Compania lui Ștefan Mandachi a încercat să cumpere tăcerea ziarului Libertatea care a descoperit că shaormeria Spartan din Viena a fost închisă și angajații au rămas neplătiți

Shaormeria Spartan deschisă anul trecut de afaceristul Ștefan Mandachi într-un mall din Viena s-a închis, iar angajații nu și-au primit salariile din noiembrie, anunță ziarul Libertatea. Mai mult, publicația arată că la scurt timp după ce a chestionat compania pe această temă a primit o propunere de publicitate de la grupul lui Mandachi.

Pe 20 decembrie 2021, Restaurantul Spartan a deschis un sediu în Viena, Austria. Locația a fost mall-ul Donauzentrum Westfield, în nord vestul orașului, aproape de Dunăre. Spartan are 79 de restaurante proprii și în franciză, deschise în Capitală și în 44 de localități din țară. Cel din Austria a fost primul deschis în afara granițelor țării. 

Fondatorul lanțului de shaormerii, Ștefan Mandachi, a promovat insistent inaugurarea afacerii din Viena. 

Angajați: Ore lungi de muncă

Un angajat al restaurantului, sub protecția anonimatului, a povestit pentru Libertatea cum de la început modul în care a funcționat restaurantul i-a nemulțumit, de la orele de muncă la condiții. Din luna august, personalul a fost înjumătățit și-au mai rămas angajați doar nouă români.

Orele muncite s-au transformat din nou în mai multe decât este legal în Austria, mai spun angajații. Dar oamenii au continuat să rămână acolo spunându-și că astfel au un job și, în plus, „fac ceva pentru România”.

„Am discutat personal cu firma de contabilitate din Austria, care se ocupa și de partea de HR, și ne-a confirmat că li s-au plătit toate drepturile. Au avut și ore suplimentare, dar orele suplimentare s-au plătit cu spor. Dacă au lucrat ore suplimentare și au fost înregistrate, n-aveau cum să încalce legea. E o firmă austriacă reputată care a urmărit aspectul acesta”, a explicat, pentru Libertatea, managerul Spartan, Gabriel Melniciuc.

Cioatele

Angajații spun că existau probleme și la prepararea alimentelor.

„Cei din România mă obligau să pun cioate, însemnând carnea pe care nu o terminăm în prima zi. O băgăm în congelator și o puneam a doua zi din nou. Erau dăți în care puneam aceeași carne și trei zile la rând. I-am anunțat că așa ceva nu există în Austria”, susține un angajat.

Răspunsul lor a fost „dacă nu o punem, pierdem banii, e business!“

„Pot să vă spun că noi am supravegheat locația video, iar departamentul de control al calității ne-ar fi semnalat dacă sunt abateri. Nici clienții n-au avut reclamații. E prima oară când aud”, a spus Melniciuc, într-o conversație cu Libertatea.

Concediul de renovare

La începutul lunii noiembrie 2022, la aproape un an de la deschidere, angajații au fost anunțați să își ia concediu de odihnă, pentru că se dorește renovarea locației. Ei susțin că același lucru li s-a spus și patronilor mall-ului Donauzentrum Westfield, în care era amplasat restaurantul.

Libertatea l-a contactat pe directorul tehnic Martin Schuch, însă acesta a cerut întrebări pe un e-mail și nu a răspuns până la publicare.

„Dar pe data de 10 Noiembrie au venit trei tiruri în care a fost încărcat tot ce a însemnat restaurantul Spartan din Viena: friteuze, rotisoare, cuptoare, frigidere. În urmă au rămas doar niște pungi de carne și cartofi, lăsate să se strice în spațiul gol”, povestesc angajații.

Restaurantul Spartan din Viena, în proces de renovare, în noiembrie 2022

Angajații au depus mai multe plângeri la Inspectoratul Muncii din Viena și speră să își primească banii. „Noi, angajații mai trebuie să primim mai multe sume de bani, după cum urmează:salariul pe Noiembrie, salariul pe decembrie, salariu dublu (în Austria se plătește al 13-lea și al 14-lea salariu – n.r.), banii de concediu”.

Libertatea l-a sunat pe cel indicat drept șef de angajați, Paul Neacșu. Joi seară, în jurul orei 16:00, după ce a auzit o primă întrebare a reporterului ziarului, acesta s-a scuzat, spunând că urmează să intre într-un call.

Propunere publicitară către Libertatea

Joi, 15 decembrie, între cele două discuții, managerul lanțului Spartan, Gabriel Melniciuc, a trimis un e-mail publicitar către redacție, la doar 2 ore și jumătate de la convorbirea dintre Neacșu și ziar.

Melniciuc a transmis e-mailul pe adresele care aparțin redacției, redactie@libertatea.ro și subiecte@libertatea.ro, și nu către departamentul de publicitate.

Întrebat de ce a făcut asta, Melniciuc a argumentat că nu e vreo legătură între cele două subiecte și nu este prima oară când face asta, că erau singurele adrese pe care le avea și se aștepta să fie redirecționat către departamentul potrivit.

Directorul general al lanțului Spartan a avansat ideea unei coincidențe și a spus că a trimis cereri de reclamă la mai multe publicații.

Articolul complet în ziarul Libertatea
Mai nouă Mai veche