Diferență de cantitate în limita toleranței prevăzută de legislație în cazul a două transporturi de bușteni interceptate în urma unor apeluri la 112, la Pojorâta și Bilca

La 30 decembrie 2020, ora 13.48, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin 112, de către un participant la trafic, despre faptul că aflându-se în trafic pe DN 17, în comuna Iacobeni, Pasul Mestecăniș, a observat un ansamblu de vehicule care avea în componență semiremorca care transportă material lemnos cu încălcarea prevederilor legale.  Având în vedere faptul că transportul în cauză nu a putut fi interceptat pe raza comunei Iacobeni, sesizarea a fost transmisă Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc - Secției 11 Poliție Pojorâta, ansamblul de vehicule fiind reperat și oprit în trafic pe DN 17, pe raza comunei Pojorâta.

Ansamblul de vehicule era format din autoutilitara marca Mercedes care tracta remorca, ansamblu în care se afla material lemnos din specia molid. La volanul ansamblului de vehicule a fost identificat un bărbat de 43 de ani, din comuna Pojorâta. Pentru cantitatea de material lemnos transportată, cel în cauză a prezentat avizele pentru cantitatea de 15,38 mc lemn rotund rășinoase - molid și pentru cantitatea de 26, 74 mc lemn rotund rășinoase molid, ambele emise la data de 30 decembrie 2020, ora 13:24 și 13:22.

Polițiștii au procedat la verificarea celor două avize de însoțire a materialului lemnos în bazele de date specifice constatând că există concordanță între datele menționate în cele două avize și datele existente în bazele de date. Ulterior, ansamblul de vehicule a fost condus în vederea inventarierii la Atelier Depozit de Fructe Sadova, unde s-a solicitat și sprijinul lucrătorilor din cadrul OS Pojorâta, care au procedat la inventarierea cantitativă a materialului lemnos ce fusese transportat, lucrătorii silvici menționând că volumul se încadrează în limitele de toleranță admise de lege, nefiind constatate abateri.

Lucrătorii silvici au precizat că la momentul efectuării controlului nu se impune aplicarea unor măsuri contravenționale sau de orice altă natură. Apelantul nu a putut fi contactat ulterior.

Tot la 30 decembrie 2020, la ora 15.57, Secţia 4 Poliţie Rurală Gălăneşti a fost sesizată prin 112 de către un tânăr din orașul Solca cu privire faptul că un camion cu lemne circulă cu încălcarea prevederilor legale de la Putna la Vicovu de Jos.
S-a luat legătura cu apelantul și s-a stabilit faptul că acel camion spre deplasează spre comuna Bilca motiv pentru care s-a procedat la interceptarea și oprirea transportului pe DJ 178 C, pe raza comunei Bilca. Cu ocazia verificărilor a fost identificată autoutilitara marca Mercedes Benz, care transporta bușteni esență rășinoase și care era condusă de către un bărbat de 45 de ani, din comuna Bilca. Acesta a prezentat avizul de însoțire emis la data de 30 decembrie 2020, ora 15.22, de către un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Putna, pentru cantitatea de 15,14 mc lemn lucru pentru cherestea molid, destinatar fiind SC NIMADI SRL Bilca. Șoferul a precizat că a efectuat transportul din depozitul Strigoiu, Ocolul Silvic Putna. S-a procedat la verificarea avizului prezentat de susnumit în aplicațiile specifice constatându-se că datele înscrise în aviz corespund cu cele introduse în aplicație.
La fața locului a fost identificat și apelantul Ghinghiloschi Dănuț care a sesizat faptul că în camion ar fi transportată o cantitate mai mare de lemn față de cea înscrisă în aviz.
S-a procedat la conducerea transportului la Atelierul de Prelucrare a Lemnului aparținând de OS Putna unde cu sprijinul unui inginer silvic din cadrul acestui ocol s-a procedat la inventarierea și măsurarea materialului lemnos transportat rezultând cantitatea de 14.47 m.n. lemn lucru pentru cherestea molid, diferența în minus constatată încadrându-se în toleranțele prevăzute de legislația în vigoare. Astfel în cauză nu s-au constatat nereguli pe linie silvică.
Mai nouă Mai veche