Buletin de presă, 7 octombrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 7 octombrie 2023 - IPJ Suceava
Dosar penal pentru un șofer fără permis care s-a legitimat cu identitatea fratelui

La data de 06.10.2023, ora 17:20, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza com. Voitinel, în baza planului de acțiune pentru prevenirea și combaterea nerespectării regimului legal de viteză și a depășirilor neregulamentare de către participanții la traficul rutier, polițiștii rutieri au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism care a fost înregistrat de aparatul radar în timp ce rula cu viteza de 124 km/h pe DN 2E, în interiorul localității Voitinel, jud. Suceava, pe un sector de drum cu limitare de viteză la 50 km/h (+74 km/h).
S-a procedat la identificarea conducătorului auto, fiindu-i solicitate pentru control documentele personale și cele ale vehiculului, ocazie cu care șoferul a înmânat doar documentele vehiculului, respectiv o xerocopie a certificatului de înmatriculare și polița RCA, relatând totodată că nu are asupra sa documentele personale.
Cu ocazia legitimării, conducătorul auto a relatat faptul că este un bărbat de 25 ani, având domiciliul în mun. Rădăuți, jud. Suceava și că deține permis de conducere, fiind întocmit, procesul-verbal de constatare a contravențiilor pentru nerespectarea regimului legal de viteză și neîndeplinirea obligației de a avea asupra sa documentele personale, acesta semnând pentru luare la cunoștință și primire a exemplarului nr. 2 al procesului-verbal.
Ulterior, ca urmare a vizualizării fotografiei șoferului din bazele de date ale Poliției Române și întrucât existau suspiciuni privind prezentarea conducătorului auto prin întrebuințarea identității reale a altei persoane, polițiștii au procedat la efectuarea de verificări, ocazie cu care, în bazele de date a fost identificat fratele acestuia, respectiv un tânăr de 22 ani, domiciliat în mun. Rădăuți, jud. Suceava, posesor al permisului de conducere, cu drept de a conduce suspendat în perioada 18.09.2023 – 17.10.2023 ca urmare a unei abateri la regimul rutier, respectiv conducere agresivă.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. În vederea depistării consumului de substanțe psihoactive, a fost efectuată testare cu aparatul din dotare, rezultatul fiind, de asemenea, negativ.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (2) din Codul Penal, „fals intelectual”, faptă prev. și ped. de art. 321 alin. (1) din Codul Penal și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, faptă prev. și ped. de art. 52 alin. (1) rap la art. 321 alin. (1) din Codul Penal, ce va fi soluționat procedural de lucrătorii din cadrul Poliției Mun. Rădăuți – Compartimentul Rutier.
Totodată, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform prevederilor OUG 195/2002 republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru nerespectarea regimului legal de viteză și neîndeplinirea obligației de a avea asupra sa documentele personale.


Vehicul imobilizat și dosar penal pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului

La data de 06.10.2023, orele 23:45, polițiștii SPR. 2 Ipotești au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 despre faptul că pe raza localității Știrbăț, com. Udești, jud. Suceava, a avut loc un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, iar conducătorul autoturismului implicat este sub influența băuturilor alcoolice.
Cu ocazia deplasării la fața locului, s-a stabilit că la data de 06.10.2023, în jurul orei 23:40, un bărbat a condus autoturismul pe DJ 208A din direcția Liteni spre Chilișeni, iar pe raza localității Știrbăț a pierdut controlul asupra volanului și a acroșat o autoutilitară parcată.
Cu ocazia verificării șoferului în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit că, acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicul.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la U.P.U. Suceava în vederea prelevării probelor biologice de sânge.
De asemenea, s-a constatat că autoturismul nu are încheiată o poliță de asigurare obligatorie RCA, motiv pentru care, s-a aplicat sancțiunea contravențională prev. de Legea 132/2017 și s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor și imobilizarea vehiculului.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiuniilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 1 din Codul penal conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul penal, cercetările fiind continuate de polițiștii SPR. 2 Ipotești.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data 06.10.2023, în jurul orei 10:00, un minor în vârstă de 12 de ani, din orașul Vicovu de Sus, Bivolăria, judetul Suceava, se deplasa pe bicicletă pe Str. Câmpului, pe raza orașului Vicovu de Sus, zona Bivolăria, pe direcția Strada Câmpului către Speranței iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism condus de către o femeie de 27 ani. În urma evenimentului a rezultat rănirea ușoară a minorului.
Am procedat la testarea conducătoarei auto cu aparatul alcooltest, testul indicând o valoare de 0,00 mg/L alcool pur în aerul expirat, iar ulterior a fost condusă la Spitalul Municipal Rădăuți unde i-a fost recoltate probe biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală cu privire la infracţiunea de „vătămare corporală din culpă” faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. (2) din Codul penal, cercetările fiind continuate de către polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus.


La data de 06.10.2023, ora 1300, un bărbat în vârstă de 64 de ani, în timp ce se deplasa în calitate de conducător auto pe DN2, din direcția mun. Suceava spre loc. Cumpărătura, cu autoturismul marca Opel, a surprins si accidentat pe o femeie în vârstă de 60 de ani, care s-a angajat în traversarea neregulamentară a drumului. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic rezultatul fiind negativ iar în urma consimțământului acestuia la Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou“ Suceava i-au fost recoltate mostre biologice de sânge.
În urma evenimentului, a rezultat vătămarea corporală ușoară a femeii de 60 de ani, pieton. Cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Suceava, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 196 alin. (2) și (3) din Codul Penal.


