Judecătoarea care se iubește cu un traficant de droguri a fost arestată pentru 30 de zile sub acuzații de consum de droguri, luare de mită și vânzarea informațiilor din anchetele DIICOT

judecătoarea Ana Maria Chirilă
Curtea de Apel București a admis, joi seară, solicitarea procurorilo Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile față de judecătoarea Ana Maria Chirilă (Foto) de la Tribunalul Suceava și Mihai Pînzari.

„Admite propunerea de arestare preventivă, formulată de de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secţia de Urmărire Penală, prin referatul nr. 3167/P/2022, în ceea ce îi privește pe inculpații CHIRILĂ ANA - MARIA şi PÎNZARI MIHAI. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor CHIRILĂ ANA - MARIA şi PÎNZARI MIHAI, pe o durată de 30 de zile, de la 12.10.2023 până la data de 10.11.2023, inclusiv. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă în ceea ce îi privește pe inculpații CHIRILĂ ANA- MARIA şi PÎNZARI MIHAI. În temeiul art. 275 alin. 3 C. pr. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului din oficiu pentru inculpatul Pînzari Mihai, în cuantum de 680 de lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiției. Cu contestație în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunțată în camera de consiliu, astăzi, 12.10.2023”, se arată în minuta ședinței publicată pe portatul instanțelor.

Judecătoarea Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava a ajuns în arest după ce locuința și biroul din Palatul de Justiție i-au fost percheziționate de procurorii Parchetului Curții Supreme. Femeia este acuzată că a consumat droguri, a luat șpagă și a vândut informații din doarele DIICOT despre traficanții de droguri.


Acuzațiile procurorilor

Procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală din PÎCCJ a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura reținerii pentru 24 de ore față de inculpata Ana Maria Chirilă, având calitatea de judecător în cadrul unei instanțe din județul Suceava, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
  • Folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 fapte) și a infracțiunii de favorizarea infractorului (2 fapte);
  • Luare de mită;
  • Complicitate la trafic de influență;
  • Deținere de droguri pentru consum în formă continuată (5 acte materiale);
  • Punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (3 acte materiale).

Cu privire la infracțiunile reținute la punctul 1, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că inculpata, în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcției de judecător pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT (dosar aflat în faza de urmărire penală), respectiv informații privind perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziția altor persoane prin intermediul cărora au ajuns și la alte persoane interesate.

De asemenea, în perioada aprilie – septembrie 2023, inculpata, în virtutea prerogativelor pe care le implică funcția pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, informații pe care în mod direct și prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziția unor persoane interesate.

Referitor la infracțiunea de favorizarea infractorului, s-a reținut că divulgarea către persoanele cercetate a faptului că erau vizate de măsuri de supraveghere tehnică sau percheziții a fost de natură să pericliteze cercetările în cauzele respective.

Cu privire la infracțiunea reținută la punctul 2 (luare de mită), potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada 2020 – 2023, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, inculpata, în mod repetat, a primit/acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție, produse alimentare ș.a.) în legătură cu măsurile dispuse și hotărârile pronunțate într-o cauză instrumentată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.

Cu privire la infracțiunea reținută la punctul 3 (complicitate la trafic de influență), s-a reținut fapta inculpatei care, fără a promite că va influența în mod direct magistrații dintr-un complet învestit cu judecarea unei cauze, prin prezența sa la întâlnirea dintre martorul denunțător (cumpărător de influență) și o altă persoană, i-a creat martorului denunțător convingerea că respectiva persoană are influență asupra magistraților și îi poate influența pentru obținerea unei hotărâri de achitare. În acest mod, inculpata a facilitat obținerea de către persoana în cauză a sumei de 30.000 de euro.

Cu privire la infracțiunile reținute la punctele 4 și 5 (deținere de droguri pentru consum în formă continuată și punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată), potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada septembrie – octombrie 2023, inculpata a deținut în locuința sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziția unor persoane locuința sa în vederea consumului de droguri.

În același dosar, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală din PÎCCJ a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura reținerii pentru 24 de ore și față de un alt inculpat, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: Dare de mită şi Complicitate la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că inculpatul a promis, oferit și remis foloase necuvenite inculpatei menționată anterior, în scopul obținerii unor hotărâri favorabile într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și lipsire de libertate.

Totodată, s-a reţinut că inculpatul, prin promisiunea implicită a remiterii unor sume de bani sau de alte foloase materiale, a încurajat-o pe inculpata mai sus menţionată să continue să divulge informaţii nedestinate publicităţii sau să permită accesul la astfel de informaţii privind anchetele aflate în desfăşurare în domeniul contrabandei cu ţigări sau a traficului de droguri.

În dosar au fost efectuate 12 percheziții domiciliare autorizate în cauză, fiind audiate mai multe persoane având calitatea de suspecți sau martori.

Măsura reținerii judecătorului a fost avizată de către Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

În cursul zilei de azi, cei doi inculpați vor fi prezentați judecătorului de drepturi și libertăți pentru a se pronunța asupra propunerii de arestare preventivă.

Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Mai nouă Mai veche