Șapte dosare penale pentru șoferi suceveni prinși beți la volan de Paști

În perioada 15-17 aprilie 2023, polițiștii din cadrul IPJ Suceava desfășoară o amplă acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Acțiunea are atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri dar și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare.

Acțiunea se desfășoară pe întreg teritoriul județului, având atât obiectivul de depistare a conducătorilor auto care aleg să conducă sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și obiectivul preventiv, de a transmite participanților la trafic să conștientizeze pericolul la care se expun prin consumul de alcool sau droguri.
În cadrul activităților desfăşurate de polițiștii rutieri sunt utilizate toate aparatele etilotest, etilometru și DrugTest Drager din dotarea IPJ Suceava.
Până la acest moment, peste 700 de șoferi au fost testați în cadrul acțiunii.
Din păcate, și în cursul zilei de ieri au fost identificați mai mulți șoferi care au consumat alcool și s-au urcat la volan, în 7 dintre situații, în funcție de concentrația alcoolică în urma testării, fiind întocmite și dosare penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului”.



La 16.04.2023, orele 02.20, polițiștii din cadrul Pol. Mun. Suceava – Biroul Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiunilor de serviciu cu autospeciala, pe Calea Unirii către str. Traian Vuia, au observat un autoturism al cărui conducător se deplasa haotic și nu avea pornit sistemul de iluminare (faza scurtă) și luminile de întâlnire pe timp de noapte.
S-a procedat la oprirea autoturismului, fiind folosite semnalele acustice și luminoase.
La volanul autoturismului, a fost identificat un bărbat de 46 ani, domiciliat în municipiul Suceava.
Întrucât cel în cauză emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul marca Drager, rezultând o valoare de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Având în vedere rezultatul testării aerului expirat conducătorul auto a fost condus la Spitalul Judeţean Suceava, unde i s-au prelevat 2 mostre de sânge necesare pentru stabilirea alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influenţa alcoolului”.


La 16.04.2023, ora 07.10, Secția 8 Poliție Rurală Adâncata a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul, la intrarea în satul Adâncata, pe DN 29 A, a avut loc un eveniment rutier soldat cu pagube materiale
Polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, s-a deplasat la fața locului și au stabilit că în jurul orei 07.00, un tânăr de 22 ani, din sat/com. Hănești, a condus autoturismul pe DN 29 A, pe direcția Suceava-Adâncata, a pierdut controlul volanului și a intrat în coliziune cu gardul unei locuințe.
Întrucât conducătorul autoturismului emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea cu aparatul etilotest, ocazie cu care a rezultat o valoare de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au prelevat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influenţa alcoolului”.


La 16.04.2023, ora 18.53, polițiștii din cadrul Poliției orașului Gura Humorului, în timp ce acţionau pe str. Mestecăniș din or. Gura Humorului, fiind angrenați într-o acțiune pe linia depistării şi sancţionării conducătorilor auto care conduc autovehicule fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, au procedat la efectuare semnalului de oprire unei autoutilitare care circula având direcţia de deplasare dinspre str. Mănăstirea Humorului către centrul orașului Gura Humorului.
La volanul autoutilitarei a fost identificat un bărbat de 73 de ani, din orașul Gura Humorului.
Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care acesta a fost condus la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.


La 16.04.2023, ora 20.20, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza Secţiei 12 Poliţie Rurală Preuteşti au oprit pentru control pe DC pe raza sat Giugești, com.Vulturești, autoturismul condus de către un tânăr de 20 ani, din sat Giugești. com. Vulturești.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,61 MG/L alcool pur în aerul expirat. Ulterior, cu consimțământul acestuia, a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.


La 16.04.2023, ora 20.00, polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Salcea, în baza planului de acţiune privind depistarea conducătorilor auto care au consumat alcool sau alte substanţe, au oprit pentru control pe DN29 Dumbrăveni autoturismul condus de către o femeie de 30 ani, din com. Dumbrăveni.
Întrucât conducătoarea auto emana halenă alcoolică, a fost testată cu aparatul etilotest, reieşind o valoare de 0.58 mg/l alcool pur în aerul expirat. În aceste condiții femeia a fost condusă la Spitalul Județean Suceava unde i-au fost prelevate două probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.


La 17.04.2023, ora 04.01, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza Secţiei 12 Poliţie Rurală Preuteşti au oprit pentru control, pe DC pe raza Com. Preutești, sat Preutești, autoturismul condus de către un bărbat de 21 ani, din com. Vulturești.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,63 MG/L alcool pur în aerul expirat. Ulterior, cu consimțământul acestuia, a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influenţa alcoolului”.


La 17.04.2023, ora 03.16, Poliţia mun. Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe str. Calea Transilvaniei din Câmpulung Moldovenesc, a avut loc un accident rutier soldat cu pabube materiale, fiind spartă o țeavă de la conducta de gaz.
S-a stabilit că la 17.04.2023, în jurul orei 03.10, un bărbat de 35 ani, din mun. Câmpulung-Moldovenesc, a condus autoturismul pe str. Calea Transilvaniei, iar pe fondul consumului de alcool, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu gardul unui imobil, cu un stâlp de iluminat public, provocând astfel un accident de circulație soldat cu pagube materiale.
În urma accidentului de circulație soldat cu pagube materiale, a rezultat avarierea și a două cutii metalice de gaz, provocând astfel scurgeri de gaz la fața locului.
Conducătorul auto a plecat de la fața locului după producerea evenimentului și s-a prezentat la sediul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc.
La fața locului au intervenit lucrători din cadrul ISU Suceava care au oprit scurgerile de gaz și au asigurat locul evenimentului.
La sediul poliției, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o concentrație alcoolică de 0.88 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, în urma consimțământului, acesta a fost condus la spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc în vederea recoltării mostrelor biologice de sânge pentru stabilirea cu exactitate a îmbibației alcoolice din sânge.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influenţa alcoolului”.


Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
FĂRĂ ALCOOL ȘI DROGURI LA VOLAN DRUMURILE SUNT MAI SIGURE!
Mai nouă Mai veche