Scandal în PNL pe împărțirea funcțiilor. Alianță anti-Flutur după ce și-a pus o marionetă în Guvern, dar vrea și șefia Romsilva

Este scandal în PNL pe împărțirea funcțiilor de secretari de stat și șefi ai instituțiilor publice. Lăsați cu un număr mai mic de posturi după ce au cedat PSD mai bine de jumătate dintre pozițiile-cheie, liderii PNL se luptă acum pentru a-și impune oamenii în cele mai bune funcții. 

Modul cum au fost negociate portofoliile din Guvern şi persoanele instalate în funcţii au fost primele motive de tensiuni în interiorul PNL, în condiţiile în care dintre demnităţile din Cabinetul Ciucă, opt la număr, trei au fost oameni consideraţi ai preşedintelui Klaus Iohannis (Bogdan Aurescu, Sorin Cîmpeanu şi Cătălin Predoiu), în timp ce cinci au avut în primul rând sprijinul filialelor de bază. Însă aceste filiale nu au fost şi cele mai importante. Singurul ministru care s-a bucurat de un sprijin al unei organizaţii de top a fost Lucian Bode, care a avut în spate nu doar organizaţia-mamă, adică PNL Sălaj, ci şi Clujul, a doua filială ca forţă.

Filiala PNL Suceava a fost învinsă de PSD la parlamentare, dar are ministru

Pe de altă parte, la nivel guvernamental, nu şi-a putut face loc vreun reprezentant al altor filiale fruntaşe ca Bihorul, Sibiul, Giurgiul, Prahova, Vrancea şi Teleorman, adică structuri care la ultimele alegeri parlamentare au avut rezultate foarte bune. Pe de altă parte, o organizaţie precum Suceava, cu rezultate mediocre la ultimele alegeri, a putut să-şi impună un om în Guvern, adică pe ministrul Daniel Cadariu (Antreprenoriat şi Turism), în urma insistenţelor lui Gheorghe Flutur.

Din acest motiv, pentru că urmează negocierea împărţirii funcţiilor de stat din eşaloanele doi şi trei, Iulian Dumitrescu (prim-vicepreşedinte PNL şi şef al organizaţiei Prahova) i-a chemat pe liderii mai multor organizaţii din sud şi din Moldova la o întâlnire săptămâna trecută, printre acestea fiind cele din Ilfov, Galaţi, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, Teleorman, Iaşi, Olt, Dolj, pentru a pune la punct strategia de la discuţiile din interior cu Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă, dar şi de la negocierile cu PSD, au precizat surse din conducerea liberală pentru Adevărul

Liderii prezenţi au căzut de acord ca la împărţirea funcţiilor să se ţină cont de rezultate, iar cei care deja au primit o poziţie în stat să nu mai poată avea şi alte pretenţii, aluzie la faptul că Gheorghe Flutur ar vrea şi prefect, dar şi şefia Romsilva pentru unul dintre apropiaţii săi.

Pe lângă pierderile la nivel de ministere, PNL are în prezent şi mai puţine funcţii de secretari de stat şi de prefecţi. În structura Guvernului PNL-USR-UDMR, liberalii aveau 42 de secretari de stat şi trei subsecretari de stat, însă în nouă formulă politică, numărul a scăzut la 34 de secretari de stat. De asemenea, şi în ceea ce priveşte prefecţii, PNL are alocate doar 17 funcţii, cu şapte mai puţin decât înainte, iar numărul subprefecţilor va fi de 34, potrivit unor surse din conducerea liberală. Prin urmare, şi subprefecţii vor fi cu 13 mai puţini. Şi în cazul agenţiilor şi companiilor de stat, PNL are asigurată şefia a doar 15 din cele 50 de structuri, discuţiile nefiind încă finalizate. În perioada Guvernului Cîţu, PNL avea un număr aproape dublu de șefi ai agențiilor și companiilor de stat.
Mai nouă Mai veche