La data de 06.10.2023, în jurul orei 22:30, un bărbat se deplasa pe o bicicletă pe D.C. în direcția sat Badragi spre satul Verbia, iar la un moment dat când a ajuns în apropierea satului Verbia, com. Grămești, jud. Suceava, biciclistul s-a dezechilibrat și a căzut în șanțul din partea dreaptă a sensului de mers, lovindu-se în zona capului.
În urma impactului biciclistul, a suferit leziuni ușoare la nivelul capului și a fost transportat la Spitalul de Boli Cronice Siret pentru a i se acorda îngrijiri medicale, fiind de asemenea testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,62 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Poliției Orașului Siret – Compartimentul Rutier cu privire la săvârșirea infracțiunii de ,,vătămare corporală din culpă” faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (1) Cod Penal, cauza urmând a fi soluționată procedural.


Dosare penale la regimul rutier

La data de 06.10.2023, ora 09:03, în timp ce se aflau în serviciul de supraveghere și control al traficului rutier pe D.N 2E, pe raza localității Vadu Moldovei, jud. Suceava, în cadrul acțiunii Blitz acționând cu aparatul video radar, polițiștii au oprit un autoturism care circula, cu viteza de 82 km/h, limită 60 km/h.
I-am solicitat conducătorului auto documentele personale și ale autoturismului, acesta înmânând actul de identitate și certitificatul de înmatriculare, fiind identificat în persoana unui bărbat de 52 ani, domiciliat în mun. Câmpulung Moldovenesc.
Acesta nu a prezentat niciun permis de conducere, înmânând polițiștilor doar o copie a unui permis de conducere emis de autorități din străinătate.
Șoferul a fost sancționat contravențional prin procesul verbal pentru încălcarea regimului legal de viteză și au fost efectuate verificări în bazele de date - evidența permiselor de conducere străine, privind deținerea permisului de conducere, ocazie cu care am constatat că permisul de conducere al acestuia figurează ”ANULAT” din anul 2017.


La data de 06.10.2023, orele 14:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Suceava – B.D.N.E. și Biroul Rutier Suceava în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiunilor de serviciu pe raza municipiului Suceava, judeţul Suceava, au observat în trafic un microbuz care se deplasa pe strada Ana Ipătescu din municipiul Suceava, având direcția de deplasare dinspre centrul municipiului Suceava către Stadionul Areni.
Având în vedere informațiile deținute de către polițiștii din care rezulta că șoferul nu are dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice, având suspendată exercitarea dreptului de a conduce, prin punerea în funcțiune a semnalelor acustice și luminoase ale autospecialei de poliție, s-a procedat la oprirea acestuia.
La volanul micrubuzului a fost legitimat conducătorul auto, un bărbat cu domiciliul în comuna Șcheia, judeţul Suceava.
Cu ocazia legitimării, conducătorul auto a înmânat polițiștilor doar documentele microbuzului, precizând că permisul de conducere și cartea de identitate nu le are asupra sa.
Având în vedere cele declarate, acesta a fost condus la sediul Poliției municipiului Suceava – Serviciul Rutier, ocazie cu care s-a procedat la verificarea în bazele de date a Poliției Române unde s-a constatat faptul că cel în cauză figurează la rubrica drept de a conduce – cu restricţii suspendat.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Serviciului Rutier-Biroul D.N.E. Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendată” faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 2 Cod Penal.


La data de 06.10.2023, orele 10.33, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Horodniceni și din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Mălini, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DJ 209 A, în sat/com. Horodniceni, au oprit pentru control autovehiculul condus de către un bărbat din orașul Târgu Neamț, jud. Neamț. În urma verificărilor s-a constatat că autoutilitara condusă figurează ca fiind radiată din circluație, iar numerele de înamtriculare sunt atribuite unui alt autovehicul. Totodată s-a constatat că autovehiculul figurează ca având inspecția tehnică periodică expirată.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest din dotare, rezultatul fiind de 0.00 mg/l.
În cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracțiunii de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, faptă prev. și ped. de art. 334 alin. 1 și punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de înmatriculare faptă prev. și ped. de art. 334 alin 2 din Codul Penal.


La data de 06.10.2023, orele 19.25, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Solca, aflați în serviciul de patrulare, efectuat semnalul regulametar de oprire unui autoturism ce tracta o remorcă neînmatriculată, pe strada Șerban Rusu din com.Arbore,
Conducătorul autoturismului a fost legitimat în persoana unui bărbat din com. Iaslovăț, jud. Suceava iar cu ocazia controlului documentelor, acesta a prezentat documemntele personale și cele ale autoturismului însă a declarat că nu posedă documente pentru remorca tractată deoarece nu este înmatriculată sau înregistrată.
Polițiștii au întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „punerea în circulație a unui vehicu neînmatriculatl” faptă prev. și ped. de art.334 alin. 3 din Codul Penal, dosar penal care urmează a fi soluționat procedural de către lucrătorii Postului de Poliție Arbore.
Mai nouă Mai veche