Dr. Alexandru Calancea: „Nu are ce să caute politica lângă actul medical”

  • Managerul Spitalului Judeţean Suceava spune că Ministerul Sănătăţii nu este interesat să afle experienţele trăite de spitalele din ţară
  • Din păcate am politizat şi actul medical
  • DSP-ul să primească mult mai multă forţă, să aibă mult mai multă atitudine în teritoriu
  • Trebuie să avem o hartă judeţeană, astfel încât cei care decid financiar şi cei care hotărăsc problemele medicale să se aşeze la aceeaşi masă şi să organizeze un sistem medical judeţean
Managerul Spitalului Judeţean Suceava, medicul cardiolog Alexandru Calancea, consideră că ar trebui modificată legislaţia, astfel încât direcţiile de sănătate publică să poată coordona cu adevărat activitatea medicală la nivelul judeţelor. 
Calancea susţine că la acest moment DSP-urile au doar un rol de supraveghere: „DSP-urile au puteri foarte puţine. Au un rol de supraveghere mai mult, nu au un rol decizional. E o lipsă de personal, e o lipsă de autoritate legislativă”.

Alexandru Calancea apreciază faptul că spitalele au trecut în subordinea consiliilor judeţene şi a primăriilor, şi astfel s-a produs o descentralizare financiară, permiţând efectuarea de investiţii, dar acesta ar vrea şi o descentralizare în ceea ce priveşte actul medical.

„Descentralizarea pe parte financiară a făcut foarte bine. Eu mi-aş dori ca pe viitor să se înţeleagă şi necesitatea descentralizării medicale. Adică, DSP-ul să primească mult mai multă forţă, să aibă mult mai multă atitudine în teritoriu, astfel încât lucrurile să fie făcute din teritoriu. Sistemele medicale judeţene trebuie să funcţioneze foarte bine şi împreună să facă un tot unitar, un sistem medical românesc performant”, a spus Alexandru Calancea, citat de Mediafax.

Revenind la descentralizarea financiară, managerul Spitalului Judeţean spune că aceasta ar trebui dublată de o coordonare la nivel judeţean, astfel încât achiziţiile de aparatură să se facă funcţie de interesele zonei: 

„Am descentralizat financiar, dar trebuie să fim şi coordonaţi financiar. În momentul de faţă consiliul judeţean investeşte în spitalul judeţean. Fiecare manager şi fiecare primar şi preşedinte de consiliu judeţean investesc în spitalele pe care le păstoresc aşa cum cred dumnealor. S-ar putea ca cei de la DSP sau managerii să nu vadă lucrurile chiar aşa, astfel încât, la nivelul judeţului, sistemul medical să acopere nevoile tuturor pacienţilor. La un spital mic, teritorial, managerul vrea să investească în secţia de dermatologie sau în cardiologie. Şi poate în acel teritoriu am nevoie primordial de altă secţie. Dacă am o zonă cu mulţi copii voi investi într-o secţie de pediatrie. Sau avem schi la Vatra Dornei, atunci trebuie ortopedie, trebuie radiologie. Trebuie să avem o hartă judeţeană, astfel încât cei care decid financiar şi cei care hotărăsc problemele medicale să se aşeze la aceeaşi masă şi să organizeze un sistem medical judeţean”.

Alexandru Calancea este nemulţumit că Ministerul Sănătăţii nu stă de vorbă cu reprezentanţii marilor spitale din întreaga ţară, pentru a afla care sunt experienţele trăite de aceştia, care este adevărata situaţie în sistemul medical românesc şi ce ar trebui făcut pentru ca acesta să devină performant: 

„Îi asculţi pe cei din Bucureşti, din Cluj, din Constanţa ş.a.m.d. Lucrurile se fac cu oameni cu experienţă, oameni care au dovedit, oameni care au rezolvat anumite situaţii critice. Îi întrebi pe cei cu experienţă, pe cei care au dovedit”.

Managerul Spitalului Judeţean Suceava este deranjat şi de faptul că sistemul medical este politizat: 

„Din păcate am politizat şi actul medical. Nu cred că are ce să caute politica lângă actul medical, mai ales în aceste momente de criză, în aceste momente grele. În momentul în care le lipeşti pe cele două pierzi din credibilitate, pierzi din adevăr, pierzi din lucrurile sincere pe care trebuie să le faci în medicină. Medicina nu se poate face decât cu sinceritate, cu corectitudine şi cu perseverenţă”.
Mai nouă Mai veche