O învățătoare dintr-un cătun de munte din Suceava a impresionat-o pe Ligia Deca, ministrul Educației: „Copiii o văd ca pe o mamă”

Activitatea unei învățătoare din cătunul Sălaș din comuna Ulma, județul Suceava, a reușit să o impresioneze pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei. Cadrul didactic se preocupă de educația elevilor la fel ca o mamă, chiar dacă se află într-o comunitate izolată din vârf de munte.

Ligia Deca a fost profund impresionată de învăţătoarea Viorica Mechno, care-şi desfăşoară activitatea în condiţii modeste, mai ales că rezultatele acesteia sunt cu adevărat remarcabile: mulţi dintre elevii cărora ea le-a îndrumat paşii în primii ani de şcoală au reuşit să promoveze Evaluarea Națională chiar cu note de 10.

„Iarna la munte, în comunitățile izolate, aduce multe provocări în asigurarea dreptului la educație pentru toți copiii. Experiența de la Salaș, din Bucovina, din vârf de munte, unde ajungi după mulți kilometri prin pădure şi pe drumuri greu de parcurs şi vara, este una pe care nu o voi uita prea curând.
Am fost impresionată de pasiunea și de seriozitatea de care dă dovadă doamna învățătoare pentru a le oferi copiilor o educație de calitate, dar și pentru a le oferi bucuriile pe care mulți dintre ei nu le au acasă.
Eforturile sunt mari, iar condițiile sunt grele. De exemplu, la școala primară din Sălaș vin 14 copii din cătun. Lor le place atât de mult să învețe, încât nu se tem să meargă pe jos distanțe importante până la școală - fie iarnă (prin nămeți), fie vară. Ei o văd pe doamna învățătoare din zonă ca pe o mamă. Și ea depune eforturi pentru a ajunge la copii, pentru că, zilnic, vine de departe pentru a le preda.
Doamna ne-a arătat fotografii cu activități realizate cu copiii de la Ziua Națională, de la Crăciun, dar şi excursii la spectacole de teatru, organizate la comuna din vale.
M-am convins că doar dragostea pentru copii este numitorul comun și motivul care face ca acești copii să aibă un loc pe care să-l poată numi „școală”. Rezultatele se văd: dăruirea tuturor a făcut să fie și copii din zonă cu 10 la evaluarea națională (la matematică).
Sunt conștientă de faptul că este nevoie de eforturi și mai mari din partea tuturor celor cu responsabilități: autorități publice locale și centrale, dar şi inspectorate școlare.
Am plecat cu hotărârea de a sprijini eforturile de a asigura dreptul la şcoală pentru toți copiii, pentru că nimic nu este mai important pentru viitorul comunităților noastre”
, a spus Ligia Deca. 
Mai nouă Mai veche