6 tipuri de acoperișuri şi ce trebuie să știi despre ele

 

Construirea unei clădiri cu acoperiş sau renovarea unei case reprezintă o investiţie importantă. Acoperişul poate reprezenta până la 40% din suprafaţa exterioară, având un rol important în aspectul, rezistenţa şi eficienţa energetică a construcţiei. În cele ce urmează, îţi prezentăm câteva dintre cele mai comune tipuri de acoperişuri şi un pachet de informaţii de bază despre fiecare:

Acoperișul plat cu terasă

În mediul urban, cele mai multe acoperişuri sunt plate. Motivul este simplu: numărul mare de blocuri şi clădiri comerciale sau de birouri. Acest tip de acoperiş este însă prezent şi într-o varietate de proiecte de case moderne. Arhitectura mediteraneeană folosește acoperişul drept datorită deschiderii pe care o oferă pentru amenajarea unei terase. Deşi se numeşte plat şi pare drept, acoperişul trebuie să aibă o anumită înclinaţie pentru evacuarea apelor pluviale. Întrucât sunt predispuse la acumularea de apă şi infiltraţii, trebuie izolate cu materiale de cea mai bună calitate.

Acoperișul într-o apă

Apa este termenul care defineşte tipul acoperişurilor din ţara noastră. Un acoperiş într-o apă are o singură pantă, cu diferenţă de nivel pentru acumularea şi scurgerea apei pluviale. La început, a fost folosit pentru terase, magazii, anexe sau garaje, însă stilul a fost implementat cu succes în proiectele de construire a caselor moderne, în special datorită luminii naturale pe care o oferă faţadele integrale din sticlă.

Acoperiș în două ape

În două ape este unul dintre cele mai populare tipuri de acoperișuri din ţara noastră. Aproape fiecare copil care desenează pentru prima oară o casă alege acest model de reprezentare. Când priveşti o astfel de construcţie identifici de fapt un triunghi. Înclinaţia poate varia în funcţie de stil, arhitectură şi design, de la modele abrupte în stilul cabanelor de munte, până la linii blânde. Alegerea se face în funcţie de zona geografică (nu se recomandă acoperişuri înalte în două ape în regiunile cu vânt puternic) şi de spaţiul necesar în interiorul podului.

Acoperișul în patru ape

Acoperişul în patru ape are înclinaţii pe fiecare latură a casei. Acest tip de amenajare te ajută să obţii mai mult spaţiu util la ultimul nivel atât pentru depozitare, cât şi pentru camere de locuit.

Mansardat

Casele cu mansardă au un acoperiş specific. Modelul este de origine franceză și a fost inventat de arhitectul François Mansart – de unde şi numele. El se foloseşte pentru construcţiile de tipul parter+etaj+mansardă (P+X+M). Particularitatea acestui acoperiş este că la baza mansardei este foarte abrupt, cu înclinaţie aproape de 90 de grade, pentru a valorifica laturile pereţilor ca spaţiu locuibil. Cu cât panta este mai mică, cu atât se creează colţuri ale camerelor din mansardă, care devin greu accesibile.

În partea superioară, acoperişul capătă formă de piramidă cu vârf central din care pleacă patru laturi pentru evacuarea apei pluviale.

Pentru acoperişul de tip mansardă au apărut o mulţime de soluţii de expunere la lumina naturală, cu ferestre speciale sau chiar balcoane de mici dimensiuni.

Cu lucarne

Lucarnele pot fi integrate în majoritatea tipurilor de acoperiş. În cazul mansardelor, prezenţa lor este obligatorie atât pentru ventilaţie, cât şi pentru pătrunderea luminii. Există proiecte de clădiri cu lucarne confecţionate special din raţiuni estetice, chiar dacă în interior este doar un pod. Acest tip de ferestre desenează practic un acoperiş în miniatură pe o pantă a acoperişului mare şi poate fi confecţionat în diverse forme clasice: în două sau mai multe ape, piramidal, trapezoidal etc.

Alegerea tipului de acoperiş potrivit pentru o construcţie se face ţinând cont în primul rând de condiţiile meteorologice din regiune. Vântul, ploaia şi zăpada sunt principalele fenomene care pun la încercare structura de rezistenţă a casei prin presiunea pe care o pun la nivel superior. 

 

Mai nouă Mai veche