Bărbat mușcat de viperă la Sadova, salvat cu antidot adus cu ambulanța din alt județ. Serul antiviperin nu se găsește în niciun spital din Suceava

Unitățile spitalicești din județul Suceava se confruntă cu o lipsă acută de ser antiviperin. La sfârșitul săptămânii trecute, un bărbat a fost mușcat de o viperă, în comuna Sadova, dar în nici un spital din județ nu s-a găsit ser antiviperin, transmite Rador.

În cazul mușcăturii de viperă, antidotul trebuie administrat în primele șase ore, de aceea pentru a fi salvat, bărbatul din Sadova a primit ser antiviperin adus cu ambulanța dintr-un alt județ.

Potrivit legislației în vigoare, serul antiviperin se administrează doar în spitale, iar acestea îl achiziționează în cantități mici din cauza costului ridicat. Un flacon costă câteva mii de lei și are o perioadă de valabilitate de câteva luni.

Medicii le recomandă celor care merg la munte, în zone cu pietre și stânci expuse la soare, să poarte pantaloni lungi, bocanci și șosete albe, iar dacă se întâmplă să fie mușcați de șarpe să sune imediat la 112.

Bărbatul în vârstă de 65 de ani a fost mușcat de viperă în cursul zilei de vineri. El a mers la muncă pe munte, în zona localității Sadova - Iezer, iar la un moment dat a fost mușcat de o viperă. Norocul lui a fost că o altă persoană aflată în zonă l-a găsit și a cerut ajutor la numărul de urgență 112.

Un echipaj mixt, format din salvatori montani ai Serviciului Salvamont Suceava și ai ambulanței Câmpulung Moldovenesc, s-a deplasat în zona greu accesibilă și au recuperat victima, de unde a fost transportată la spital, acolo unde s-a așteptat aducerea unei doze de ser antiviperin de la un spital din alt județ.
Mai nouă Mai veche