Cât de important este planul de afaceri în accesarea de fonduri europene pentru Horeca


 



Nu există ca o afacere să fie de succes și să nu aibă încă de la început un plan structurat despre ce necesități există și despre cum se va desfășura aceasta efectiv, mai ales dacă vorbim despre deschiderea unei afaceri în domeniul Horeca.

Orice tip de locație ți-ai dori, de la restaurant clasic, bistro sau cafenea și până la shaormerie, fast food, cofetărie sau chiar patiserie, există multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare pentru a te asigura nu numai că vei avea succes, dar și pentru a evalua investițiile necesare.

Deși costurile aferente lansării unui restaurant sunt destul de mari, există și șansa obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru a porni sau a moderniza un astfel de business. Multe dintre acestea au incluse în cheltuielile eligibile, adică cele pentru care nu va trebui să plătești tu efectiv, echipamentele profesionale de bucătărie. Un ajutor real de altfel, întrucât utilajele, echipamentele și accesoriile care sunt necesare la dotarea și utilarea bucătăriilor restaurantelor sunt destul de costisitoare.

Periodic, statul român dar și alte organisme propun programe de finanțare pentru susținerea antreprenorilor care doresc să deschidă o astfel de afacere în Horeca. Secretul este să fii la curent cu ele și să aplici cu proiecte ce respectă toate criteriile cerute.

Prima și cea mai importa etapă din aplicarea la acest tip de fonduri este să ai un proiect bine scris, proiect care în mare parte înseamnă exact planul de afaceri al restaurantului.

Iată pe scurt ce ar trebui să cuprindă un plan de afaceri bine pus la punct cu care poți să aplici la programele de accesare a fondurilor europene:

1. Descrierea restaurantului: nume, locație, specificul bucătăriei (tradițional, internațional, chinezesc etc), tipul de servicii oferite (a la carte, to go, fast food, etc.) sau capacitatea acestuia.

2. Analiza pieței - concurența și clienții: vezi ce face concurența ta dar și ce tipologie de clienți vei avea (gen, vârstă, venituri) și ce le place acestora.

3. Utilarea și dotarea bucătăriei

Pentru a vedea de ce echipamente ai nevoie, trebuie întâi să stabilești ce meniu vrei pentru restaurantul tău. Stabilirea meniului este un pas extrem de important întrucât nu numai că decizi practic ce le vei oferi viitorilor clienți, dar îți vei da seama și cum va trebui să arate bucătăria ta. Utilarea și dotarea bucătăriei profesionale cu echipamentele necesare în funcție de mâncărurile care se vor pregăti este un pas peste care nu poți să treci pentru că altfel nu ai mai exista ca business. Nu face rabat de la calitate și fă o listă cu tot ce ai nevoie. Mașini de gătit, cuptoare, grătare, echipamente frigorifice, accesorii pentru bucătărie, echipamente de spălare a vaselor și igienizare a acestora, mobilier de inox ar fi doar câteva dintre echipamentele de care cu siguranță vei avea nevoie. De asemeena, identifică în piață furnizori care îți vor oferi cu adevărat echipamente de calitate.

Be Our Guest are în portofoliul său toată gama de echipamente și utilaje profesionale pentru dotarea și mobilarea bucătăriei, indiferent de specificul restaurantului dorit. Consultanții cu experiență în Horeca de peste 10 ani te vor ajuta nu numai să identifici exact care sunt nevoile tale, dar îți vor propune și cele mai bune variante de echipamente, toate cu garanția calității, perioadă de servisare și un transport rapid. Mai mult, compania are printre clienții săi locații care deja au beneficiat de finanțări, iar membrii echipei cunosc procedurile și mai ales deconturile de plată specifice fondurilor europene. Astfel, în momentul în care proiectul tău va fi aprobat și achiziția de echipamente avizată, nu vei avea nicio problemă nici cu livrarea la timp a echipamentelor și nici cu acceptul de plată.

4. Locația și amenajarea acesteia

Alături de meniu, unde este situat restaurantul și cum arată acesta sunt aspecte extrem de importante pentru atragerea și fidelizarea clienților. Așadar, în funcție de tipul de clienți cărora vrei să te adresezi, ar fi bine să alegi și locația în sine pe care să o amenajezi cu cât mai mult bun gust posibil.

5. Activități de promovare

Degeaba vei avea o locație minunată cu un meniu gustos dacă clienții tăi nu află despre ea. De aceea, este esențial ca din planul tău de afacere de deschidere a unui restaurant să nu lipsească activitățile de promovare și ce metode de publicitate vrei să folosești.

Mai nouă Mai veche