Buletin de presă, 21 mai 2023 - IPJ Suceava

Cherestea și material lemnos confiscate de polițiști după controale în trafic

La 20.05.2023, ora 08.40, patrula auto din cadrul Secției de poliție Burdujeni a oprit pentru control pe strada 22 Decembrie, o autoutilitară care transporta cherestea de esență rășinoase.
S-a procedat la controlul documentelor autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că la volanul acesteia se afla nun bărbat de 48 ani, din com. Stulpicani, jud. Suceava. În urma controlului autoutilitarei s-a constatat faptul că transportă cantitatea de 4,37 mc, având aviz de însoțire doar pentru cantitatea de 1,82 mc cherestea de esență rășinoase, rezultând astfel o diferență de 2.55 mc cherestea.
Conducătorul autoutilitarei, a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. 2, lit „b” pct. 1 din Legea 171/2010, iar cantitatea de 2,55 mc cherestea de esență rășinoase, în valoare de 2.358 lei, a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.


La data de 19.05.2023, ora 01:45, polițiștii din carul SPR 1 Vadu Moldovei fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit o autoutilitară condusă de către un bărbat domiciliat în com. Slatina, sat Herla, jud. Suceava și care a precizat faptul că are cherestea pentru care nu deține documente de transport.
S-a procedat la verificarea legalității transportului depistat prin interogarea bazei de date specifice, respectiv platforma sumal 2.0, rezultând faptul că pentru data și ora identificării nu există avize.
S-a solicitat sprijin de specialitate Ocolului Silvic Fălticeni pentru inventarierea materialului lemnos din autoutilitară depistată.
În urma inventarierii s-a stabilind existența cantității de 3,916 m3 cherestea tivită molid.
Polițiștii au dispus sancționarea cu amendă în sumă de 2.000 lei a șoferului conform art. 19 alin. 2 lit a) pct. 2 din Legea 171/2010, iar complementar, în temeiul art. 19 alin. 2 din Legea 171/2010., s-a dispus confiscarea fizică a cantității de 3,916 m3 cherestea tivită molid în valoare de 3.622 lei.
Materialul lemnos confiscat fiind depozitat și preluat în custodie de către OS Fălticeni.


La 20.05.2023, orele 14.30, patrula auto din cadrul Secției de poliție Burdujeni a oprit pentru control pe strada Calea Burdujeni, o autoutilitară care transporta material lemnos de esență rășinoase.
S-a procedat la controlul documentelor autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că la volanul acesteia se afla un bărbat de 30 ani din com. Mănăstirea Humorului, jud. Suceava. În urma controlului autoutilitarei s-a constatat faptul că transportă cantitatea de 3,00 mc, pentru care nu deține aviz de însoțire a transportului conform normelor stabilite privind circulația materialelor lemnoase.
Conducătorul autoutilitarei, a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. 2, lit „a” pct. 1 din Legea 171/2010, cu amendă în valoare de 2.000 lei iar cantitatea de 3,00 mc material lemnos de esență rășinoase în valoare de 462 lei, a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie inginerului silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.
De asemenea, șoferul a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002 pentru lipsa inspecției tehnice periodice, fiind dispusă măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare al auto.


Șofer identificat băut la volan după o urmărire în trafic

La data de 21.05.2023, ora 01:10, polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, jud. Suceava, în timp ce efectuau activități de control al traficului rutier pe DN 29 A, pe raza satului Șerbănești, comuna Zvoriștea, au efectuat semnale luminoase și acustice de oprire unui autoturism care circula din direcția Zvoriștea către Adâncata, având o deplasare haotică.
Întrucât conducătorul autoturismului nu s-a conformat semnalelor agenților de poliție și și-a continuat deplasarea, s-a procedat la urmărirea acestuia cu autospeciala de poliție, având semnalele luminoase și acustice în funcțiune. După aproximativ 1 km, la intrarea în localitatea Șerbănești, conducătorul autoturismului a pierdut controlul asupra direcției de mers, a ieșit în afara părții carosabile și a acroșat un podeț de beton.
Imediat după impact, la fața locului a ajuns și cea dea doua patrulă din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, polițiștii procedând la extragerea din autoturism a conducătorului auto, care se afla în vizibilă stare de ebrietate. Cu această ocazie s-a constatat faptul că acesta se afla singur în autoturism, după extragerea din autoturism, polițiștii au stabilit faptul că șoferul este un bărbat de 21 ani, din comuna Zvoriștea, județul Suceava.
Întrucât emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest din dotarea secției de poliție, rezultatul fiind 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, a fost interogată baza de date, rezultând că șoferul nu posedă permis de conducere.
Șoferul a fost transportat la Spitalul Județean Suceava, unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”vătămare corporală din culpă”, prev. de art.196, al.2 CP, ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art.335, al.1 CP, ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, prev. de art.336, alin.1 CP.


