Mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru șefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava, în dosarul de luare de mită. Care sunt acuzațiile procurorilor

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceva a admis cererea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava și a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile față de șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cercetată într-un dosar de luare de mită. 

Doctorița a fost prezentată judecătorilor vineri la amiază, după ce în ziua precedentă echipe coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, constituite din lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Județean Anticorupție Suceava, au constatat săvârșirea infracțiunilor flagrante de luare de mită și de dare de mită în cadrul secției de oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și au efectuat percheziţii în incinta acestei secții, precum și la domiciliul șefei de secției.

La aceeași dată, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus reținerea pentru 24 de ore a suspectei, față de care vineri s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale. Aceasta este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (64 de acte materiale).

Conform procurorilor, cercetările efectuate până în prezent au relevat că inculpata, în calitate de medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în perioada aprilie 2022 - 19 ianuarie 2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins și a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit.

În sarcina inculpatei s-au reținut 64 de acte materiale ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată, dintre care 62 de acte de materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în șapte zile lucrătoare consecutive din luna decembrie 2022.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Mai nouă Mai veche