Dosar DNA cu ramnificații la Suceava. Cum a sifonat bugetul instituției șeful unei companii strategice deținută de Ministerului Economiei

Detalii despre un nou dosar penal cu ramnificații în județul Suceava au apărut după percheziții efectuate de procuroriii Direcției Naționale Anticorupție. În dosarul care îl vizează pe liberalul Alin Udriște, directorul Societății Naționale a Apelor Minerale, apare și numele șefei Departamentului Operațiuni, Diana Gășpărel, fostă director de cabinet la Prefectura Suceava.

Din primele informații s-ar părea că procurorii DNA au percheziționat locuința lui Alin Udriște, directorul Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), într-un dosar care vizează, printre altele, achiziții controversate, deplasări și deconturi fictive. Totodată, au fost făcute percheziții și la domiciliile mai multor foști și actuali angajați ai Societății Naționale a Apelor Minerale, o companie strategică deținută de Ministerul Economiei, condus de Florin Spătaru.

Dosarul 483/D/P/2022 vizează achizițiile făcute de Societatea Națională a Apelor Minerale începând cu anul 2020. Potrivit unor surse apropiate anchetei, în acest dosar au fost audiate mai multe persoane în calitate de martor, inclusiv Alina Bogus, fosta șefă de la Achiziții și o protejată a directorului Alin Udriște. Dar nu înainte de a i se face o percheziție domiciliară. Ea ar fi girat o mare parte din achizițiile controversate făcute la cererea directorului Alin Udriște. O altă persoană audiată a fost Monica Ifrim, fosta șefă de la Resurse Umane.

În același dosar au fost puse în aplicare mai multe mandate de percheziții la sediul instituției și la locuințele unor foști și actuali angajați ai SNAM, printre care directorul Alin Udriște și fostul angajat Alin Nicolicea.
 
Anchetatorii au ridicat de la sediul Societății Naționale a Apelor Minerale mai multe documente legate de achiziții și delegații. Totodată, susțin sursele, de la șefa Departmanetului Operațiuni, Diana Gășpărel, s-au ridicat telefonul și laptopul de serviciu pentru a se efectua ulterior percheziția informatică.

Directorul economic Laurențiu Zainea nu s-a aflat la serviciu în timpul percheziției. Din biroul acestuia au fost ridicate mai multe documente din fișetul personal.

Decont la Suceava, alimentare la Mehedinți

Ancheta procurorilor DNA vizează și deplasările săptămânale ale șefilor SNAM, decontate din bani publici. 

De exemplu, directorul Alin Udriște s-a deplasat la Suceava în perioada 11-14 decembrie 2020. Însă mașina de serviciu cu care a plecat directorul în delegație la Suceava a fost alimentată la o benzinărie din județul Mehedinți. Plata carburantului s-a făcut cu cardul emis de SNAM, scrie defapt.ro.

Conform denunțului, directorul Alin Udriște le-a spus polițiștilor că în perioada respectivă s-a deplasat cu mașina de serviciu la Sucursala Nord (Suceava), pentru a preda 12 dispozitive antiincendiu. În acest sens a prezentat un ordin de deplasare, întocmit de către Laurențiu Zainea. Culmea, cu o zi înaintea acestei deplasări, reprezentanții Sucursalei Nord veniseră la sediul central al SNAM SA, de unde ridicaseră circa 25 de dispozitive antiincendiu.
Mai nouă Mai veche