Doi soți bețivani și agresivi au fost evacuați din locuințe de polițiști, la Rădăuți și Vama

Polițiștii recomandă victimelor să solicite sprijin, ordinul provizoriu de protecție fiind un instrument legislativ extrem de util în prevenirea unor acte de recidivă în violența în familie. Ordinul provizoriu de protecție este un instrument legislativ care dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.

În anul 2021 polițiștii suceveni au emis 276 de ordine de protecție provizorii (+63 față de anul 2020), dintre care 103 au fost transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată.

Și în cursul zilei de ieri polițiștii au adus liniștea în două familii, emițând ordine provizorii de protecție împotriva unor persoane care nu au înțeles să asigure un climat familial civilizat și optim dezvoltării copiilor.


Un bărbat în stare de ebrietate și-a agresat soția, fiul și soacra, la Vama

La 12.02.2022, în jurul orei 19:45, polițiștii SPR 14 Vama, au fost sesizați prin apel SNUAU 112, de către o femeie de 34 ani, din com. Vama, despre faptul că un bărbat de 40 ani, concubinul său, din aceeași localitate, fiind în stare avansată de ebrietate, a provocat scandal la domiciliu.
Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a constatat că la locuința situată în com. Vama, loc unde apelanta domiciliază împreună cu concubinul și cu cei doi copii minori ai acestora.
La scurt timp, la fața locului a sosit și bărbatul de 40 de ani, persoană care era în stare avansată de ebrietate.
Din discuțiile purtate cu apelanta, cu fiul acesteia dar și cu mama sa, a rezultat faptul că atât apelanta cât și fiul acesteia au fost loviți de către bărbatul de 40 de nai, iar soacra a fost trântită la sol de către acesta, în cădere lovindu-se de o sobă.
Apelanta a relatat faptul că bărbatul obișnuiește să consume băuturi alcoolice în mod frecvent, provocând scandal la domiciliu, acesta fiind motivul certurilor și problemelor de familie.
A fost aplicat formularul de risc, fiind întrunite condițiile pentru eliberarea ordinului de protecție provizoriu, fapt pe care persoana vătămată l-a solicitat în mod expres. Drept urmare, a fost emis ordinul de protecție provizoriu din data de 12.02.2022, cu valabilitate de 5 zile, în perioada 12 – 17.02.2022.
De asemenea, femeia de 34 de ani a fost îndrumată să se adreseze la Judecătoria C-lung Moldovenesc în vederea eliberării unui ordin de protecție, fiindu-i înmânat formularul de cerere privind emiterea unui ordin de protecție, iar în cazul în care a suferit leziuni i s-a adus la cunoștință că are posibilitatea să se adreseze unui medic legist, pentru efectuarea unui consult de specialitate, în vederea eliberării unui certificat medico-legal.
Cu ocazia intervenției, dar și în timpul întocmirii documentației pentru eliberarea ordinului de protecție provizoriu, bărbatul de 40 de ani a avut un comportament recalcitrant, fiind necesară imobilizarea acestuia.
Întrucât bărbatul a continuat să se manifeste violent verbal, a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul de Psihiatrie C-lung Moldovenesc.
S-a întocmit dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunilor de „violenţă în familie” şi „ameninţare”.


Feemeie amenințată cu bătaia de fostul soț, la Rădăuți

Tot ieri, 12.02.2022, orele 18:00, o femeie de 48 ani, din mun. Rădăuți, s-a adresat Poliției Municipiului Rădăuți cu o plângere prin care sesiza faptul că a fost amenințată cu acte de violență de către fostul soț de 54 ani, din aceeași localitate.
În urma verificărilor efectuate s-au stabilit că femeia a fost căsătorită cu bărbatul de 54 de ani timp de 27 de ani, până la data de 19.11.2021 când au divorțat de comun acord. Din luna decembrie 2021 cei doi locuiesc separat.
La data de 12.02.2022, în jurul orelor 17:00, femeia de 48 de ani se afla împreună cu fiica ei, la un local din municipiul Rădăuți. La un moment dat aceasta din urmă a fost sunată de tatăl ei, care le-a rugat insistent să vină la domiciliu. Ajunse acasă, cele două au pătruns în interiorul apartamentului, unde pe fondul unui conflict spontan, bărbatul de 54 de ani a adresat amenințări cu acte de violență persoanei vătămate, inducându-i acesteia o stare de temere.
S-a întocmit formular de evaluare a riscului, constatându-se faptul că există risc iminent asupra vieții și integrității victimei, fiind emis ordin de protecţie provizoriu faţă de bărbat, începând cu data de 12.02.2022, pe o perioadă de 5 zile.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „amenințare”, cauza urmând a fi soluționată procedural de către lucrătorii din cadrul Compartimentului de Proximitate.


Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Mai nouă Mai veche