Transportatorii de persoane vizați de o acțiune a IPJ Suceava. Trei autovehicule imobilizate și 30 de amenzi aplicate într-o singură zi

Transportatorii de persoane vizați de o acțiune a IPJ Suceava. Trei autovehicule imobilizate și 30 de amenzi aplicate într-o singură zi
Acțiune desfășurată de polițiștii suceveni pentru siguranța transportului rutier de persoane. Polițiștii au dispus imobilizarea a trei vehicule de transport persoane și au aplicat apropape 30 de sancțiuni contravenționale

În data de 3 august 2023, în intervalul orar 17:00-21:00, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava - Serviciul Rutier, au desfăşurat, pe drumurile publice din județ, o acţiune cu echipaje sporite pe linia verificării legalității transportului public de persoane și mărfuri.

Activitățile polițiștilor au vizat verificarea legalității transporturilor rutiere publice de persoane și mărfuri, prin verificarea deţinerii documentelor necesare efectuării transportului de către operatorul de transport şi de conducătorul auto și verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente.

Totodată, s-a verificat respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane și verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz.

În cadrul acțiunii s-a procedat și la testarea cu aparatul etilotest a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport și la verificarea valabilității inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului.

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate 54 de autovehicule, toate destinate transportului de persoane și mărfuri, fiind testați cu aparatele etilotest/ drugtest toți conducătorii auto verificați.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 27.930 lei, potrivit OUG nr. 195/2002 și la alte acte normative privind transportul de persoane și mărfuri.

Polițiștii au reținut și patru permise de conducere și au retras trei certificate de înmatriculare ale unor vehicule destinate transportului (ITP expirat, lipsă RCA, lipsă autorizație taxi).

De asemenea, pentru abaterile constatate, polițiștii au dispus inclusiv suspendarea dreptului de utilizare a trei vehicule de transport persoane și marfă în baza Legii nr. 38/2003 și conform OUG nr. 37/2007.


    Exemplu:

Un bărbat din orașul Dolhasca a condus microbuzul cu capacitatea de 8+1 locuri, cu care efectua activități de transport persoane contra cost pe ruta Dolhasca – Germania, fără a deține autorizație de transport în regim taxi.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor art.7 alin.(3) din Legea 38/2003 privind transportul în regim taxi și în regim de închiriere cu amendă în cunatum de 1.000 lei, dispunându-se măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a vehicului pentru 6 luni și retragerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.


Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și au ca scop impunerea respectării normelor rutiere de către toți participanții la trafic și depistarea activităților ilegale de transport rutier de mărfuri și persoane.

Defecţiunile tehnice ale vehiculelor, nerespectarea legislaţiei rutiere de către şoferii care desfăşoară în mod ilicit activităţi de transport public de persoane, pun în pericol siguranţa cetăţenilor care plătesc sume de bani pentru a ajunge la destinaţie în siguranţă, dar care nu conştientizează riscurile la care se expun.

Poliţiştii solicită cetăţenilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-şi viaţa în pericol. Apelarea la astfel de soluţii de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca şoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilităţile necesare transportatorilor rutieri autorizaţi, să fie sub influenţa alcoolului sau să aibă intenţii de natură infracţională. De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate şi verificate din punct de vedere tehnic pentru desfăşurarea de activităţi de transport public de persoane.

Solicităm totodată cetăţenilor să sesizeze de îndată astfel de practici neautorizate şi care dăunează în mod grav atât mediului legal de afaceri dar şi siguranţei rutiere.
Mai nouă Mai veche