Șoferi reținuți în arest de polițiștii suceveni pentru infracțiuni rutiere

IPJ Suceava atrage atenția cu privire la faptul că polițiștii vor dispune reținerea și încarcerarea celor care săvârșesc fapte penale la regimul rutier, în funcție de gravitatea faptelor, consecințele produse și materialul probator administrat. Din păcate, deși în ultima perioadă mai multe persoane au ajuns în arest pentru comiterea de infracțiuni rutiere, unii șoferi dau dovadă în continuare de iresponsabilitate și își pun în pericol propria viață dar și a celorlalți participanți la trafic, săvârșind infracțiuni la regimul rutier.

La data de 28.10.2022, ora 14:30, patrula de siguranță publică din cadrul Biroului de Ordine Publică a Poliției Municipiului Rădăuți Rădăuți, în timp ce efectua activități de supraveghere și control a traficului rutier pe strada Horea din mun. Rădăuți au efectuat semnal de oprire a unui autoturism despre care existau date și indicii că este condus de către un bărbat de 30 ani, persoană care nu posedă permis de conducere.
Întrucât șoferul nu s-a conformat semnalelor polițistului, echipajul de poliție a pornit în urmărirea vehiculului pe mai multe străzi din Rădăuți, iar în momentul în care s-a ajuns într-o zonă periferică izolată, agentul de poliție care se afla pe scaunul din dreapta față a autospecialei de poliție, a efectuat din mers două focuri de armă în plan vertical și alte două focuri în direcția vehiculului. Astfel, s-a reușit interceptarea și imobilizarea autovehiculului în apropierea locuinței unde domiciliază șoferul de 30 ani.
Acesta se afla singur în autoturism și a fost imobilizat și încătușat. Șoferul a fost condus la sediul Polițiai Mun. Rădăuți și fiind testat cu aparatul etilometru, acesta a indicat o valoare de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto nu posedă posesor de permis auto pentru nicio categorie de vehicul.
În urma activităților desfășurate și a probatoriului administrat, s-a concluzionat faptul că se impune luarea unei măsuri preventive față de bărbatul de 30 ani, în stare de recidivă postcondamnatorie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (1), cu aplicarea art. 41 alin. (1) din Codul Penal. Astfel, prin ordonanța organelor de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți – Compartimentul Rutier s-a dispus reținerea suspectului pentru o perioadă de 24 ore.
Șoferul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.


La 27.10.2022, ora 09.30, polițiștii din cadrul Secției 3 de Poliție Rurală Marginea au observat că pe strada Școlii din satul Voievodeasa, comuna Sucevița, se deplasează o autoutilitară care la vederea echipajului de poliție a virat brusc la stânga și a pătruns pe strada Eternității, imediat mărind viteza de deplasare.
S-a procedat la urmărirea autoutilitarei în cauză și fiind ajunsă din urmă, i s-a efectuat semnal regulamentar de oprire prin folosirea semnalelor luminoase și acustice din dotarea autospecialei de poliție, însă conducătorul autoutilitarei inițial nu s-a conformat semnalului de oprire, continuându-și deplasarea pe o distanță de aproximativ 100 de metri, după care a oprit pe partea dreaptă a părții carosabile. Imediat, acesta a intenționat să se schimbe de la volan pe locul pasagerilor, însă a fost surprins și imobilizat de către lucrătorii de poliție.
Conducătorul autoutilitarei a fost legitimat în persoana unui bărbat de 38 ani, din com. Sucevița. În calitate de pasageri în autoutilitară au fost identificate alte trei persoane cu vârste cuprinse între 14 și 61 ani.
După ce au fost legitimate toate persoanele identificate în autoutilitară, conducătorul auto a încercat să fugă fiind însă prins și imobilizat de polițiști.
În contiuare au fost efectuate verificări în bazele de date ale Poliției Române, stabilindu-se că șoferul autoutilitarei nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere.
Prin ordonanța organelor de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea din data de 27.10.2022, s-a dispus reținetea șoferului pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind escortat și introdus în CRAP-Suceava.


Tot la 27.10.2022, ora 08.10, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, în timp ce efectau serviciul de îndrumare, supraveghere şi control al traficului rutier, cu autospeciala din dotare marca pe raza comunei Brodina, sat Brodina, pe direcția Ulma către Straja, au observat circulând din sens opus cu viteză sporită un autoturism care nu avea aplicate plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
S-a procedat la urmărirea autoturismului prin punerea în funcționare a semnalelor acustice și luminoase. Autoturismul și-a continuat deplasarea cu viteză sporită pe DJ209G, pe direcția Straja - Ulma, virând dreapta pe DC Neclasificat. Conducătorul autoturismului a fost somat prin sistemul acustic al autospecialei cu somația ”POLIȚIA! STAI!”, ”POLIȚIA! TRAGE PE DREAPTA!”. Conducătorul autoturismului și-a continuat deplasarea, bruscând comenzile autoturismului având un stil de conducere agresiv, creându-și culoar de deplasare prin trafic. Acesta a fost somat în repetate rânduri, însă nu a încetat acțiunea.
S-a folosit în repetate rânduri somația ”POLIȚIA! STAI CĂ TRAG!”, conducătorul auto continuându-și deplasarea pe DC Neclasificat intrând din nou pe DJ209G și virând dreapta pe direcția Straja – Ulma. Acesta a efectuat manevra de depășire a unui autoturism pe marcajul longitudinal continuu aferent unei trecere pentru pietoni amplasată pe DJ209G. După traversarea podului peste râul Suceava amplasat în centrul comunei Brodina, aceasta a efectuat o manevră de viraj stânga intrând pe DJ176, denumit popular ”Valea Brodinei”, unde s-a încercat scoaterea din afara părții carosabile, reușindu-se blocarea acestuia.
Din cauza modului agresiv de conducere prin neoprirea la semnalele poliției, manevrele periculoase din trafic care au pus în pericol pe sine și pe ceilalți participanți la trafic, conducătorul auto a fost încătușat pe loc.
Conducătorul auto a fost identificat în persoana unui tânăr de 22 ani, din com. Brodina. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că autoturismul are inspecția tehnică periodică și asigurarea obligatorie auto expirate.
Întrucât conducătorul auto emana halenă s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest rezultatul fiind de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a procedat la verificarea în baza de și s-a constatat faptul că șoferul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie auto.
Conducătorul auto a fost transportat la Spitalul Mun. Rădăuți, unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Dat fiind faptul că autoturismul nu avea aplicate plăcuțele cu numărul de înmatriculare, s-a stabilit că acestea au fost restrase de către polițiștii rutieri din cadrul Poliței mun. Rădăuți în data de 25.10.2022 pentru săvârșirea contravenției prevăzute de art. 3 din Legea 132/2017 (lipsă RCA), astfel autoturismul în cauză nu avea drept de circulație pe drumurile publice.
Astfel organele de cercetare penală din cadrul Compartimentului Rutier s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (1) din Codul penal, „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului” faptă prev. și ped. de art. 336 alin. (1) din Codul penal, „conducerea unui vehicul neînmatriculat” faptă prev. și ped. de art. 334 alin. (4) din Codul penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. (2) din Codul penal.
Prin ordonanța organelor de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus – Compartimentul Rutier s-a dispus reținerea suspectului pentru o perioadă de 24 ore.
Mai nouă Mai veche