Care îți sunt drepturile la locul de muncă și de ce să apelezi la un avocat din Suceava când nu îți sunt respectate


Nerespectarea drepturilor la locul de muncă a devenit se pare un trend printre antreprenorii români. Nu puțini sunt cei care ajung în fața instanței de judecată pentru că unul sau mai multe drepturi la locul de muncă le-au fost ignorate. Să nu mai vorbim de numărul celor care nu își cunosc drepturile și implicit nu fac nimic pentru a se apăra.

Astăzi vom vorbi despre principalele, dacă le putem numi așa, drepturi la locul de muncă pe care este obligatoriu să le cunoști. Atunci când îți sunt încălcate, nu ezita să ceri explicații angajatorului. Pentru a fi sigur că iei decizia corectă, discută și cere înainte ajutorul unui avocat. Pentru cei din Suceava sau din împrejurimi, Denisa Nimigean, avocat Suceava, are soluții.

Care sunt principalele drepturi ale angajatului, conform Codului Muncii?

  1. Dreptul la salarizare pentru munca depusă
  2. Dreptul la repaus zilnic și săptămânal
  3. Dreptul la concediu de odihnă anual
  4. Dreptul la egalitate de șanse și de tratament
  5. Dreptul la demnitate în muncă
  6. Dreptul la securitate și sănătate în muncă
  7. Dreptul de acces la formarea profesională
  8. Dreptul la informare și consultare
  9. Dreptul de a lua parte la determinarea și ameliorarea condițiilor de muncă și a mediului de muncă
  10. Dreptul la protecție în caz de concediere
  11. Dreptul la negociere colectivă și individuală
  12. Dreptul de a participa la acțiuni colective
  13. Dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat

Acestea sunt principalele drepturi pe care le ai ca angajat, drepturi ce ar trebui să ți se întipărească foarte bine în minte. Consultă Codul Muncii pentru a le afla pe toate.

Ai fost concediat pe nedrept? Cum poți remedia problema

De foarte multe ori se întâmplă ca mulți angajați să fie concediați pe nedrept. În primă fază, dacă nu își cunosc drepturile, nu știu că sunt puși într-o situație nedreaptă. Dacă ai fost concediat de la locul de muncă fără să primești un motiv plauzibil, poți apela la serviciile juridice oferite de către un avocat specializat, așa cum este și avocat Denisa Nimigean.

De ce ai nevoie de ajutorul unui avocat într-o astfel de situație? Pentru că acesta te poate proteja și îți poate reprezenta interesele. El va depune toate actele necesare pentru ca tu să primești despăgubirile cuvenite sau să îți recapeți postul.

Situații la locul de muncă pe care e bine să le discuți cu un avocat

Dacă ai trecut prin situațiile de mai jos, ia legătura cât mai curând cu un avocat. Vorbim despre momentele în care:

     ai fost chemat de comisia disciplinară a companiei;

     ești mutat, de către manager sau angajator, pe un post inferior față de pe care îl deții în momentul de față;

     nu ți-ai primit salariul la timp;

     ești hărțuit de angajator, manager sau colegi la locul de muncă;

     ți-a fost desfăcut contractul de muncă în mod abuziv;

     firma la care ai lucrat te-a dat în judecată.

Abuzuri în serviciu se fac și atunci când apar neînțelegeri cu privire la orele suplimentare, salariu sau sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești. Oricare dintre acestea ar apărea, abuzurile din câmpul muncii pot fi combătute.

Cum rezolvă un avocat problemele de această natură? în primă fază, se încearcă rezolvarea lor pe cale amiabilă, iar în cazul în care nu se ajunge la o rezolvare, litigiul va ajunge în fața instanței de judecată.

Atenție! Poți fi concediat și din motive care țin de tine. De exemplu, dacă ai abateri disciplinare sau nu corespunzi din punct de vedere profesional. De asemenea, poți fi concediat și în cazul în care se desființează locul de muncă.

Consultă-te cu un avocat specializat atunci când drepturile la locul de muncă îți sunt încălcate. Abuzurile în serviciu nu trebuie tratate ca o normalitate, trebuie să iei măsuri imediate pentru a le stopa. În caz contrar, acestea vor urma principiul bulgărelui de zăpadă, deci se vor ține în lanț și nu te vor afecta doar pe tine, ci și pe ceilalți angajați.

Dacă ești din Suceava sau din zona Moldovei, poți discuta cu Denisa Nimigean, avocat specializat. Ai datele de contact necesare pe avocatdenisanimigean.ro.

Mai nouă Mai veche