Buletin de presă, 1 mai 2021 - IPJ Suceava

Evenimente rutiere cercetate de poliţişti

La 30.04.2021, în jurul orelor 0535, un tânăr de 20 ani din comuna Arbore, a condus autoturismul pe DJ 178, având direcția de deplasare dinspre localitatea Arbore către Comănești, iar în zona localității Botoșana, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune frontală cu ansamblul de vehicule format din autoturism și remorcă platformă condus de către un bărbat de 29 ani din orașul Cajvana.
În urma accidentului șoferul de 29 de ani și un pasager în mașina condusă de acesta în vârstă de 42 ani, au suferit leziuni traumatice ușoare, fiind preluați de echipaje medicale.
Șoferul de 29 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ și i-au fost prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Întrucât după producerea accidentului rutier, șoferul de 20 de ani a părăsit locul faptei fără încuviințarea organelor de poliție, s-au efectuat verificări pe raza localității Arbore și a comunelor învecinate, stabilindu-se faptul că acesta a fost preluat de la locul evenimentului de un alt autoturism. Totodată, în jurul orelor 0830, șoferul de 20 de ani a fost identificat la hotel din mun. Rădăuți iar în urma testării cu aparatul etilotest, i s-a stabilit o concentrație alcoolică de 0,23 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiindu-i prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei la U.P.U. Rădăuți.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă” și „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia”.


La 30.04.2021, ora 17:24, lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Vicovu de Sus au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că, pe strada Ștefan cel Mare, de pe raza localității Bivolăria, oraș Vicovu de Sus, avut loc un accident rutier cu două mașini implicate și o victimă.
Din primele verificări şi din declaraţiile verbale ale conducătorilor auto a rezultat faptul că, la data de 30.04.2021, la ora 17:20 un tânăr în vârstă de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul pe str. Ștefan cel Mare, pe raza localității Bivolărie, din direcția comuna Vicovu de Jos – comuna Putna, a efectuat viraj la stânga pentru a intra pe o stradă laterală și nu a acordat prioritate de trecere autoturismului condus de către un alt tânăr în vârstă de 19 ani, din oraș Vicovu de Sus, ce circula din direcția comuna Putna către comuna Vicovu de Jos.
În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto care circula din direcția comuna Putna către comuna Vicovu de Jos Reuț Adrian și a 3 pasageri care se aflau în autoturismul condus de acesta, cu vârste cuprinse între 10 și 51 de ani, toți din oraș Vicovu de Sus.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul alcooltest rezultatul testării fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind conduși la Spitalul Mun. Rădăuţi, unde li s-a recoltat o probă biologică de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală cu privire la infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.


Nu consumați alcool și vă urcați la volan!

La 30.04.2021, ora 01.10, patrula din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata în timp ce efectuau activități de patrulare pe DJ208 D de pe raza satului Mitocași comuna Mitocu Dragomirnei, a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism care circula din sens opus, însă conducătorul auto nu a oprit la semnale, astfel s-a pornit în urmărirea acestuia și la o distanță de aproximativ 800 metri in fața bisericii din localitatea Mitocași s-a procedat la oprirea autoturismului respectiv.
În autoturism a fost identificat în calitate de conducător auto un bărbat de 23 de ani, din com. Zvoriștea, iar în calitate de pasager pe scaunul din dreapta o tânără din satul Arțari, com. Hănțești.
S-a procedat la testarea șoferului cu aparatul etilotest rezultând o valoare de de 0,64mg/l. Fiind întrebat dacă deține permis de conducere, conducătorul auto a declarat verbal că nu este posesor de permis de conducere iar documentele privind numerele de înmatriculare nu le deține întrucât a cumpărat autoturismul în urmă cu aproximativ două săptămâni.
Șoferul a fost condus la Spitalul Județean Suceava pentru recoltarea de probe biologice, însă a refuzat acest lucru în prezența personalului medical.
Procedând la verificarea în bazele de date ale Poliției Române rezultă faptul că șoferul nu este posesor de permis de conducere valabil. Totodată verificând în baza de date autoturismul a rezultat faptul că acesta nu figurează înmatriculat în România.
Cei doi au fost sancționați și conform legii 55/2020.
A fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul fara permis de conducere”, „refuz de recoltare probe biologice de sânge” și „auto neînmatriculat”.


