Ce motiv invocă Jandarmeria Suceava pentru a refuza să ofere informații despre funcționarea sistemului de alarmare la incendii de la Palatul Administrativ: o interdicție stabilită de procurorul de caz

Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Suceava a refuzat să ofere informații cu privire la funcționarea sistemului de alarmare la momentul producerii incendiului de la Palatul Administrativ Suceava, sistem pe care l-a primit în custodie și care era gestiona exclusiv de jandarmii care asigurau protecția obiectivului.

Clădirea Palatului Administrativ din Suceava era prevăzută cu un sistem de monitorizare cu senzori de fum contectați la un sistem de alarmare. După instalare, Consiliul Județean Suceava a predat sistemul de alarmare în custodia Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava. Sistemul de alarmare era monitorizat de jandarmii care asigurau protecția clădirii în care funcționează și Prefectura Suceava. Conform informațiilor pe care le deținem, funcționare sistemului era verificată de o firmă de specialitate la intervale de șase luni.

Conform unei surse din anchetă, citată de Obiectiv de Suceava, senzorii de fum ar fi emis o alertă în dimineața zilei în care clădirea Palatului Administrativ a fost cuprinsă de incendiu, dar sistemul ar fi fost oprit de jandarmul de serviciu care ar fi considerat că este o alarmă falsă.

Șeful IJJ Suceava, Marian Mihai Lungu, a răspuns negativ, vineri, la o solicitare formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, întrebările adresate vizând modul de funcționare al sistemului de alarmare în caz de incendiu instalat în Palatul Administrativ Suceava la momentul în care clădirea a fost cuprinsă de un incendiu.

Șeful Jandarmeriei Suceava a refuzat să clarifice dacă sistemul de alarmare era funcțional în dimineața zilei de 6 martie, dacă sistemul a emis vreo alertă de incendiu și dacă anterior au fost înregistrate alte alarme false.

„Jandarmul aflat în serviciu nu a intervenit asupra sistemului de alarmare al centralei”, a fost singurul răspuns oferit în scris de Jandarmeria Suceava.

Jandarmeria Suceava a refuzat să răspundă la celelalte întrebări, invocând o interdicție care ar fi fost stabilită de procurorul de caz.

Instituția nu a comunicat cum anume ar fi periclitată ancheta penală dacă ar clarifica public care era starea de funcționare a sistemului de alarmare la momentul producerii incendiului.

În dimineața zilei de 6 martie 2021, Palatul Administrativ din municipiul Suceava a fost cuprins de un incendiu. Flăcările au fost observate și sesizate la 112 la ora 08.54 de un bărbat care tăia copaci pe terenul fostului hotel Gloria. 

Mai multe informații:

1 Comentarii

  1. ba voi i-ati intrebat de motive?!
    baaaaa sa fiti multumiti ca nu v-au batut si gazat!

    RăspundețiȘtergere
Mai nouă Mai veche