Buletin de presă, 30 octombrie 2022 - IPJ Suceava

Atenție la obligațiile ce revin șoferilor în caz de implicare în accidente rutiere!

În ultima perioadă au fost identificate tot mai multe situații în care șoferi sau alte persoane implicate în accidente rutiere nu au sesizat poliția cu privire la evenimente și au încercat soluționări amiabile neconforme procedurilor și normelor rutiere.

Și în cursul zilei de sâmbătă, la data de 29.10.2022, ora 23:45, ofițerul de serviciu din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni a fost sesizat de triajul Spitalului mun. Fălticeni, despre faptul că la unitatea medicală s-a prezentat un bărbat de 61 ani, din com./sat Slatina, jud. Suceava, care a precizat că a fost implicat într-un eveniment rutier pe raza com./sat Slatina, jud. Suceava.
Echipa operativă din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni – Compartimentul Rutier, s-a deplasat la fața locului și a stabilit că în jurul orei 18:00, un bărbat din com./sat Șendriceni, jud. Botoșani, în timp ce conducea autoturismul pe D.J.209 A, pe raza com./sat Slatina, jud. Suceava, din direcția Găinești către Mălini, l-a surprins și accidentat ușor pe bărbatul de 61 ani, care a pătruns pe partea carosabilă prin loc nepermis.
După producerea accidentului șoferul a părăsit locul faptei fără încuviințarea organelor de poliție, fiind ulterior identificat și condus la sediul Poliției Fălticeni.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a pietonului, care a fost transportat cu o mașină de ocazie la Spitalul mun. Fălticeni și nu a rămas internat.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 al. 2 și 3 din C.P. și ”părăsirea locului accidentului”, faptă prev. și ped. de art. 338 alin. 1 din C.P, care va fi soluționat procedural de lucrători din cadrul Compartimentului rutier Fălticeni.


Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava reamintesc obligaţiile pe care le au conducătorii auto în situaţia producerii unui eveniment rutier, pe un drum deschis circulaţiei publice sau care şi-a avut originea într-un asemenea loc, în funcţie de tipul evenimentului rutier, pornind de la cea mai gravă situație, în care o persoană implicată a suferit leziuni fizice.

Deținerea permisului de conducere reprezintă mai repede respectarea unor obligații decât exercitarea unui drept. Permisul de conducere este dobândit în urma pregătirii atât cu privire la legislația referitoare la circulația pe drumurile publice, cât și cu privire la deprinderile necesare pentru deplasarea în siguranță pe drumurile publice.

Cu toate acestea, este de ajutor pentru mulți conducători auto să reamintim care sunt prevederile legale și obligațiile în situația nedorită a implicării în evenimente rutiere.

Dacă evenimentul s-a soldat cu rănirea unor persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

Totodată, este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Conducătorilor de vehicule implicaţi în evenimente rutiere le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.


Consumul de alcool și droguri la volan duce la creșterea riscului rutier

La data de 30.10.2022, în jurul orei 03:16, echipajul de poliție din cadrul Poliției mun. C-lung Moldovenesc, în timp ce executa serviciul de monitorizare, supraveghere și control a traficului rutier, pe str. Ion Hălăuceanu de pe raza mun. C-lung Moldovenesc, jud. Suceava, a efectuat semnal de oprire unui autoturism, șoferul oprind imediat și trecând pe scaunul din dreapta.
La controlul vehiculului, pe locul din dreapta față a acestuia a fost identificat un bărbat de 32 de ani, din sat/com. Sadova, jud. Suceava, care a declarat verbal faptul că nu el a condus autoturismul, fără a putea face alte precizări.
Având în vedere faptul că bărbatul prezenta haelnă alcoolică, i s-a solicitat să fie testat cu aparatul etilometru, acesta refuzând această procedură. I s-a adus la cunoștință acestuia că urmează a fi condus la sediul Spitalului mun. C-lung Moldovenesc în vederea prelevării de mostre biologice de sânge, iar după mai multe insistețe acesta fiind de acord cu această procedură, fiindu-i prelevate două mostre biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiuni de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. 1 din Codul Penal.


La data de 30.10.2022, ora 03:02, lucrătorii Poliției oraș Frasin în timp ce se aflau în serviciul de patrulare pe raza orașului Frasin, loc. DJ 177A, județul Suceava, au identificat un autoturism intrat în coliziune cu poarta care face accesul în incinta unei societăți comerciale.
Conducătorul autoturismului a fost identificat ca fiind un bărbat de 32 ani, domiciliat în oraș Frasin. În urma evenimentului au rezultat doar avarii, iar șoferul a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la Secția de Urgență a Spitalului Gura-Humorului, unde cu acceptul acestuia i s-au recoltat două probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal și se continuă cercetările de către lucrătorii Poliției orașului Frasin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice faptă prevăzută și pedepsită de art.336 alin. (1) din Cod penal, urmând a se face propunere procedurală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.
Mai nouă Mai veche