Endoprotezare de aortă abdominală pentru un anevrism de aortă abdominală, procedură realizată în premieră la Spitalul Județean Suceava

Endoprotezare de aortă abdominală pentru un anevrism de aortă abdominală, procedură realizată în premieră la Spitalul Județean Suceava
La 28 august 2023, la Spitalul Clinic Județean Suceava a fost efectuată prima procedura EVAR (Endoprotezare de aorta abdominala pentru un anevrism de aorta abdominala) din regiunea de nord a Moldovei, la care a participat o echipa formata din: chirurg vascular, radiolog interventionist, medic ATI.

Anevrismul de aorta este o dilatare importanta a arterei aorte (cel mai mare vas de sange din corp) si poate aparea la diferite niveluri.

„Rolul endoprotezei este de a limita extinderea anevrismului cu risc major de rupere si deces. Printre cei mai importanti factori de risc pentru aparitia anevrismului se numara: varsta peste 65 de ani, sexul masculin, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, antecedente familiale.

Echipa a tratat minim invaziv, prin abord arterial transfemural bilateral percutan anevrismul abdominal al unui pacient de 71 de ani. Procedura a durat doua ore si s-a desfasurat fara incidente.

Spre deosebire de interventiile chirurgicale deschise de inlocuire a aortei abdominale, in procedura de tip EVAR se fac incizii minime, dureaza mai putin ( in medie 2 ore), riscul de infectii este mai scazut, se poate efectua cu anestezie locala sau rahianestezie si pacientul merge din laboratorul de angiografie direct pe sectie dupa terminarea procedurii, putand fi externat in 2 zile, cu reintegrare sociala rapida”
, a explicat dr. Mihai Crețeanu Jr., medic primar radiologie interventionala.

Echipa care a realizat interventia a fost formata din: 
  • dr. Marin Sapaniuc, dr. Adrian Manesc - chirurgi vasculari,
  • dr. Mihai Creteanu Jr., dr. Alexandra Husar, medic rezident Gabriel Mircea - radiologi interventionisti, 
  • dr. Lilian Dragoi - medic anestezist, 
  • Corina Apetroaie, Costel Baitan - asistenti de radiologie interventionala,
  • Geta Rosu - asistent anestezie si terapie intensiva.
Mai nouă Mai veche