Lucrezi la calculator? Iata 5 moduri prin care iti poti proteja ochii

 

Expunerea indelungata la ecranul calculatorului poate duce la aparitia unei suprasolicitari oculare numite sindromul privitului la calculator.

Aceasta problema se poate manifesta prin durere de ochi si de cap, vedere incetosata si ochi uscati, cauzele putand fi asociate cu distanta fata de ecran, timpul de expunere, stralucirea monitorului etc.

Intrucat contactul cu ecranele dispozitivelor electronice (calculatoare, telefoane, tablete) a crescut considerabil, protejarea ochilor ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru majoritatea adultilor si copiilor.

Afla in continuarea acestui articol cateva metode usoare de protejare a ochilor, pentru a preveni suprasolicitarea acestora si aparitia sindromului privitului la calculator!

Pauze frecvente

Ochii nu trebuie sa fie axati pe un singur element o perioada indelungata. Ca urmare, asigura-te ca iei pauze dese (o data la fiecare 20 de minute) pentru a privi si in alte parti.

Aceasta rutina ofera ochilor o pauza bine meritata prin focalizarea lor pe alte obiecte din spatiul inconjurator.

Daca nu iti mai poti concentra vederea pe ecranul din fata, atunci ia o pauza mai scurta sau mai lunga pentru a preveni fortarea ochilor.

Foloseste ochelari de protectie pentru monitor

Lumina albastra emisa de ecranele calculatoarelor poate leza retina si este asociata cu diferite probleme de vedere cum ar fi cataracta, degenerescenta maculara, ochii iritati, vedere incetosata si chiar tulburari de somn [1].

Intrucat expunerea indelungata la ecranul calculatorului poate afecta semnificativ sanatatea ochilor, achizitioneaza cat mai curand posibil o pereche de ochelari cu protectie pentru monitor care au lentile special create pentru a bloca lumina albastra.

Indiferent de locatie, poti cumpara ochelari de vedere in Suceava, Bucuresti, Ploiesti sau oriunde in tara, atat prin retelele private de magazine disponibile, cat si online direct de pe site.

Ajusteaza lumina din incapere

Atunci cand iti axezi privirea pe ecranul unui dispozitiv, lumina din incapere poate avea si ea un efect asupra ochilor. Daca incaperea este puternic iluminata, atunci ochii vor fi suprasolicitati atat din cauza ecranului, cat si din cauza luminilor intense din jur.

Asigura-te ca lumina din camera sau din birou este mai putin intensa decat cea a ecranului de calculator, pentru a nu forta ochii din cauza mai multor surse de lumina.

Aditional, poti opta pentru lentile cu tratament antireflex menite sa reduca stralucirea si intensitatea luminii provenite din reflexia acesteia de pe diferite suprafete. Chiar daca lentilele impotriva luminii albastre ofera si ele o reducere a stralucirii din jur, aceasta nu este la fel de eficienta ca tratamentul specific [2].

Mentine o distanta corespunzatoare fata de ecran

Problemele de vedere nu sunt cauzate numai de expunerea la lumina albastra a monitorului, ci si de distanta fata de acesta. Daca esti prea departe de monitor sau daca literele sunt prea mici atunci iti vei suprasolicita atat ochii, ca si gatul pentru a putea vedea mai bine.

Apropierea de ecranul calculatorului nu reprezinta o solutie buna insa, intrucat aceasta ofera la randul ei probleme si riscuri aditionale. Ce poti face in schimb, este sa pastrezi o distanta corespunzatoare fata de monitor si sa ajustezi marimea literelor si a imaginilor, fara a fi nevoie astfel de inclinare sau apropiere de ecran.

Consultatii oftalmologice regulate

Consultatiile regulate reprezinta cea mai buna metoda de prevenire a problemelor oculare. Chiar daca nu prezinti probleme de vedere, este recomandat sa vizitezi periodic un medic specialist in acest domeniu pentru a afla cu exactitate despre sanatatea ochilor tai.

Intrucat multe afectiuni raspund mai bine tratamentului atunci cand sunt depistate in stadii incipiente, aceste consultatii regulate pot ajuta si la depistarea timpurie a unor potentiale probleme.

Discuta cu un specialist in acest domeniu despre perioada pe care o petreci in fata unui ecran si despre alte potentiale tulburari de vedere, pentru a primi recomandarile necesare cazului tau specific!

Referinte:

  1. “How Does Blue Light Affect You?” WebMD, WebMD, www.webmd.com/eye-health/blue-light-health. Data accesarii: 21.12.2022
  2. “Blue Light vs. Anti-Reflective Lenses: What's the Difference?” Shari Dionne Luxury Collection, bysharidionne.com/blog/blue-light-vs-anti-reflective-lenses-whats-the-difference/. Data accesarii: 21.12.2022




Mai nouă Mai veche