Buletin de presă, 1 aprilie 2022 - IPJ Suceava

Peste 20 metri cubi material lemos confiscat de polițiști în doar patru ore de control în trafic

La data de 31.03.2022, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol împreună cu ingineri silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au efectuat activități de control pe raza jud. Suceava, pe linia respectării prevederilor legale privind transportul materialelor lemnoase.


La ora 04.30, in loc. Gura Humorului, jud. Suceava, a fost identificată in trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducătorul auto din loc. Plutonița, jud. Suceava a declarat faptul că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. In continuare, s-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de însotire a materialului lemnos valabil in data de 31.03.2022, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonul Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului unde specialiștii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 3,67 mc cherestea răsinoase.
În cauză, s-a dispus sanctionarea contraventională conform art. 19, alin. (2), lit. a) din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantitătii de 3,67 mc cherestea răsinoase care a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Gura-Humorului.


La ora 05.40, in loc. Gura Humorului, jud. Suceava, a fost identificat in trafic ansamblu auto format din cap tractor și semiremorca care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducătorul auto din loc. Dragoșa, jud. Suceava a prezentat pentru control avizul pentru capul tractor pentru cantitatea de 15,165 mc cherestea răsinoase și avizul pentru semiremorca pentru cantitatea de 19,566 mc cherestea răsinoase. Intrucât existau suspiciuni cu privire la volumul de material lemnos transportat, autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului, unde specialiștii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total 18,449 mc cherestea răsinoase pe capul tractor, cu 3,284 mc cherestea rasinoase in plus fată de volumul inscris in avizul de însotire și un volum total de 23,131 mc cherestea răsinoase pe semiremorca, cu 3,565 mc cherestea răsinoase în plus fată de volumul înscris în avizul de însoțire.
În cauză, s-a dispus sanctionarea contraventională aplicându-se 2 sanctiuni contravenționale în valoare de 4.000 lei, conform art. 19, alin. (2), lit. b) din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantitătii totale de 6,849 mc cherestea răsinoase în valoare totală de 5.958,63 lei conform O.M. 119/2022.


La ora 06.20, in loc. Cornu Luncii, jud. Suceava, a fost identificată in trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea răsinoase. Conducătorul auto din loc. Slatina, jud. Suceava a prezentat pentru control avizul pentru cantitatea de 4,80 mc cherestea răsinoase. Intrucât existau suspiciuni cu privire la volumul de material lemnos transportat, autoutilitara a fost condusă la sediul Ocolului Silvic Mălini, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total 10,449 mc cherestea răsinoase, cu 5,649 mc cherestea rasinoase in plus fată de volumul inscris in avizul de însotire.
În cauză, s-a dispus sanctionarea contraventională cu amendă în valoare de 4.000 lei, conform art. 19, alin. (2), lit. b) din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantitătii de 5,649 mc cherestea rasinoase în valoare totală de 4.914,63 lei conform O.M. 119/2022.


La ora 08.15, in loc. Gura Humorului, jud. Suceava, a fost identificată in trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv buștean de gater răsinoase. Conducătorul auto din loc. Negrileasa, jud. Suceava a declarat faptul că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. In continuare, s-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară, nu a fost generat niciun aviz de însotire a materialului lemnos valabil in data de 31.03.2022, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonul Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 4,93 mc bustean de gater răsinoase.
În cauză, s-a dispus sanctionarea contraventională a șoferului din loc. Negrileasa, jud. Suceava, cu amendă în valoare de 4.000 lei, conform art. 19, alin. (2), lit. a) din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantitătii de 4,93 mc bustean de gater răsinoase care a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Gura-Humorului.


Conducător de moped reținut de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier

La data de 23 martie 2022, în jurul orei 17:25, un bărbat 60 ani, din comuna Şaru Dornei, judeţul Suceava, în timp ce se deplasa cu motociclul pe DC Sfâcani, pe raza satului Neagra Șarului, circulând din direcţia D.J. 174 F și intrând pe D.C. Sfâcani, ajungând într-o curbă uşoară la stânga, s-a dezechilibrat și a căzut de pe motociclu. Din accident, acesta a suferit leziuni corporale ușoare.
Conducătorul auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,81 mg./l. alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit dosarul de cercetare penală, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „Conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere” prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. (1) din Codul Penal, „Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului” prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi ,,Vătămarea corporală din culpă”, prevăzută şi pedepsită de art. 196 alin. 2 și 3 din Codul penal, toate cu aplicarea prevederilor art. 38 alin. (2) din Codul penal, cercetările fiind efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.
La data de 31.03.2022, în continuarea cercetărilor, prin ordonanţa organelor de cercetare penală s-a dispus reținerea suspectului pe o durată de 23 de ore.
Bărbatul de 60 de ani a fost introdus în arestul IPJ Suceava.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 31.03.2022, ora 16:35, un tânăr de 19 ani din municipiul Suceava, în timp ce conducea autoturismul pe strada Mihai Viteazul din municipiu Suceava a intrat în coliziune cu autoturismul condus de către un bărbat de 24 ani din sat Dumbravița, comuna Ibănești, jud. Botoșani.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală ușoară a șoferului de 24 de ani care a fost transportat cu ambulanța la Spitalul Județean Suceava, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Conducătorii celor doua autovehicule au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, după care li s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Suceava sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”Vătămare corporală din culpă”, prev și ped. de art. 196, alin. 2, 3 din CP.
Mai nouă Mai veche