Doi tineri care au consumat droguri au fost depistați la volan în cartierul Burdujeni din municipiul Suceava și la Bădeuți

IPJ Suceava a anunțat că în ultimele zile polițiștii au acționat pe drumurile publice, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, cu preponderență pentru identificarea celor care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. În cadrul acțiunilor au fost utilizate aparatele Druger DrugTest 5000 intrate recent în dotarea polițiștilor, fiind efectuate testări pentru identificarea șoferilor care consumă substanțe interzise.

În zonele Suceava și Rădăuți, polițiștii au identificat în mai puțin de 48 de ore doi șoferi care au condus autoturisme fiind testați pozitiv cu substanțe psihoactive cu aparatul Druger DrugTest 5000.

La data de 7 decembrie 2022, la ora 18:10, polițiștii cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, în timp ce se aflau în serviciul de îndrumare, supraveghere și control al traficului rutier, cu autospeciala de poliție pe raza municipiului Suceava - strada Gheorghe Doja, au oprit pentru control, autoturismul condus de către un tânăr de 22 ani.
Având în vedere comportamentul agitat, șoferul a fost întrebat dacă a consumat substanțe interzise, acesta declarând că nu a consumat băuturi alcolice sau substanțe interzise. S-a procedat la testarea sa cu aparatul etilometru rezultatul fiind negativ. Totodată, s-a procedat la testarea sa cu aparatul drugtest, acesta indicând valoare pozitivă la substanța Cannabis – 5.
Șoferul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou“ Suceava, unde i-au fost recoltate mostre biologice, în vederea stabilirii substanțelor prezente în organism.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier Suceava, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice, sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.


La 8 decembrie 2022, la ora 14:53, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți - Compartimentul Rutier, în timp ce desfășurau activități de supraveghere și control al traficului rutier pe DN2H din afara localității Bădeuți au efectuat semnal regulamentar de oprire unei autoutilitare care se deplasa din direcția Bădeuți către Rădăuți.
Organele de poliție i-au solicitat conducătorului auto să prezinte documentele personale și cele ale vehiculului. Conducătorul auto a înmânat cartea de identitate și documentele vehiculului, stabilindu-se că șoferul este un bărbat de 35 ani din comuna Horodnic de Sus.
S-a procedat la verificarea autoutilitarei, ocazie cu care în zona parasolarului a fost identificată o bancnotă, care prezenta urme specifice substanțelor interzise.
Având în vedere aceste aspecte, s-a procedat la testarea șoferului cu aparatul Drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru METAMFETAMINĂ.
Ulterior, șoferul a fost condus la unitate medicală, unde cu consimțământul său i-au fost recoltate probe biologice.
În cauză urmează a se efectua cercetări cu privire la infracțiunea de: ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” faptă prev. și pedepsite de art. 336 alin.(2) din Codul Penal.


Reamintim că la data de 4 noiembrie 2022, cu sprijinul autorităților locale, respectiv al primăriilor și consiliilor locale din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Dorna Candreni, Fălticeni, Gura Humorului și al Consiliului Județean Suceava – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, polițiștii din cadrul structirilor rutiere IPJ Suceava au primit în dotare nouă aparate performante pentru testarea consumului de substanțe interzise Drugger DrugTest 5000.

Aparatele au intrat în dotarea Serviciului Rutier – IPJ Suceava, Poliției Municipiului Suceava, Poliției Municipiului Vatra Dornei, Poliție Municipiului Fălticeni, Poliției Municipiului Rădăuți, Poliției Municipiului Campulung Moldovenesc, Poliției Orașului Gura Humorului și Poliției Orașului Siret.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
  • Nu vă urcaţi sub nici o formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
  • Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
  • De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
  • Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și drog constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
Mai nouă Mai veche