Buletin de presă, 18 martie 2023 - IPJ Suceava

Prinși în flagrant de polițiști când sustrăgeau material lemnos – Dosar penal pentru furt de arbori

La data de 17.03.2023, polițiștii Secției 14 Poliție Rurală Vama au obținut date despre faptul că de pe raza localității Vama, jud. Suceava, în apropiere de DN17, a fost sustras material lemnos.
Polițiștii au organizat mai multe echipe în regim de urgență și s-au deplasat în apropierea unei zone împădurite pentru efectuarea de verificări, ocazie cu care, au surprins în flagrant trei personane, în timp ce încărcau material lemnos într-un autovehicul.
Întrucât persoanele în cauză au încercat să fugă de la fața locului, acestea au fost somate, fiind interceptate și imobilizate. Persoanele au fost legitimate, stabilindu-se că sunt doi bărbați de 26 și respectiv 36 ani și o femeie de 25 ani.
În urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că pe parcursul zilei de 17.03.2023, cele trei persoane s-au deplasat în pădure, unde au identificat mai mulți arbori doborâți, pe care i-au transportat în aval. Acolo, materialul lemnos a fost secționat la lungimea de 2,30 m, urmând a-l încărca în autovehiculul identificat la fața locului, pentru a-l transporta la domicilul bărbatului de 26 ani.
Cu ajutorul lucrătorilor silvici solicitați la fața locului, s-a constatat că lemnul a fost sustras de pe un teren proprietate privată, proprietarul neavând încheiat contract de pază cu Ocolul Silvic Vama.
Materialul lemnos sustras a fost predat pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Vama.
În cauză s-a întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de “furt de arbori”, prev. și ped. de art. 109, alin.1ind. 1, din Legea nr. 46/2008, cercetările fiind continuate de către lucrătorii din cadrul Postului de Poliție Vama.


Material lemnos confiscat și amendă în valoare de 2.000 lei pentru transport ilicit de lemn

La data de 17.03.2023, în jurul orei 19:30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Vicovu de Sus, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Calea Cernăuți, pe raza orașului Vicovu de Sus, au identificat in trafic o autoutilitară, transportând material lemnos.
Conducătorul autoutilitarei a fost identificat în persoana unui bărbat de 33 ani, din com/sat. Straja, judeţul Suceava.
Conducătorului auto i s-a solicitat să înmâneze documentele personale, ale autoutilitarei şi cele privitoare la materialul lemnos transportat, acesta prezentând un aviz de însoțire a materialului lemnos, pentru cantitatea de 4,094 mc cherestea.
Întrucât existau suspiciuni cu privire la diferența dintre volumul transportat pe autoutilitară și cel înscris în avizul de însoțire, s-a procedat la conducerea acestuia la Ocolul Silvic Putna-Centrul de prelucrare a lemnului Putna.
Lucrătorii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos transportat, rezultând în plus cantitatea de 1.54 m3 lemn foc specia rășinoase, față de materialul lemnos trecut în avizul de însoțire.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată s-a dispus confiscarea cantății de lemn foc, aceasta fiind predată în custodia Ocolului Silvic Putna.
Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 2000 lei, conform Legii nr. 171/2010 modificată.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 17.03.2023, ora 12.25, Poliția Mun. Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU112 cu privire la faptul că pe DJ175B pe raza com. Pojorâta, s-a produs un accident rutier soldat cu victime.
La data de 17.03.2023, în jurul orei 12:20, un bărbat de 61 ani, în timp ce conducea autoutilitara pe DJ175B din com. Pojorâta, a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune cu un arbore situat pe marginea stângă a drumului.
În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale ușoare, fiind preluat de un echipaj al ambulanţei.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care i-a fost recoltată o probă biologică de sânge.
S-a întocmit dosar penal cu privire la infracţiunea de „vătămare corporală din culpă” prev. de art. 196 alin. 2 și 3 din Codul Penal.


La data de 17.03.2023, în jurul orelor 13.55, un minor în vârstă de 13 ani, din com. Burla, jud. Suceava, se deplasa în calitate de biciclist, pe DC Neclasificat, pe raza com. Burla, jud. Suceava, având direcția de deplasare dinspre com. Iaslovăț către centrul com. Burla.
La un moment dat, într-o curbă la dreapta, biciclistul a intrat în coliziune cu autoturismul condus de către un bărbat de 20 ani domiciliat în comuna Gălănești, sat Hurjuieni, județul Suceava, care a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ, ulterior acesta fiind condus la Spitalul Municipal Rădăuți, unde cu consimțământul său i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a minorului care a fost transportat cu ambulanța la Spitalul Municipal Rădăuți.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped .de art. 196 alin. (2) raportat la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.


Dosare penale la regimul rutier

La data de 17.03.2023, în jurul orei 10:30, fiind în serviciul de supraveghere și control al traficului rutier pe DN2E, localitatea Sasca, polițiștii au efectuat semnal regulamentar de oprire unei autoutilitare care circula pe DN2E, pe relația Cornu Luncii către Spătărești, deoarece conducătorul auto nu purta centura de siguranță.
La volanul autoutilitarei a fost identificat un bărbat de 64 ani domiciliat în sat Plutonița, oraș Frasin, jud. Suceava.
Efectuând verificări în baza de date s-a stabilit că șoferul posedă permis de conducere pentru categoria B fără a poseda permis de conducere pentru categoria C, masa maximă autorizata a autoutilitarei fiind de 4600 kg.
Efectuându-se verificări, s-a mai stabilit faptul că autoutilitara are inmatricularea suspendată, conducatorul auto fiind sancționat cu amendă 2.465 lei pentru neportul centurii de siguranță, lipsă documente prevăzute de lege și ITP expirat din 26.09.2021.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv”, faptă prev. şi ped. de art 335 alin. (2) din Cod penal.


În ziua de 17.03.2023, în jurul orelor 1437, poliţiștii rutieri din cadrul Compartimentului Rutier – Poliția Orașului Gura Humorului, în timp ce executau serviciul de supraveghere și control al traficului rutier cu aparatul radar pe DN 2E, în loc. Capu Codrului, jud. Suceava, au identificat un autoturism cu numere de circulație provizorii care se deplasa pe direcția Fălticeni către Gura Humorului, circulând cu viteza de 89 km/h (+39 km/h), acesta fiind înregistrat cu aparatul radar.
S-a procedat la oprirea autoturismului, la volan fiind identificat un bărbat de 37 ani, din mun. Vaslui, jud. Vaslui.
Solicitându-i-se conducătorului auto să prezinte documentele personale şi ale autoturismului, acesta a declarat faptul că nu le are asupra sa, ulterior prezentând autorizația de circulație provizorie a autoturismului, aceasta fiind expirată.
Procedând la verificarea în baza de date după numărul de circulație provizoriu cât și după seria de șasiu a autoturismului, s-a constatat că autoturismul figurează neînmatriculat.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, faptă prev. şi ped. de art. 334 alin. 1 din C.P.
Mai nouă Mai veche