Teodora Munteanu: Pe cine reprezintă consilierii locali dacă nu vor să asculte vocea cetățenilor, a celor care i-au votat?

În ședința Consiliului Local din data de 23.02.2023 au fost aprobate două proiecte controversate, care mă fac să mă întreb pe cine reprezintă aleșii locali.

Pe strada Mărășești reglementările în vigoare permit construcții cu parter și 2 etaje (P+2). Un investitor dorește să construiască un imobil cu parter și 5 etaje și pentru asta are nevoie de aprobarea Consiliului Local. Cetățenii din zonă, de la blocurile vecine, care vor fi afectați de construcția respectivă au făcut o petiție (semnată de 23 de cetățeni) în care au expus temerile lor vizavi de construcția unui imobil atât de înalt, probleme legate de structura terenului, de distanța foarte mică față de blocurile existente, de gradul de însorire ( le va fi luată lumina naturală) de lipsa locurilor de parcare din zonă mai ales că noul imobil are prevăzute apartamente și birouri, de aglomerarea din zonă și alte aspecte. Semnatarii petiției au venit la ședință și m-a uimit lipsa de empatie a unor consilieri care nu i-au ascultat, nu i-au lăsat să citească în totalitate petiția ( deși regulamentul Consiliului Local permite acest lucru), nu au pus întrebări, nu au fost interesați de opinia lor. Consilierii locali nu sunt aleși de cetățeni, nu trebuie să le reprezinte interesele, să le asculte doleanțele??? Trebuie specificat că nici cetățenii și nici noi, consilierii USR nu ne opunem construcției ci dorim respectarea reglementărilor acestei zone.

Al doilea proiect controversat s-a referit la construirea unei parcări pe un spațiu verde dintre blocurile E5, E6 și E9. Este o suprafață într-un careu de blocuri care a fost dintotdeauna spațiu verde, unde copiii se joacă , se pot amenaja bănci pentru odihna seniorilor, se poate amenaja un spațiu de recreere în mijlocul betoanelor din jur. Printr-o formalitate cadastrală s-a întabulat Aleea Saturn împreună cu 961 mp din acest spațiu verde (care este înregistrat în registrul Spațiilor Verzi ca atare). Este o enigmă cum a putut fi întabulat un spațiu verde dintre blocuri ca drum. Chiar sunt necesare parcări sub geamul cetățenilor? Ne transformăm într-un oraș al mașinilor? Peste tot în orașele civilizate prevalează calitatea locuirii în detrimentul betonării spațiilor. Sunt atâtea parcări în oraș care trebuie reparate, modernizate dar ne grăbim să facem o parcare pe 961 mp de spațiu verde, înscris în Registrul Spațiilor Verzi. Și la acest proiect a fost prezentată o petiție semnată de 45 de cetățeni care locuiesc în blocurile respective și care doresc să rămână spațiu verde așa cum a fost tot timpul, iar administrația locală să-l amenajeze civilizat pentru recreerea cetățenilor. Nici de această dată nu s-a ținut cont de părerea oamenilor, doar s-a încercat să se ducă în derizoriu veridicitatea acestei acțiuni.

În chestiuni de acest gen, Consiliul Local este suveran asupra oportunității și nu a legalității, cum fals interpretează unii consilieri. Consiliul Local are votul hotărâtor dacă aceste proiecte sunt sau nu în interesul cetățenilor pe care-I reprezintă.

În final mă întreb, din nou, pe cine reprezintă consilierii locali dacă nu vor să asculte vocea cetățenilor, a celor care i-au votat.

Teodora Munteanu, viceprimar
Mai nouă Mai veche