Buletin de presă, 17 aprilie 2023 - IPJ Suceava

De Sărbători, polițiștii au adus liniștea în mai multe familii emițând ordine provizorii de protecție

Doar în cursul zilei de ieri polițiștii au mis trei ordine provozorii de protecție față de persoane care au săvârșit acte de agresiune în familie.

La data de 17.04.2023, în jurul orei ora 04.30, patrula de siguranță publică din cadrul Poliției mun. Rădăuți, a fost sesizată cu privire la faptul că la o locuință are loc un scandal.
În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că o femeie de 45 ani, este căsătorită cu un bărbat de 45 ani, de aproximativ 26 ani și locuiesc în mun. Rădăuți împreună cu fiul lor în vârstă de 7 ani, având și o fiică mai mare căsătorită, care nu mai locuiește în aceeași locație.
La 14.04.2023 femeia de 45 ani a convenit cu soțul ei să plece la domiciliul fiicei sale, situat tot in mun. Rădăuți, pentru a o ajuta să aiba grijă de fiica ei minoră.
În noaptea de 16/17.04.2023, după ce a consumat băuturi alcoolice, bărbatul de 45 ani a sunat-o pe telefonul mobil pe soția sa și i-a cerut să vină acasă, însă aceasta nu a fost de acord, motiv pentru care în jurul orei 04.20 la domiciliul fiicei sale, a venit bărbatul de 45 ani care a provocat scandal, adresându-i cuvinte și expresii jignitoare soției sale în timp ce se afla la poarta locuinței. Totodată, acesta a apelat-o pe telefonul mobil și a amenințat-o cu acte de violență.
În urma completării formularului de evaluare a riscului a reieșit faptul că există risc iminent pentru integritatea victimei, aceasta solicitând emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
Împotriva bărbatului de 45 ani a fost emis un ordin de protecție provizoriu.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”violență în familie”.


La 16.04.2023, ora 21.21, Poliţia mun. Fălticeni a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 30 ani, despre faptul că fostul său soț, în vârstă tot de 30 ani, a provocat distrugeri la poarta locuinței.
Cu ocazia efectuării cercetării la fața locului s-a constatat faptul că poarta de acces a locuinței femeii de 30 ani din mun. Fălticeni, prezintă urme de distrugere produse prin forțare, la nivelul sistemului de închidere. Cu ocazia verificărilor s-a stabilit că cei doi soți au finalizat procedura de divorț și se află în procedura de partaj bunuri, aceștia deținând și o casă în mun. Fălticeni, bun dobândit în timpul căsătoriei.
La 16.04.2023, în jurul orei 21.00, bărbatul s-a deplasat la locuință, a forțat poarta de acces și a distrus astfel sistemul de închidere, ulterior provocând scandal în curtea locuinței. În cauză a fost întocmit formularul de evaluare a riscului din care a reieșit faptul că există risc iminent și a fost emis un ordin provizoriu de protecție pe o perioadă de 5 zile față de agresor.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „distrugere” și ”violență în familie”.


Tot la data de 16.04.2023, ora 17.31, Secţia 11 Poliţie Rurală Pojorâta a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul că la locuința unei femei de 52 ani, are loc un scandal.
La fața locului a fost identificată femeia de 52 ani care a declarat verbal faptul că, în cursul zilei de 16.04.2023, în jurul orei 11.30, în timp ce se afla la domiciliul său, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, concubinul său, de 50 ani, a început să provoace scandal. De asemenea, aceasta a declarat faptul că, bărbatul de 50 ani, a amenințat-o cu acte de violență, situație care i-a provocat o stare de temere și a cerut internarea acestuia la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.
Bărbatul de 50 ani, a fost preluat și transportat la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc cu sprijinul echipajului de poliție.
S-a întocmit formularul de evaluare a riscului, iar cu ocazia analizării acestuia a rezultat că există un risc iminent, iar persoana vătămată a dorit emiterea unui ordin de protecție provizoriu, semnând în formularul de evaluare a riscului în acest sens.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „amenințarea” și a fost emis ordin de protecție provizoriu.


Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2023. Sesizați cazurile de violență domestică!



Eveniment rutier cercetat de polițiști

La 16.04.2023, ora 15.18, un tânăr de 18 ani, din loc. Ostra, a condus autoturismul pe str. Ștefan cel Mare, având direcția de deplasare spre centrul localității și a surprins și accidentat pe un minor de 5 ani, din loc. Ostra, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis în calitate de pieton.
În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a minorului.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului pentru a i se recolta mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.


Acțiune pentru menținerea ordinii și liniștii publice desfășurată de polițiști în municipiul Suceava și orașul Cajvana

În noaptea de 16/17.04.2023 au fost executate, pe raza municipiului Suceava a oraşului Cajvana și comunei Todirești, acţiuni având ca scop protejarea populaţiei şi prevenirea producerii unor fapte cu violență în incinta și zona adiacentă unităților de agrement precum și pentru prevenirea și combaterea evenimentelor rutiere generate de consumul de alcool/substanțe cu efect psihotrop.
În acțiune au fost angrenați 17 polițiști din cadrul serviciilor operative ale IPJ Suceava dar și o grupă de luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale.
Au fost legitimate 370 de persoane, fiind verificate în bazele de date.
Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.430 lei.
De asemenea, au fost verificate 38 de autoturisme și s-au efectuat 24 de testări etilotest și 6 testări drugtest.
În cadrul acțiunii au fost retrase 2 certificate de înmatriculare pentru montare folii neomologate.
Ca urmare a desfășurării acțiunii și a prezenței vizibile în teren a polițiștilor nu au fost înregistrate acte de violență sau evenimente nedorite, fiind asigurat climatul de ordine și liniște publică.


Dosare penale pentru conducere fără permis

La de 16.04.2023, ora 15.05, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Suceava, în timp ce efectuau serviciul pe DN.29, raza localităţii Dumbrăveni, au oprit pentru control autoturismul al cărui conducător auto folosea telefonul mobil în timpul condusului şi nu folosea centura de siguranţă.
S-a procedat la legitimarea persoanei care a condus autovehiculul stabilind că este un bărbat de 35 ani, din com. Vereşti.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că șoferul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere fără permis”, șoferul fiind sancționat contravențional și pentru celelalte abateri rutiere săvârșite.


La data de 17.04.2023, ora 00.20, polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, pe DN29A, pe raza localității Călugăreni, comuna Adâncata, au oprit pentru control autoturismul condus de către un tânăr de 20 ani, din localiatea Bosanci, comuna Bosanci, care are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice SUSPENDAT.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere fără permis”.


La data de 16.01.2023, ora 02:15, polițiștii SPR 9 Șcheia în timp ce efectuau serviciul de supraveghere și control al traficului rutier pe str. Humorului din sat/com. Scheia, au observat un autoturism care circula cu farurile stinse pe contrasens pe str. Humorului și ulterior pe str. Aviatorului din aceeași localitate cu intenția de a se sustrage de la controlul echipajului de poliție.
S-a procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire cu semnale acustice și luminoase, conducătorul autoturismului conformându-se.
În autoturism a fost identificat conducătorul auto care și-a prezentat identitatea și a afirmat că are 30 ani, acesta precizând că nu are niciun act de identitate asupra sa.
S-a procedat la verificarea datelor furnizate în bazele de date, agenții de poliție constatând unele neconcordanțe între numele tatălui și fotografia din cartea de identitate ale datelor furnizate comparate cu persoana în cauză.
Polițiștii SPR 9 Șcheia au continuat cercetările, stabilind că șoferul este de fapt un bărbat de 33 ani, din com. Ipotești, că are permisul suspendat și că a încercat să se sustragă de la controlul echipajului de poliție, ulterior furnizând date false privind identitatea.
Totodată, șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, ocazie cu care rezultatul a fost negativ.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul cu permisul suspendat”.
Mai nouă Mai veche