Cod Galben hidrologic emis de Institutul Național de Hidrologie și Gospdărire a Apelor

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, marți, un Cod Galben hidrologic care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

FENOMENELE VIZATE:
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENTIE.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:
Nera, Jiu, Jijia, râurile mici din Dobrogea

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:
Data: 18 aprilie 2023, ora 12:00 - 20 aaprilie 2023, ora 12:00


COD GALBEN

În intervalul 18.04.2023 ora 12:00 – 20.04.2023 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţul Gorj), Motru – bazin superior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Botoşani şi Iaşi).

În intervalul 19.04.2023 ora 03:00 – 20.04.2023 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: râurile mici din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Constanţa şi Tulcea.

Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră”.
Mai nouă Mai veche