Curtea de Apel Suceava a dispus redeschiderea urmăririi penale în Dosarul Mestecăniș, care îl poate trimite pe Gheorghe Flutur la pușcărie

Judecătorii Curții de Apel Suceava a dispus, marți, 20 iulie, redeschiderea urmăririi penale în Dosarul Mestecăniș, dosar în care șefi din Consiliul Județean Suceava și alte instituții au fost reclamați pentru multiple infracțiuni cu privire la construirea unei gropi de gunoi în vârful pasului Mestecăniș.

Decizia judecătorilor vine la al patrulea termen de judecată, după trei amânări succesive.

În primăvara acestui an, procurorul de caz din cadrul Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie a Direcției Naționale Anticorupție a dispus clasarea cauzei. La plângerea Casei de avocatură Plopeanu & Ionescu, procurorul șef a structurii a dispus redeschiderea urmăririi penale, acțiune care trebuia confirmată de instanță.

Marți, judecătorii Curții de Apel Suceava au confirmat redeschiderea urmăririi penale.

„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. În baza art. 335 Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei procurorului şef serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie nr. 89/II/2/2021 (95/II-2/2021) din 13.05.2021, prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 71/P/2019, în vederea reluării cercetărilor. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 71/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, cu privire la infracţiunile sesizate de societatea Civilă Proesională de Avocaţi Plopeanu & Ionescu şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Bucovina. Conform art. 275 al. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 20 iulie 2021”, se arată în minute ședinței de judecată.

Dosarul „Mestecăniș” a fost deschis după ce Casa de Avocatură Plopeanu & Ionescu din Cluj Napoca a făcut o plângere penală față de mai multe instituții publice în care sunt aduse acuzații grave cu privire la numeroase ilegalități comise pentru construirea gropii de gunoi.

După ce dosarul s-a tot plimbat între structura centrală a DNA și Serviciul Teritorial Suceava, un procuror a decis să închidă dosarul care îl poate trimite pe Gheorghe Flutur la închisoare.

Patru instituții publice acuzate de multiple infracțiuni

Conform plângerii înregistrată la DNA, mai multe instituții publice sunt acuzate de infracțiuni de fals intelectual și abuz în serviciu.

Concret, Consiliul Județean Suceava este acuzat că a folosit și prezentat informații false Comisiei Europene. Falsul intelectual ar fi fost folosit pentru obținerea a 7,3 milioane de euro pentru construirea depozitului de deșeuri. CJ Suceava este acuzat că ar fi ascuns opoziția localnicilor față de investiții. În plus, cererea de finanțare ar fi conținut neadevăruri cu privire la îndeplinirea condițiilor legale.

Direcția de Sănătate Publică Suceava este acuzată de fals intelectual. Instituția a emis avizul sanitar care atestă în mod nereal faptul că groapa de gunoi respectă reglementările legale în materie de protecție a sănătății populației, când, în realitate, acesta încalcă mai multe obligații legale și interdicții exprese.

Sucursala regională CFR Iași este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Compania a avizat favorabil proiectul deși cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate.

Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a fost acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Instituția a emis un acord de mediu, cu toate că proiectul încălca flagrant obligațiile legale. Fapta ar fi avut drept urmare vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea acestei gropii de gunoi.

Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Regionala CFR Iași mai sunt acuzate de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu din cauza faptului că au refuzat comunicarea, în baza legii 544/2001, a unor informații de interes public solicitate.

Scurt istoric al gropii de gunoi din vârful muntelui

Amplasametul pentru groapa de gunoi a fost ales în 2007, atunci când președinte al Consiliului Județean Suceava era Gavril Mârza (PSD). Documentația cu informații false prin care a fost obținută finanțarea din fonduri comunitare a fost înaintată Comisiei Europene în 2011, pe vremea lui Gheorghe Flutur (PDL). Contractul au fost semnat în 2013 de președintele de atunci al CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor (PSD). Construirea gropii de gunoi a fost finalizată în cel de-al doilea mandat al lui Gheorghe Flutur.

Consiliul Județean Suceava a pierdut deja mai multe procese cu localnicii din comuna Pojorâta.

Consiliul Județean Suceava a cheltuit până acum peste 100.000 de euro din banii sucevenilor pentru a angaja o casă de avocatură care să apere în instanță ilegalitățile comise în cadrul proiectului de construirea a gropii de gunoi din Mestecăniș.
Mai nouă Mai veche