Conferinta in domeniul neuroesteticii, la USV

Laboratorul de Neuroestetică al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) și Universitatea din Bergen, a organizat, în perioada 22-26 februarie, prima conferință internațională din România în domeniul neuroesteticii, cu titlul „Universality of Aesthetic Experience in Individual Contexts” (Universalitatea experienței estetice în contexte culturale specifice).

În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele obținute in cadrul proiectului Poetica, RO-NO-2019-0091, ctr. 18-2020, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 -2021 – Norway Grants. Obiectivul conferinței, așa cum o exprimă și titlul, a fost acela de a prezenta experiențe, percepții estetice diverse în contexte culturale specifice, în cadrul unor secțiuni cu teme precum Artă, Știință și Inginerie, Neuroștiință, Practici Creative și Tehnologie, Neuroestetică în Iran, Neuroestetica și Sportul, Estetica în Spațiul Creativ, Psihologia și Actoria, Estetica și Filozofia. Steagurile arborate pe perioada desfășurării conferinței au fost cele ale României, Norvegiei, Austriei, Germaniei, Angliei, Senegalului, Italiei, Moldovei și Iranului, demonstrând încă o dată complexitatea contextului cultural creat de tema conferinței.

La conferință au participat studenți și profesori de la diferite discipline: bioinginerie, inginerie aplicată, medicină, fizică, cinematografie, filosofie, arte vizuale, educație fizică și sport, litere și științele comunicării, precum și profesioniști din domenii ca medicină, cinematografie, poezie, artă. Toate persoanele participante au fost interesate de această explorare multidimensională a experienței estetice cu scopul de a obține noi perspective asupra temelor studiate .

Evenimentul s-a desfășurat pe o perioada de 4 zile și a cuprins două mari secțiuni: cea a prezentărilor științifice și cea a prezenturilor artistice și din domeniul științelor umaniste, acoperind, astfel, un spectru interdisciplinar larg. Programul conferinței se află la adresa Conference February 2023 - NeuroAesthetics Lab (usv.ro). Prezentările în plen vor fi încărcate pe pagina proiectului PoeticA.

Mai multe detalii despre conferinta pot fi gasite pe pagina evenimentului: https://neuroaestheticslab.usv.ro/2022/09/16/conference-february-2023/.
Mai nouă Mai veche