Braconier care a prins o căprioară în lațuri, în pădurea Todirești, reținut de polițiști în arest

Duminică, 30 aprilie 2023, lucrătorii Secției de Poliție Rurală Dărmănești au obținut o informație cu privire la faptul că pe raza comunei Dărmănești are loc un braconaj cinegetic. Au fost identificați Constantin Chinaliuc și Alina Ureche, ambii din Dărmănești, județul Suceava, care aveau asupra lor o pungă din plastic de culoare albastru, iar în interiorul acesteia se aflau câteva bucăți din carne și un cuțit tip briceag.

Fiind întrebat cu privire la proveniența bunurilor respective, Constantin Chinaliuc a relatat verbal că la sâmbătă s-a deplasat în pădurea din comuna Todirești, gestionată de AVPS Fauna Bucovinei Suceava, unde a montat un laț din sârmă cu intenția de a bracona.

Duminică, în jurul orelor 14.00, acesta a mers să verifice lațul ocazie cu care a constatat că în acel laț a fost prinsă o căprioară care a decedat, iar leșul căprioarei l-a tranșat cu cuțitul tip briceag, fiind ajutat de Alina Ureche, și a pus în punga albastră doar bucățile de carne, resturile fiind abandonate într-o zonă apropiată, după care s-a deplasat către locuință, spre satul Dărmănești.

La fața locului s-a deplasat și o echipă din cadrul SAESP Suceava, ocazie cu care s-a procedat la continuarea activităților de urmărire penală, fiind probată activitatea infracțională a suspectului.

A fost întocmit dosar de urmărire penală pentru comiterea infracțiunii de braconaj, în variantele: „tentativa de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizaţia de vânătoare individuală sau colectivă eliberată în condiţiile legii de gestionar, pentru fondul cinegetic respectiv”, „practicarea vânătorii cu laţuri, ogari sau metişi de ogari”, „vânarea în afara perioadelor legale de vânătoare la specia respectivă”.

Exemplarul de căprior și carnea de vânat au fost depuse la sediul DSVASA Suceava, în vederea efectuării examinării anatomopatologice. Cu ocazia efectuării cercetării locului faptei au fost ridicate mai multe bunuri de interes în cauză, printre care și capcana tip laț folosită de autor la comiterea infracțiunii, precum și probe biologice care urmează a fi supuse unor examinări în condiții de laborator.

Duminică, organele de cercetare penală ale poliției judiciare au dispus reținerea preventivă a lui Constantin Chinaliuc pentru o perioadă de 24 de ore.

În cauză sunt continuate cercetările în vederea probării întregii activități infracționale ale autorului.
Mai nouă Mai veche