaţilor pentru Dan Barna. Însă lideri din PNL s-au opus categoric, au relatat pentru News.ro surse prezente la discuţii.

Cel mai vehement a fost secretarul general al PNL, Robert Sighiartău. ”E o bătaie de joc la adresa lui Florin Cîţu şi la adresa partidului. Nu putem să facem asta încă o dată”, a spus Sighiartău, cu trimitere la faptul că Florin Cîţu a mai renunţat o dată la funcţia de premier, în primăvară, pentru a-i face loc lui Ludovic Orban, demis la acea vreme prin moţiune de cenzură. În şedinţa de marţi seară, Orban a încercat să-l întrerupă pe Robert Sighiartău, dar a intervenit Raluca Turcan. ”Ludovic, lasă-l să termine ce are de spus!”, a cerut vicepremierul Turcan.

Florin Cîţu, propunerea oficială de premier a PNL, i-a transmis categoric lui Ludovic Orban că nu se retrage „sub nicio formă” din cursa pentru Palatul Victoria, pentru că şi-ar pierde credibilitatea, susţin sursele citate. Florin Cîţu a fost sprijinit şi de eruoparlamentarul PNL Rareş Bogdan, care a susţinut că partidul trebuie să rămână la varianta Florin Cîţu - premier. În final, Rareş Bogdan a spus că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să aibă ultimul cuvânt.

Ludovic Orban le-a transmis colegilor de partid că nu va renunţa la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. ”USR-PLUS are de ales: Cîţu premier şi eu preşedinte al Camerei Deputaţilor. Sau eu premier şi Dan Barna preşedinte al Camerei Deputaţilor”, a spus Ludovic Orban în şedinţa conducerii PNL.

Liberalii ar putea relua chiar miercuri discuţiile cu USR-PLUS şi UDMR pentru împărţirea funcţiilor din Parlament, informaţii iniţiale indicând că acestea ar putea fi reluate joi.

Toţi liderii PNL prezenţi la discuţii i-au cerut lui Ludovic Orban să înceteze ”debandada din partid”. ”Ne facem din râs şi ne va costa”, susţin sursele citate.

La şedinţa informală de marţi-seara a conducerii PNL au participat: Ludovic Orban, Ionel Dancă, Robert Sighiartău, Rareş Bogdan, Raluca Turcan, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu şi Florin Cîţu.

Varianta cu Ludovic Orban premier şi a doua opţiune pentru şefia celor două Camere pentru PNL a fost enunţată la şedinţa de marţi seară a conducerii liberale, destinată găsirii unor soluţii de deblocare a negocierilor cu USR-PLUS şi cu UDMR în vederea formării unei coaliţii de guvernare, au declarat surse liberale marţi seară, imediat după încheirea şedinţei liderilor PNL. Aceleaşi surse precizau că că o astfel de formulă este condiţia pentru continuarea discuţiilor pe celelalte paliere. Deocamdată, propunerea liberalilor pentru postul de şef al Guvernului rămâne Florin Cîţu, neexistând o decizie de retragere a sa, au indicat sursele citate.

Negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale au ajuns din nou la un blocaj la întrunirea de marţi a liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR, în condiţiile în care Orban susţine că trebuie să respecte mandatul dat de partid, acela de a solicita postul de premier şi pe cel de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru PNL. Orban a avansat propunerea ca el să fie premier, iar USR PLUS a cerut timp de gândire. Discuţiile vor fi reluate joi.

Dan Barna a propus marţi ca liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă de la USR să preia şefia Camerei Deputaţilor.

Declaraţia de presă a lui Barna a nemulţumit atăt UDMR, cât şi PNL, în sensul în care ambele formaţiuni i-au reproşat că ieşirile publice trebuie făcute nu individual, ci după ce există un concens între toate cele trei părţi implicate în negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

Astfel, liderul senatorilor UDMR Cseke Attila a declarat că astfel de anunţuri nu se fac public la televizor. El a adăugat că Uniunea nu a fost consultată cu privire la această propunere, iar dacă doreşti să consolidezi încrederea în rândul partenerilor cu care vrei să intri într-o coaliţie de guvernare, atunci discuţi direct cu ei, nu prin intermediul mass-media.

De asemenea, preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că rămâne consecvent înţelegerii făcute cu liderii USR-PLUS şi UDMR de a comunica doar deciziile asupra cărora a existat în prealabil un acord şi de a evita comunicările individuale de poziţii care asupra cărora nu s-a ajuns încă la un consens.
Mai nouă Mai veche