La 30.04.2021, orele 13.35, o patrulă din cadrul Poliției Mun. Rădăuți a oprit pentru control autoturismul ce avea o deplasare sinuoasă dinspre comuna Frătăuții Vechi înspre centrul municipiului Rădăuți.
S-a procedat la oprirea acestuia prin folosirea semnalelor luminoase și acustice ale autospecialei, ocazie cu care acesta s-a conformat, oprind autoturismul pe partea dreaptă a carosabilului. De la volanul autoturismului a coborât un bărbat de 42 ani din Rădăuți. Susnumitului i s-a solicitat să prezinte pentru control documentele personale și pe cele ale autoturismului în cauză, ocazie cu care acesta a declarat verbal faptul că nu le are asupra sa și că le are la domiciliu.
Întrucât emana halenă alcoolică, a fost condus la sediul Poliției Municipiului Rădăuți, unde a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând valoare de 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți, unde i-au fost prelevate 2 mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.


La 30.04.2021, ora 2215, Poliția Mun. Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul că pe Calea Bucovinei din mun. Câmpulung Moldovenesc s-a produs un accident de circulație în urma căruia a rezultat și avarierea unei conducte de gaz.
Lucrătorii de politie rutieră ce s-au deplasat la fața locului constatând că la 30.04.2021, în jurul orei 22:15, un bărbat de 29 ani domiciliat în mun. Câmpulung Moldovenesc, în timp ce conducea autoturismul pe Calea Bucovinei din mun. Câmpulung Moldovenesc, pe direcția Vatra Dornei – Gura Humorului, a pierdut controlul direcției de deplasare pătrunzând pe trotuar unde a acroșat un contor al rețelei de distribuție al gazului metan și gardurile a trei proprietăți, producând scurgeri de gaz, distrugerea autoturismului condus și a gardurilor imobilelor.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind apoi condus la Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc unde i s-au prelevat două probe de sânge la interval de o oră, în vederea stabilirii concentrației de alcool din sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La 30.04.2021, ora 23:10, lucrătorii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executau activități de control și supraveghere trafic rutier pe raza comunei Frătăuții Noi, sat Costișa, DC Costișa, au efectuat semnalele regulamentare de oprire unei autoutilitare ce se deplasa dinspre centrul comunei spre DJ 291 A. Conducătorul autoutilitarei s-a conformat și a oprit pe partea dreaptă a carosabilului. La volan a fost identificat o persoană de sex masculin de 44 ani cu domiciliul stabil în com. Frătăuții Noi, sat Costișa, deține permis de conducere valabil.
Întrucât emana halena alcoolică, șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care, cu acordul acestuia, a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Șoferul a fost sancționat contravențional pentru faptul că la momentul constatării nu deținea asupra sa documentele prevăzute de lege, conf OUG 195/2002/. De asemenea, acesta a mai fost sancționat contravențional conform Legii 55/2020, întrucât nu avea asupra sa declarația pe propria răspundere.
În cauză urmează a se efectua cercetări cu privire la infracțiunea de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.


Dosare penale la regimul rutier pentru conducerea unor mopede fără permis. Atenție la circulația cu mopedele pe drumurile publice!

Din analizele efectuate la nivelul IPJ Suceava a rezultat că un număr mare de accidente rutriere grave se produc cu implicarea bicicliștilor și conducătorilor de mopede, în special în sezonul cald.
Atragem atenția cu privire la măsurile de siguranță rutieră și la respectarea legislației rutiere de către aceste categorii de participanți la trafic.

La 30.04.2021, orele 20.34, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu pe Strada Energeticianului din municipiul Suceava, o patrulă din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Ordine Publică a observat că pe strada Energeticianului se deplasau trei mopede, fiecare condus de către o persoană de sex masculin. Tinerii au observat autospeciala de poliţie, au abandonat mopedele şi au luat-o la fugă pe malul apei. S-a procedat la urmărirea acestora reuşind ca după aproximativ 100 m să fie identificat unul dintre conducătorii mopedelor, ulterior fiind identificaţi şi ceilalţi doi.
Cu această ocazie, procedând la verificarea în Bazele de Date ale Poliției Române, s-a stabilit că cei trei conducători de mopede au vârste cuprinse între 16 și 17 ani și sunt toți din localitatea Văratic. De asemenea, în urma verificărilor în bazele de date ale posesorilor de permise de conducere, s-a constatat că cei trei conducători de mopede nu figurează ca fiind posesori de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Au fost întocmite trei dosare penale pentru „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul fara permis de conducere”.
Mai nouă Mai veche