Dosare penale la regimul rutier

La data de 20.05.2023, ora 1404, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Suceava - Biroul Rutier, în timp ce se aflau în serviciul de îndrumare, supraveghere și control al traficului rutier, cu autospeciala de poliție, pe str. Alexandru cel Bun din localitatea Tişăuţi, comuna Ipoteşti, au oprit pentru control, un autoturism se deplasa haotic pe drumul public, dinspre comuna Ipoteşti către centrul localităţii Tişăuţi.
Imediat după oprire, poliţiştii și-au declinat calitatea, după care au solicitat conducătorului auto să prezinte documentele personale și ale autoturismului. Acesta a înmânat permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al autoturismului, stabilindu-se că șoferul este un bărbat de 40 ani domiciliat în sat şi comuna Ipoteşti, judeţul Suceava.
S-a procedat la testarea sa cu aparatul etilometru rezultând o concentrație de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Având în vedere rezultatul testării aerului expirat, conducătorul auto a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde i s-a prelevatmostre de sânge necesare pentru stabilirea alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ”conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” prev. şi ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.


La 20.05.2023, orele 22.40, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 de Poliție Rurală Marginea, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit pentru control un autoturism care se deplasa pe DC 45 din comuna Horodnic de Sus, jud. Suceava.
Conducătorul auto a fost legitimat în persoana unui bărbat de 27 ani din comuna Horodnic de Sus, județul Suceava, care emana halenă alcoolică.
S-a procedat la testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost transportat la Spitalul Municipiului Rădăuți, unde cu consimțământul său, i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a procedat la reținerea permisului de conducere, fiindu-i eliberată dovadă fără drept de circulație.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută de art. 336 alin. (1) din Codul penal, cauza urmând a fi soluționată procedural de către lucrătorii Postului de poliție Horodnic de Sus, jud. Suceava.


La data de 21.05.2023, ora 01.00, polițiștii din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, în timpul exercitării activităților de serviciu au oprit pentru control pe drumul comunal de pe raza localității Vicșani, comuna Mușenița, județul Suceava, mopedul condus de către un tânăr de 19 ani domiciliat în comuna Mușenița, sat Vicșani.
Conducătorul vehiculului nu a prezentat pentru control niciun document, astfel, acesta a fost verificat în baza de date a Poliției Române, constatându-se faptul că nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Întrucât emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea cu aparatul alcooltest rezultatul testului fiind de 0,16 mg/L alcool pur în aerul expirat.
S-a procedat la sancționarea pentru lipsa documentelor cât și pentru faptul că a condus mopedul sub influența băuturilor alcoolice.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. de art. 335, alin. 1 din Codul Penal, cauza urmând a fi soluționată procedural.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 20.05.2023, ora 17.20, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată prin apel 112 cu privire la faptul că pe raza com. Horodnic de Jos a avut loc un accident rutier.
Din verificările efectuate la fața locului s-a constatat faptul că un bărbat în vârstă de 47 ani, a condus autoturismul pe DC 46B, pe raza comunei Horodnic de Jos, spre DN 2E și a intrat în coliziune cu autoturismul condus de către un bărbat de 59 ani.
În urma producerii accidentului a rezultat rănirea ușoară a șoferului în vârstă de 59 ani.
Conducătorii au fost testați cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior li s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2), rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.


La data de 20.05.2023, în jurul orei 21:50, o tânără de 18 ani, din loc. Râșca, jud. Suceava, în timp ce conducea autoturismul pe DN 2, dinspre loc. Suceava înspre loc. Fălticeni, la intrare în loc. Cumpărătura a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, părăsind partea carosabilă pe un teren arabil. După producerea evenimentului rutier, atât conducătoarea auto cât și pasagerii au plecat de la fața locului, neacuzând leziuni.
În jurul orei 23.30 o pasageră din autoturism în vârstă de 18 ani s-a prezentat la Splitalul Fălticeni, acuzând dureri, fiind rănită ușor.
Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00. Acesteia i s-au prelevat și mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii şi „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 al. 2 și 3 din C. pen. şi „părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției”, faptă prev. şi ped. de art. 338 din C. pen.
Mai nouă Mai veche