Ce sunt NFT-urile? Ghid pe înțelesul tuturor

 

Ce sunt NFT-urile? Ghid pe înțelesul tuturor

NFT-urile au câștigat multă atenție și atracție în lumea artei digitale și a obiectelor de colecție. Artiștii care lucrează în acest mediu și-au văzut viețile schimbate semnificativ datorită vânzărilor mari pe care au reușit să le facă unui nou public de cripto. Celebritățile au început, de asemenea, să se alăture, deoarece au realizat potențialul utilizării NFT-urilor pentru a se conecta cu fanii într-un mod nou. Cu toate acestea, arta digitală este doar unul dintre multele moduri în care pot fi utilizate NFT-urile. În realitate, acestea pot fi folosite pentru a reprezenta proprietatea asupra oricărui bun unic, cum ar fi un act de proprietate pentru un obiect din lumea digitală sau fizică.

Ce înseamnă NFT?

Un NFT este un activ digital care poate fi sub formă de artă, muzică, obiecte din joc, videoclipuri și multe altele. Acestea sunt cumpărate și vândute online, frecvent cu criptomonede, și sunt păstrate într-un „portofel" digital în același mod ca și criptomonedele.

NFT-urile există din 2014, dar abia acum câștigă notorietate ca modalitate tot mai populară de a cumpăra și vinde opere de artă digitală. Numai în 2021, piața NFT-urilor a avut o valoare impresionantă de 41 de miliarde de dolari, apropiindu-se de valoarea totală a întregii piețe globale de artă.

NFT-urile sunt populare deoarece permit cumpărătorului să dețină articolul original și să dovedească proprietatea acestuia. Mulți oameni apreciază „dreptul de a se lăuda digital" pe care îl oferă un NFT.

Care este diferența dintre un NFT și o criptomonedă?

NFT-urile sunt jetoane nefungibile, ceea ce înseamnă că nu pot fi schimbate cu alte jetoane de același tip. Fiecare NFT este unic și are o valoare diferită. NFT-urile sunt construite folosind aceeași programare ca și criptomonedele, dar au un scop diferit. Criptomonedele sunt fungibile, ceea ce le face ideale pentru efectuarea de tranzacții pe blockchain. NFT-urile, pe de altă parte, sunt folosite pentru a reprezenta obiecte unice, cum ar fi arta digitală sau obiectele de colecție.

Cum funcționează un NFT?

NFT-urile sunt stocate pe un blockchain, care este un registru public descentralizat care înregistrează toate tranzacțiile. Blockchain-ul Ethereum este cel mai popular folosit pentru NFT-uri, dar și alte blockchains le pot susține.

NFT-urile pot fi create din obiecte digitale care reprezintă atât elemente tangibile, cât și intangibile, inclusiv: artă grafică, GIF-uri, videoclipuri și momente sportive, obiecte de colecție, avataruri virtuale și skin-uri de jocuri video, adidași de designer și muzică.

NFT-urile oferă creatorilor drepturi exclusive de proprietate și posibilitatea de a stoca informații suplimentare sub formă de metadate. Utilizarea tehnologiei blockchain permite o verificare ușoară a proprietății și transferul de jetoane între proprietari.

Pentru ce sunt utilizate NFT-urile?

Cu ajutorul tehnologiei blockchain și al NFT-urilor, artiștii și creatorii de conținut își pot monetiza mai ușor munca. De exemplu, artiștii își pot vinde arta direct consumatorilor ca NFT, ceea ce le permite să păstreze o mai mare parte din profituri. În plus, artiștii pot programa redevențe, astfel încât să primească un procent din vânzări ori de câte ori arta lor este vândută unui nou proprietar. Aceasta este o caracteristică atractivă, deoarece, în general, artiștii nu primesc încasări viitoare după ce arta lor este vândută pentru prima dată.

Cum să cumperi NFT-uri?

Dacă ești interesat să îți începi propria colecție de NFT-uri, vei avea nevoie de un portofel digital care să îți permită să stochezi NFT-uri și criptomonede, precum și de criptomonede pentru a cumpăra NFT-uri.

Odată ce ți-ai configurat și finanțat portofelul poți cumpăra NFT-uri de pe OpenSea.io, Rarible și Foundation, care sunt cele mai mari trei piețe NFT.


Mai nouă Mai veche