Mamografii gratuite, săptămâna viitoare, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, în parteneriat cu Instituția Prefectului – județul Suceava, prezintă în data de 27 aprilie, de la ora 10.30, pe esplanada din fața Casei de Cultură din municipiul Suceava, Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar, cu care se efectuează mamografii gratuite în cadrul proiectului „ONCOFEM - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”.

„Cabinetul imagistic pe roți” este folosit pentru testarea femeilor din regiunile Nord-Est și Sud-Est (12 județe), care au acces limitat la servicii medicale de specialitate. Programul ONCOFEM are ca obiectiv testarea a 30.000 de femei, cu vârsta între 50-69 ani, din județele Suceava, Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Vrancea și Buzău.

Unitatea mobilă va staționa pe esplanada Casei de Cultură din municipiul Suceava în zilele de 27 și 28 aprilie 2023, urmând a fi efectuate și mamografii digitale femeilor, în intervalul orar 10.00-13.00, 14.00-18.00.

Într-o zi se pot efectua 55-60 de mamografii în baza unei programări prealabile. Programările se fac la numărul de telefon: 0753.477.774, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-15.00.

Examinarea gratuită constă în efectuarea unei mamografii digitale de screening cu dublă citire. Femeile eligibile au nevoie doar de buletin, în original și copie. (FĂRĂ alt document sau trimitere de la medicul de familie).

Criterii pentru a beneficia de mamografie digitală gratuită:
 • vârsta între 50 și 69 de ani;
 • fără diagnostic confirmat de cancer mamar;
 • fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;
 • nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni;
 • au reședința în unul din cele 12 județe vizate de proiect.

Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obține mult mai rapid, oferă o mai mare acuratețe a imaginilor obținute în urma scanării, reducând astfel riscul de a repeta investigația, deci, implicit, timpul de expunere la raze X. Unitatea Mobilă de Screening are toate autorizațiile și avizele necesare, conform legislației în vigoare, și este prevăzută cu:
 • instalație radiologică digitală fixă pentru mamografie cu tomosinteză tip: Senographe Pristina 3D TM Mobile;
 • stație post procesare;
 • are 11,6 metri lungime, 2,5 metri lățime și 3,5 metri înălțime;
 • masă: 12 tone;
 • vestiar pentru femeile care vin pentru mamografie;
 • cameră pentru personalul medical;
 • rampă pentru persoane cu dizabilități, care poate fi coborâtă la nevoie.
Proiectul ONCOFEM se derulează până în decembrie 2023.

Screening-ul cancerului de sân reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (50-69 de ani) pentru a detecta prezența cancerului. Deși screeningul cancerului de sân nu poate preveni apariția acestuia, poate ajuta la depistarea precoce a bolii și astfel este mai ușor de tratat.
Mai nouă Mai veche